SMJEŠTEN NA RIVI

FOTO: OTVOREN POČASNI KONZULAT KAZAHSTANA U SPLITU Svečanosti prisustvovali i posebni gosti, koji su stigli zalaganjem počasnog konzula Ukrajine

 
Mateo Tramontana, Marija Pejčinović Burić, Toležan Barlibajev i Ivica Pirić
 Sasa Buric / CROPIX

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić otvorila je u ponedjeljak u Splitu, zajedno s izvanrednim i opunomoćenim veleposlanikom Kazahstana Toležanom Barljabajevim, prostorije novog kazahstanskog konzulata, priopćeno je iz MVEP-a.

To je treći kazahstanski konzulat u Hrvatskoj, uz postojeće u Umagu i Dubrovniku, a na njegovom čelu je počasni konzul Mateo Tramontana, iskusni gospodarstvenik iz područja brodogradnje i turizma.

Obraćajući se prisutnima ministrica Pejčinović Burić naglasila je vrlo dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Kazahstana te istaknula kako je rad počasnog konzula iznimno cijenjen i važan most suradnje.

U osobitom je interesu obiju zemalja jačanje gospodarske suradnje, što je potvrđeno i tijekom prošlotjednog posjeta ministrice Kazahstanu, naglašava se u priopćenju iz MVEP-a.

Otvaranje veleposlanstva Hrvatske u Nursultanu i konzulata u Splitu pridonijet će snažnijoj suradnji dviju država te potaknuti jaču turističku razmjenu, zaključuje se u priopćenju.

Posebni gosti na otvorenju počasnog konzulata Kazahstana u Splitu bili su dječaci dva kazahstanska nogometna kluba Kaspij i Okzhtepes, inače sudionici nadaleko poznatog turnira Dalmatinko kup.

Konzulat, smješten na splitskoj rivi, u reprezentativnim prostorijama, otvorila je Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih i europskih poslova, koja je u svojem govoru pozdravila i kazahstanske dječake.

Dvije momčadi iz Kazahstana, zatim jedna iz Azerbajdžana (Vatan) i tri iz Ukrajine (Šahtar, Arsenal i Dinaz) stigli su u Split na turnir zahvaljujući s jedne strane europskoj reputaciji Dalmatinko kupa, ali i zalaganju počasnog konzula Ukrajine Ivice Pirića, bivšeg nogometaša Hajduka, Zagreba, Splita i kijevskog Arsenala.

"Dalmatinko" je okupio nezamislivih 2400 dječaka i djevojčica iz 144 kluba deset država, koji su se u kategorijama od osam do četrnaest godina za dječake i od 14 do 17 godina za djevojčice danima nadmetali u nogometnoj vještini.

Prema ocjeni voditelja i sveukupnog autora projekta Domagoja Bojčića, najdominantniju izvedbu imali su dječaci Šahtara iz Donjecka:

- Čudesno je kako ti dječaci, uzrasta 13 godina, igraju nogomet, oni su pobjednici turnira u konkurenciji u-13.

Inače na ovom turniru godinama dolaze do izražaja novi mladi talenti, jedan od njih je i Duje Reić, član Hajduka.

Zatvaranju tunira nazočili su i veleposlanik Kazahstana Toležan Barlibajev i njegov kolega iz Azerbajdžana Fahradin Gurbanov, a nagrade su dijelili predsjednik Županijskog nogometnog saveza Marko Erceg, direktor turističke zajednice Dugopolja Tomo Balić, šef omladinske škole Dugopolja Mario Smodlaka, veliki prijatelj turnira Fadil Halilović i predsjednik Organizacijskog odbora Domagoj Bojčić.

Pobjednici po kategorijama:

Dječaci

2011. godište (U-8): 1. Hajduk, 2. ŠF Bambinosi

2010. godište (U-9): 1. Union, 2. Galaxy

2009. godište (U-10): 1. Jadran KS, 2. Gornik

2008. godište (U-11): 1. Vojvodina, 2. Gornik

2007. godište (U-12): 1. Zaglebie Lubin, 2. Split

2006. godište (U-13): 1. Šahtar, 2. Krško

Djevojčice

2005. godište (U-14): 1. Rijeka, 2. Donat

2002. godište (U-17): 1. Spartak, 2. Marjan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 12:59