ČLANOVI SABORSKOG ODBORA ŠIRE ISTRAGU

FOTO Ovo je agent koji je pokrenuo lažnu aferu Watergate!

Pet sati saslušavanja nije bilo dovoljno da se utvrdi je li bilo nezakonitosti u postupanju policijskog USKOK-a i kojim su kanalima tajne informacije u aferi izlisti procurile do osoba do kojih nisu smjeli
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Pet sati današnjeg saslušavanja osmorice odgovornih iz Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Ravnateljstva policije i Tehničko-operativnog centra članovima saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nije bilo dovoljno da utvrde je li bilo nezakonitosti u postupanju policijskog USKOK-a i kako su i kojim kanalima tajne informacije u aferi izlisti procurile do osoba do kojih nisu smjeli.

Stoga će već sutra, kako nam se povjerio jedan član Odbora, svih 13 članova Odbora otići u sve tri institucije kako bi i izravnim nadzorom na terenu, vjerojatno pregledom orignalne dokumentacije na temelju koje su sačinjena tri kontradiktorna izvješća, otkrili još pojedinosti iz afere.

Cilj izravnog nadzora je utvrditi hodogram postupanja u slučaju navodno nezakonitog izlista telefonskih poziva čelnih ljudi Sigurnosno-obavjetajne službe. Pojednostavljeno, to znači da će članovi odbora tražiti da im se objasni temeljem kojih saznanja su traženi izlisti telefonskih kontakata bivšeg šefa SOA-e Josipa Buljevića, jesu li nezakonito nadopisivani neki brojevi, kako je u slučaju postupio OTC...

Odbor, dakle, u izravnom nadzoru želi provjeriti navode iz izvješća odnosno iz iskaza koje su im dali čelnici Policije, OTC-a i Ureda VNS-a.

- Stav je Odbora od početka bio da u izravni nadzor idu svi članovi povjerenstva, ali i da se obiđu sve tri institucije - otkriva član Odbora.

Danas pred Odborom: Šef PNUSKOK-a Mario Bertina (lijevo), načelnik krim policije Vitomir Bijelić (drugi s desna), ravnatelj policije Vlado Dominić (desno)

Nakon ispitivanja autora svih izvješća, još nešto manje od sat vremena članovi Odbora dogovarali su se o daljnjem postupanju. Kako su najavili, nikakve službene izjave neće davati sve dok ne završe cjelokupan posao oko rasvljetljavanja afere izlisti.

- Izjave ćemo dati tek kad završimo posao i kada donesemo zaključke, ponavljao je danas predsjednik Odbora Miroslav Tuđman (HDZ). Nije želio otkriti imena ispitanih, a na opasku novinara kako su ionako svi snimljeni i fotografirani, uzvratio je:

- Da, i to je problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 13:08