MORA KOD PSIHIJATRA

FOTO: OVO JE AMERIKANKA KOJU JE GLAVNA HRVATSKA TAJNA SLUŽBA PROGLASILA OPASNOM ZA JAVNI POREDAK Pojavila se na sudu u Zagrebu

Maskirana Vanessa Raney i policija u Bilju
 Facebook: Vanessa Raney / Vlado Kos / Hanza Media

Ni u četvrtak u zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu nije počelo suđenje američkoj državljanki Vanessi Raney (41).

Sutkinja Jasna Rendulić Zoretić odredila je da se nad njom provede psihijatrijsko vještačenje kako bi se ustanovilo je li bila ubrojiva i tek kad stigne nalaz psihijatara, postupak bi i trebao početi svjedočenjem oštećene.

Raney je 2015. upisala kolegij Jezične vježbe na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a od samog početka pokušavala se neumjesno isticati.

Opasna za državu

Protiv nje su navodno bile podnesene prijave zbog teroriziranja nekolicine studenata i profesora na fakultetu, a posebice lektorice Croaticuma - centra za hrvatski jezik pri Filozofskom fakultetu, koju je unatrag godinu svakodnevno zatrpavala vulgarnim porukama i pornografskim slikama, zbog čega joj je dekan zabranio ulaz na fakultet. U Hrvatskoj je navodno boravila ilegalno, a mediji su isticali i da ju je SOA proglasila opasnom za javni poredak.

Zagreb, 290617.
Opcinski kazneni sud u Zagrebu, Ilica 207.
Sudjenje Amerikanki Vanessi Raney zbog prijetnji profesorici Filozofskog fakulteta.
Na fotografiji: Vanessa Raney.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Osječko Županijsko državno odvjetništvo nedavno je pokrenulo istragu protiv Raney koju sumnjiče za pokušaj teškog ubojstva policajca kojega je u službenom automobilu više puta ubola i razrezala nožem. Policija je tragala za Raney za kojom je bila raspisana tjeralica i dobili su dojavu da je u jednom kampu na području Baranje. Kada su je locirali i pokušali privesti, iz torbice je izvadila džepni nožić i porezala jednog policajca i ubola ga njime u vrat.

Vraćena u pritvor

Postavljalo se i pitanje primjerenog reagiranja policije s obzirom na to da se radilo o opasnoj i agresivnoj osobi, a tijekom privođenja policija joj nije stavila lisice niti joj pregledala osobne stvari.

Jučer je Raney bila u sudnici u pratnji pravosudnog policajca i policajke, ali je mirno pratila raspravu nakon čega je vraćena u pritvor istražnog zatvora u Remetincu. Nastavak rasprave bit će zakazan nakon što stigne nalaz psihijatrijskog vještaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:16