AKCIJA CARINE

FOTO: PRVA JAVNA DRAŽBA ODUZETE RAKIJE Za 25.000 kuna prodano zaplijenjenih 5000 litara

 Vlado Kos/CROPIX

OSIJEK - Čak 5.113 litara rakije, uglavnom šljivovice, prodano je za 25.884,56 kuna s PDV-om u petak u osječkoj Carinarnici na prvoj javnoj dražbi rakije zaplijenjene u akcijama carinika po Slavoniji i Baranji u posljednjih godinu i pol dana.

Po početnoj cijeni od samo četiri kune bez PDV-a za jednu litru prodavalo se omiljeno slavonsko alkoholno piće koje na ilegalnom tržištu ima cijenu od oko 30 kuna. Na kraju je od nekolicine zainteresiranih registriranih proizvođača rakije samo jedan zadovoljavao sve uvjete i kupio rakiju.

Ponudio je cijenu za 5 lipa više od početne. Zanimljivo, čovjek nije prethodno ni vidio ponuđenu rakiju iako je svima bilo omogućeno da u vremenu od 9 do 11 sati dođu u skladište Carinarinice Osijek. Mogli su tamo pogledati rakiju, pomirisati je i alkometrom utvrditi njezinu jačinu, no oni koji su se pojavili na dražbu nisu mogli pristupiti, jer nisu zadovoljavali uvjete.

- Na dražbi mogu sudjelovati samo registrirani proizvođači rakije i to oni koji proizvode više od 1.000 litara, što znači da moraju imati i trošarinsko skladište. Niti jedan od onih koji su došli pogledati rakiju ne zadovoljava taj uvjet - rekao nam je predsjednik povjerenstva za prodaju pri Područnom carinskom uredu Osijek Dalibor Bartulić.

Dakle, pravila su bila jasna. Po „šljivu“ za 5 kuna po litri nije mogao doći neki lokalni bekrija, već ozbiljan kupac koji će pri tome kupiti svu ponuđenu rakiju. U kanisterima, bocama i buradi našlo se 90 posto šljivovice, nešto malo lozovače, poneka litra rakija od kajsije...

Zaplijenjene su uglavnom od ilegalnih proizvođača u cijeloj Slavoniji i Baranji te na graničnim prijelazima sa Srbijom i BiH. „Krstarili“ su carinici istokom Hrvatske, po seoskim šorovima i ušli u svako dvorište ispred kojeg se kočio natpis „Prodajem rakiju“. Danas ih je sve manje.

Bit će da su se pritajili, jer rakije i dalje ima u ponudi kao što je to bilo i prije. Pretražuju carinici i male oglase, njuškaju po Njuškalu i „hvataju“ ilegalce. Tako su u godinu i pol dana u skladište dovukli preko 5.000 litara. Nema više po Slavoniji „čiče koji peče rakiju“, a da je pri tome „otvorio kapiju“. Čiče su sada skrivaju i zatvaraju kapije, ali neki eto ipak ne uspijevaju sakriti rakiju. No, nisu samo „ilegalci“ meta carinika.

Obilaze oni i registrirane proizvođače i ako na licu mjesta utvrde veću količinu od one koja je prijavljena u knjigovodstvu slijedi im isto. Zapljena i kazna. Registrirani proizvođači moraju paziti i kada idu na sajmove. Ni tamo ne smiju prodavati rakiju, ako prethodno nisu dobili odobrenje od nadležnog trošarinskog ureda. Kupac s početka naše priče pak nije samom kupovinom završio posao s carinicima. Oni će naime sada nadgledati izvršava li ono što mu je uvjetovano.

- Kupac mora svu kupljenu rakiju redistilirati. Budući da je rakija prikupljena sa svih strana, od brojnih ilegalnih proizvođača ili zaplijenjena na granici mora ponovno proći kompletan proces proizvodnje, kao da nikada nije proizvedena. Mi ćemo, kao nadležni carinski ured, tu proizvodnju pratiti putem mjesečnih izvješća koje kupac mora dostaviti nadležnom trošarinskom uredu - objasnio je Bartulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 20:24