DOŠAO JE I TAJ DAN

FOTO: PRVI KUPCI U IKEI 'Zadovoljni smo i cijenom i kvalitetom, uzeli smo namještaj za cijeli stan'

U prvih osam sati od otvorenja danas je robnom kućom u Rugvici prošlo više od 12 tisuća ljudi
Zagreb, 210814.IKEA.Jutros u 9:20 sati predsjednik Josipovic, te predstavnici Vlade i IKEA-e svecano su otvorili prvu Ikeu u Hrvatskoj. Samo dva sata nakon otvorenja parkiraliste je bilo puno osobnim vozilima i gradjani su poceli izlaziti s prvim kupljenim proizvodima.Na fotografiji: gradjani u Ikei. Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Prvi kupci obavili su šoping u danas otvorenoj prvoj Ikei u Hrvatskoj. Dvadeset godina od prvih najava o dolasku poznatog švedskog proizvođača namještaja u Hrvatsku i godinu dana od početka izgradnje, Ikea je uspjela realizirati investiciju od 750 milijuna kuna kojom je otvoreno 350 radnih mjesta.

OTVORENA PRVA IKEA U HRVATSKOJ Stiglo 2500 ljudi, ministrica: 'Idem po posteljinu'

U prvih osam sati od otvorenja danas je robnom kućom u Rugvici prošlo više od 12 tisuća ljudi, do kraja tjedna ih očekuju između 20 i 25.000, a najveće gužve mogle bi se dogoditi za vikend.

FOTOGALERIJA

GRČIĆ 'Kojih 300 milijuna kuna za Ikeu? Kad dovedemo investicije onda tražite dlaku u jajetu!'

Među prvim kupcima bila je obitelj Đurešić iz Dugog Sela. Otac Branko odmah je sjeo i isprobao stolicu.

- Dobra je stolica i 119 kuna nije previše, ali mi smo velika obitelj. Supruga i ja sa sedmero djece i mojom majkom živimo zajedno pa nam ih treba 12. Danas samo gledamo, a onda možda i kupimo na rate - kazao je Branko koji je u Ikeu stigao sa šestero djece, suprugom i susjedom.

FOTOGALERIJA

Dok su neki samo razgledavali i kupovali sitnice, dio kupaca stigao je već s gotovim popisima i odmah natrpao kolica. Među njima je bio i mladi bračni par Branko i Nikolina s kćeri Larom.

- Uredili smo novi stan. Sve osim sobe od sina koji se za deset dana vraća s mora pa smo danas sve kupili. I ranije smo kupovali u Ikei u Grazu i zadovoljni smo cijenom i kvalitetom - otkrio je Branko.

Ikeom su danas prošli i brojni stranci koji su trenutno na odmoru u Hrvatskoj. S kupcima iz cijele regije u Ikei u prvih godinu dana očekuju tri milijuna posjetitelja i oko 60 milijuna eura prometa.

‘Od Ikee smo dobili 11 milijuna kuna, ali je važnije što se sad možemo nadati i drugim velikim investitorima’

Općina Rugvica s Ikeinim je dolaskom postala vjerojatno najspominjanija hrvatska općina. Nedaleko od Ivanje Reke, na istočnom ulazu u Zagreb u općini je 23 naselja s gotovo 7.900 stanovnika. Najviše su profitirali oni koji su uspjeli prodati nekadašnje livade i njive koje su Šveđani otkupljivali za 65 eura po četvornom metru. Procjenjuje se da je njih dvadesetak od prodaje zemlje zaradilo oko 200 milijuna kuna.

Načelnik Općine Rugvica Ivan Remenar ne zna je li netko iz Rugvice uspio dobiti i posao u Ikei. Po njegovim procjenama dolazak velikog investitora trebao bi se u svakom slučaju pozitivno osjetiti.

- Završili smo posao koji je trajao više godina i imao niz subjektivnih i objektivnih zapreka. Na kraju svi skupa možemo biti zadovoljni realizacijom ovako velikog projekta i investicije od 100 milijuna eura. Od dolaska Ikee svakako će najviše profitirati kupci koji vole taj brend - kaže Remenar koji je danas bio među uzvanicima na otvorenju zbog kojeg je nakratko prekinuo i svoj godišnji odmor.

Sama Općina Rugvica, otkriva, ustvari je Ikei već uzela najveći dio svog kolača od 11 milijuna kuna. Riječ je o pet milijuna kuna koliko im su im Šveđani platili za komunalne doprinose kod izgradnje robne kuće te još šest milijuna kuna prihoda od poreza na promet nekretninama.

- Dolazak ovako velikog investitora donio nam je veće proračunske prihode. Sada kad je robna kuća otvorena mi ćemo imati prihode samo od komunalne naknade i eventualno od poreza na dohodak ako je netko u Ikei uspio dobiti posao. U svakom slučaju očekujemo i druge pozitivne efekte jer bi izgradnjom cijele infrastrukture, naročito one prometne, sada možda mogao doći još neki veliki investitor. Ikeinim dolaskom na neki način je ovo područje otvoreno puno širem krugu ljudi - procjenjuje načelnik Remenar.

Eventualne koristi stoga bi moglo imati i lokalno stanovništvo ako odluče Ikeinim kupcima ponuditi neke, prije svega ugostiteljske, usluge kojima će ih uspjeti privući da potroše svoj novac i izvan trgovačkog centra.

Sama Ikea Rugvicu ovih dana reklamira kao mjesto udaljeno svega 16 minuta vožnje automobilom od zagrebačkog centra.

Ako Rugvica sama ne osigura gospodarski procvat samo Ikeinim dolaskom to se sasvim sigurno neće dogoditi. Porez na dobit kompanije već nekoliko godina u cjelosti uplaćuju u državni proračun pa niti po tom pitanju lokalci neće posebno profitirati. Naime, upravo je zbog toga prije desetak godina Općina Stupnik u kojoj je bio otvoren tadašnji trgovački centar Mercatone često bila proglašavana najbogatijom hrvatskom općinom premda su se stanovnici žalili da nemaju niti vrtić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 22:48