500 METARA OD ARENE

FOTO Pula će dobiti džamiju s minaretom od 17 metara. Gradnju želi pomoći i Gadafi

Gradnja bi trebala početi tijekom iduće godine, a projekt je vrijedan dva milijuna eura

PULA - Nakon Rijeke, Islamski kulturni centar s džamijom na površini od gotovo 2500 četvornih metara dobit će i istarski muslimani. U samom središtu Pule, naime, tijekom iduće godine trebala bi početi gradnja džamije, kao i pratećeg poslovno-stambenog kompleksa, a cijeli je projekt vrijedan oko dva milijuna eura.

Sređivanje dokumenata

Prema riječima Esada Jukana, glavnog imama Istarske županije, novac ne bi trebao biti problem, a sredstva se prikupljaju donacijama.

Jedino što trenutno koči početak gradnje je žalba jednog od susjeda na lokacijsku dozvolu za poslovno-stambeni objekt.

- Posljednje dvije godine ganjamo dokumentaciju i za prvi projekt, džamiju , imamo lokacijsku dozvolu, no za drugi objekt susjed je podnio žalbu koja će, vjerujem, biti riješena do druge godine. S obzirom na to da su ta dva objekta povezana, nema smisla počinjati graditi jedan bez drugog - rekao nam je Esad Jukan.

U samom centru

Cijeli je projekt zapravo rekonstrukcija zgrade u Zagrebačkoj ulici koja je u vlasništvu Medžlisa Islamske zajednice Pula. Građevinska parcela Centra, predviđena Generalnim urbanističkim planom grada Pule, nalazi se u samom središtu Pule, udaljena od amfiteatra Arene svega 500 metara. Zahtjev za promjenu, odnosno dogradnju zgrade u vjerski objekt Islamske zajednice Pula i gradnju tornja predan je 2009. godine. Postojeća se građevina, napravljena za stambenu namjenu još 1895. godine, neće mijenjati u visinu, već će se samo neznatno dograditi s dvorišne strane. Minaret visine 17,5 metara gradit će se unutar dvorišta, uz samu zgradu, što će biti dva i pol metra više u odnosu na sadašnju visinu zgrade.

Za 5000 muslimana

Ovaj bi centar, smatra imam Jukan, trebao zadovoljiti potrebe više od 5000 muslimana , koliko ih živi na području Pule i Istre, i to u idućih 50 godina.

Gradnju želi pomoći i libijski vođa Gadafi

Među potencijalnim donatorima mogao bi biti čak i libijski predsjednik Moamar Gadafi, kojemu je Islamska zajednica Pula, predvođena glavnim imamom Istarske županije Esadom Jukanom, lani tijekom posjeta Libiji predala brošuru o gradnji Centra.

No Esad Jukan opovrgava da je već dogovorena konkretna financijska pomoć Moamara Gadafija, iako se nada da će libijski predsjednik biti zainteresiran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:58