ISPRATILA JU POLICIJA

FOTO Radnicima Jadrankamena je i nova stečajna upraviteljica kriminalka: Opet blokirali ulaz

 Joško Supić / CROPIX

U Pučišćima na otoku Braču novi neredi! Radnici Jadrankamena d.d. u stečaju, predvođeni šefom sindikata Tončijem Drpićem i ostalim sindikalistima, jučer su u jutarnjim satima potjerali stečajnu upraviteljicu Anči Bašić koja je otok morala napustiti u pratnji policije.

Prvo je stotinjak radnika, s dijelom mještana i aktivisticama udruge Žene kamene, napravilo živi zid ispred upravne zgrade kako stečajna upraviteljica Bašić ne bi mogla ući unutra. Kada se pojavila, navodno su je počeli vrijeđati, čuli su se povici i prijetnje. Budući da nije mogla ući u zgradu, Bašić je ponovno sjela u automobil Kiu Sorento, s kojim se dovezla na posao, no sindikalisti joj nisu dopustili da se njime izveze iz mjesta. Okružili su je tijelima i drugim automobilima vičući da Pučišća može napustiti samo autobusom, jer je automobil vlasništvo firme. Navodno je sindikalni vođa Drpić lupao po autu, bilo je tu glasnog naguravanja i u gungulu se morala uključiti policija iz Supetra. Zarobljenu stečajnu upraviteljicu uspio je izvući načelnik krim-odjela Frane Cepernić, smjestio je u policijsko vozilo i otpratio do trajekta. Oko 13 sati nabrijani radnici Jadrankamena, predvođeni Drpićem, skinuli su automobilske gume s Kie Sorento i spremili je u garažu firme.

- Stečajnoj smo zapriječili ulaz jer ništa nije napravila za Jadrankamen. Bila je tu mjesec dana, a da ni po ure nije s nama razgovarala. Trebala je pokrenuti proizvodnju i zaustaviti kriminal, a ne da ga nije zaustavila, nego je surađivala s kriminalcima u firmi - rekao nam je Tonči Drpić u telefonskom razgovoru, zapuhano iznoseći teške optužbe.

Drpić i company ponavljaju da se nastavilo s isporukom poluproizvoda u prodajni centar Jadrankamena u Kaštelima, te da je svaka ta isporuka robe čista krađa.

- U prodajni centar trebaju ići samo gotovi prozvodi, a ne poluproizvodi, ovako oni štakori nastavljaju švercati s kamenim fetama i pločama. Anči Bašić imenovala je u Odbor vjerovnika osobe koje su najviše krive za teško stanje u tvrtki, načelnika Pučišća Marina Kaštelana i Vedrana Jerčića kojeg smo tužili jer je oštetio tvornicu. Pričala je gluposti, veze ona nema kako spasiti Jadrankamen, a država je tu najveći licemjer. Tražimo hitnu reakciju Vlade koja je još prije mjesec dana obećala da će se vjerovnici dogovoriti i pokrenuti proizvodnju. Ako treba, organizirat ćemo gay paradu na Pučiškoj rivi, pa će nas se ministri valjda sjetiti - viče Tonči Drpić.

Anči Bašić je prije nepunih pet tjedana imenovana stečajnom upraviteljicom Jadrankamena. Na tom mjestu je zamjenila stečajnog upravitelja Ivu Bučana koji je također imao problema s “Drpićevim sindikatom” i koji je, nakon što je pola Vlade primilo sindikat zanemarujući pritom ulogu samog stečajnog upravitelja, dao ostavku na to mjesto. Ubrzo je, međutim, i Bašićka počela imati problema sa sindikatom koji je protiv nje digao kaznenu prijavu zbog nečinjenja. Drpić, naime, neprestano ponavlja da u Jadrankamenu može raditi 299 radnika, da se broj zaposlenih može kroz godinu dana povećati na 400, i da se prihod od 50 milijuna kuna može povećati na milijardu kuna.

- On lupa brojke, iznosi želje i željice, ali ne govori kako će posrnula firma to ostvariti i ne dozvoljava stečaj s preustrojem koji je preduvjet da se išta pokrene - rekla mi je Anči Bašić prije par tjedana. Vjerojatno uznemirena grubim događajima, jučer se nije javljala na mobitel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:14