IZ BEOGRADA DRAGO HEDL

FOTO Raskoš na dvoru Brozovih: Ispod maršalske odore Tito je nosio Diorovo donje rublje!

Brozovi su živjeli luksuzno i nisu nimalo zaostajali za onima koji su bili meta napada tadašnje ideologije - buržoazijom

ZAGREB - Jovanka Budisavljević već je punih pet mjeseci nosila prezime Broz kada se 18. rujna 1952. prvi put pojavila u javnosti kao Titova supruga. Bilo je to na primanju u čast britanskog ministra vanjskih poslova Sir Anthonyja Edena na Brdu kod Kranja.

Imala je nepunih 28 godina, blistala je od ljepote i mladosti, a 32 godine stariji Tito uživao je predstavljajući je svojim gostima. Ataše za tisak britanskog veleposlanstva u Beogradu Lawrence Durrell, koji će se poslije proslaviti kultnom tetralogijom “Aleksandrijski kvartet”, dobio je ozbiljne primjedbe Foreign Officea jer uopće nije znao da je Broz zaplovio u bračne vode.

U britanskom su veleposlanstvu za tu činjenicu doznali tek kad su stigle pozivnice za svečano primanje, vidjevši da primanje organiziraju “ Maršal Josip Broz i Jovanka Broz”.

Zanosna Jovanka

Vjenčanje Tita i Jovanke obavljeno je u tajnosti, u travnju te godine, u beogradskoj Općini Čukarica, a svadbeni pir održan je u ladanjskoj lovačkoj kući Dunavka, u Bapskoj kod Iloka.

Tadašnji jugoslavenski tisak o tome nije pisao, pa je pojavljivanje Jovanke uz Tita bilo prvorazredna senzacija. Jovanka, koja je imala čin majora, bila je domaćica primanja u Edenovu čast na kojemu je bilo oko 400 uzvanika. Izvještavajući s tog događaja, novinar časopisa Time u tekstu naslovljenom “Ženidba s majorom” napisao je kako je jedan od gostiju, očaran Jovankinim izgledom, novopečenoj prvoj dami rekao “Vi privlačite veću pozornost nego gospodin Eden”, na što je ona, prema novinaru Timesa, stidljivo rekla: “Ne. Kako je to moguće?”

Tajanstvene zelene kutije

Fotografija nasmiješene Jovanke u tamnoj dugačkoj haljini s velikim dekolteom, dok sjedi između Anthonyja Edena i Tita, jedna je od 350 slika prvi put prikazanih javnosti u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu.

No, tih 350 slika izloženih pod naslovom “Zlatni album - Modne slike predsjedničkog para Jugoslavije, 1952. - 1968.”, tek je kap u moru od oko 150.000 fotografija, pronađenih u 708 luksuzno izrađenih, zelenkastih kožnih kutija u radnoj sobi Jovanke Broz. Bile su pedantno kronološki poredane, a na vrhu svake kutije stajao je kratak opis fotografija. Kad se Slobodan Milošević 1997. uselio u bivšu Titovu rezidenciju na Dedinju, naložio je da se te kutije maknu.

Tek 2002. postale su dostupne kustosima beogradskog muzeja, a neznatni dio tog materijala sada je prvi put izložen. Fotografije svjedoče da se na dvoru Brozovih živjelo raskošno i da se u luksuzu nije zaostajalo za onim što je bilo meta napada službene ideologije tog vremena - buržoazijskim načinom života.

“Kad smo otvorili te kutije, bili smo zapanjeni koliko se brige na dvoru Brozovih polagalo estetiziranom odijevanju i izgledu. Slike Jovanke i Tita s njihovih putovanja, primanja i drugih svečanih prigoda nimalo nisu zaostajale za onim što se u to vrijeme moglo vidjeti u ponajboljim svjetskim modnim časopisima ili u filmovima Jean-Luc Godarda, Françoisa Truffauta, Billyja Wildera, Johna Hustona…”, ističe Dušica Knežević koja je zajedno s Momom Cvijovićem postavila izložbu.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 05:28