AFERA KAMIONI

FOTO Rončević zatečen: Nisam očekivao kaznu. Nevin sam i žalit ću se na presudu

Tužiteljstvo je za bivšeg ministra obrane i njegovog pomoćnika Ivu Bačića tražilo da ih se proglasi krivima i da se od njih naplati spomenuta šteta
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov tadašnji pomoćnik Ivo Bačić proglašeni su krivima za slučaj izravne pogodbe za nabavu vojnih kamiona kojom su, tvrdi tužiteljstvo, 2004. godine državni proračun oštetili za 10,2 milijuna kuna. Rončević je na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđen na četiri, a Bačić na dvije godine zatvora. Također moraju vratiti cjelokupan iznos novca kojim su oštetili državu. I to s kamatama.

U kratkom obrazloženju predsjednica sudskog vijeća, sutkinja Jasna Smiljanić istaknula je kako se osuđujuća presuda temelji prvenstveno na materijalnim dokazima, koji su u suglasnosti sa iskazima saslušanih svjedoka. Rončević je po izlasku sa suda priznao da nije očekivao ovakvu kaznu.

- Ne, nisam očekivao kaznu, nisam uopće očekivao kaznu nego oslobađajuću presudu. Žalit ćemo se Vrhovnom sudu. I dalje smatram da nije bilo ni kaznenog djela ni štete, rekao je Rončević.

Sve o aferi Kamioni saznajte ovdje

Na novinarski zaključak kako se očito ne osjeća ugodno nakon što je čuo presudu bivši ministar obrane je izjavio da nitko ne bi ostao miran čak ni da mu se samo zaprijetio ovakvom kaznom.

Na pitanje o povratu 10 milijuna kuna, Rončević je samo rekao:

- Poštivat ću sve pravomoćne presude.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić izjavila je da će se USKOK žaliti na visinu kazne.

- Smatramo da su kazne preblage jer sud očito nije dovoljno cijenio činjenicu da se ipak radilo o dva najviše pozicionirana dužnosnika, o ministru obrane i njegovu pomoćniku.

Tužiteljstvo je za Rončevića i Bačića tražilo zatvorske kazne do 10 godina zatvora, a zatraženo je i da se od njih naplati spomenuta šteta.

Suđenje je u petak okončano iznošenjem završnih govora zamjenika ravnatelja USKOK -a te branitelja dvojice optuženika.

Tužiteljstvo je u svojim završnim riječima zatražio da ih se proglasi krivima te da im se kao otegotna okolnost uzme da su zloporabu počinili kao najviši dužnosnici u MORH-u, a obrana je zatražila oslobađajuće presude.

USKOK drži da su Rončević i Bačić svjesno ušli u izravne pregovore samo s ponuđačem IVECO-ovih kamiona tvrtkom Eurokamioni, znajući da je ponuda MAN-ovih vozila bitno povoljnija.

Isto tako, tužiteljstvo je navelo da je ministar Rončević u kasnijem izvješću predsjedniku Stjepanu Mesiću prezentirao neistinite okolnosti provedene nabave kamiona te kako je zaustavio tadašnjeg v. d. inspektora obrane, generala Jozu Miličevića, u provedbi inspekcijskog nadzora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 13:55