MONSTRUMI OKO NAS

FOTO: ŠIBENIK Ubacili kiselinu u fontanu i ubili kornjače: 'Doživio sam živčani slom kad sam vidio taj užas'

Sibenik, 130514.U fontani u kojoj je svoj dom naslo preko 50 kornjaca i riba, a koje su isto tako postale atrakcija medju turistima, prema tvrdnjama direktora tvrtke Zelenilo Sinise Burica, vandali su ulili kiselinu u fontanu i tako ubili tri kornjace, unistili samu fontanu, a sudbina drugih je za sad jos uvijek neizvjesna.Na fotografiji: Vidljivo ostecena fontana s osusenim zelenilom od kiseline.Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
 Nikolina Vuković Stipaničev / C / Copyrighted

ŠIBENIK - Nepoznati počinitelj ulio je kiselinu u šibensku fontanu kod crkve Gospe van grada, zbog čega su uginule tri kornjače, sama fontana je uništena, a sudbina drugih kornjača i riba je za sad još uvijek neizvjesna.

- Doživio sam živčani slom kad sam čuo da su nam tri kornjače uginule jer je netko ubacio kiselinu u fontanu. Nemamo pojma što je točno ubačeno ni što će biti s ostalih pedesetak kornjača i riba – rekao je za Šibenik.in bijesni Siniša Burić, inače direktor tvrtke Zelenilo koji proteklih osam godina tropske i druge kornjače uzgaja u fontani.

- Ne bih se čudio da je riječ o istoj ekipi koja je pjenu ubacivala u druge fontane, a objavama u medijima samo su dobili krila – nagađa Burić.

Kiselina je ubačena prije par dana, jer trava je promijenila boju još jučer.

O kakvoj je kiselini riječ, nitko ne zna, ali tri kornjače koje su bile na suhom, travnatom dijelu fontane su uginule.

- Trava je požutjela, a kamen pobijelio, onda možete misliti o kakvoj se supstanci radi. Ako su je ostale kornjače progutale, postoji mogućnost da će i one uginuti. Sad slijedi neizvjesnost par dana… Ja molim Boga da padne ogromna kiša i sve ispere – nastavlja Burić.

U fontani je preko 50 žutousnih i crvenousnih kornjača i drugih vrsta, kao i ribica. Postale su prava turistička atrakcija Šibenika. Zadnjih osam godina Zelenilo dovodi nove kornjače, brine o starima. Samo na spizu trošimo mjesečno oko 2.000 kuna, kaže Burić za Šibenik.in .

- Nemamo ih gdje izmjestiti, to je njihov jedini dom već dugi niz godina – nastavlja.

Ovo nije prvi put da se netko okomio na šibenske kornjače. Prije dvije godine, podsjetimo, netko je ih je sustavno noću krao, vjerojatno kako bi ih prodao na crnom tržištu. No, sada je stvar mnogo ozbiljnija, netko je namjerno riskirao pomor kornjača, a Buriću je prekipjelo.

- Nadam se da taj netko zna da je po zakonu kazna za umorstvo životinje dvije do pet godina zatvora – upozorio je Burić, u nadi da će policija otkriti počinitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:35