POLAZNICI IZ SULTANATA

FOTO: ŠTO SE TO DOGAĐA U VOJARNI ZEMUNIK? Oman svoje pilote školuje u Hrvatskoj, a naši piloti lete u Omanu

U Zadru je trenutačno druga generacija omanskih pilota koji se školuju u Zemuniku
 HRZ i PZO/ M. Karačić/Zadraski.hr

Piloti Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman) koji se školuju u Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO u vojarni Zemunik uspješno su jučer izveli prve samostalne letove na avionu Pilatus PC-9M, piše Zadarski.hr .

Polaznici iz Sultanata Oman izveli su tri školska kruga iznad zemuničke piste čime su potvrdili samostalnost i sigurnost u nastavku školovanja kroz prvi razdjel temeljnog akrobatskog letenja, a čestitke za uspješne prve samostalne letove omanskim pilotima uputili su im njihovi nastavnici letenja i zapovjednik EA pukovnik Željko Harapin.

Ovo je druga generacija omanskih pilota koji se školuju u Zemuniku, a na obuci se nalazi 12 polaznika.

Podsjetimo, proteklih godina piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva aktivno su sudjelovali u obuci vojnih pilota iz Omana, s kojima su surađivali na vojnom aerodromu Zemunik kod Zadra. Svih šest pilota akrobatske letačke skupine “Krila Oluje” Hrvatskog ratnog zrakoplovstva podnijelo je početkom ožujka svom zapovjedniku zahtjev za sporazumni prekid radnog odnosa zbog višestruko bolje ponude koju su piloti navodno dobili upravo iz Omana.

Očito su u Omanu prepoznali talent naših akrobatskih pilota te ih odlučili pozvati u svoju zemlju.

- Glavni stožer OS RH ističe kako je riječ o pilotima koji su u brojnim nastupima u zemlji i svijetu prezentirali i OS RH, ali i Hrvatsku u cjelini. Međutim, očito su se odlučili za višestruko bolju ponudu, kojoj OSRH, na žalost, ne mogu parirati - priopćili su tada iz Ministarstva obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:45