SPEKTAKL U GRADU HEROJU

FOTO: SVEČANA SINJSKA ALKA U VUKOVARU Trku pratio cijeli državni vrh, u grad stiglo 20 tisuća ljudi, predsjednica pružila ruku pomirenja Srbiji

 CROPIX

I nebo se smilovalo sinjskim alkarima i njihovim vukovarskim domaćinima, pa je Svečana Sinjska alka, koja je tek četvrti put u svojoj 300-godišnjoj povijesti održana izvan Sinja, nakon ružnog, kišnog petka dobila sunčano ozračje.

Grad heroj bio je krcat ljudima koji su samo za ovu prigodu došli iz svih krajeva Hrvatske, a procjenjuje se da ih je bilo više od 20 tisuća. Puno truda i rada uloženo je u pripremu ovog povijesnog događaja i prvog gostovanja Alke izvan Sinja nakon 71 godine, pa je tako i Županijska ulica posuta debelim slojem pijeska kako bi alkarski konji imali mekanu podlogu za svoja snažna kopita.

- Ovo je vaša alka!, poručio je Ante Vučić, alkarski vojvoda svim hrvatskim braniteljima, posebno braniteljima Vukovara u svom pozdravnom govoru i raportu predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović prije nego li će alkarima, kojih je bilo 24, dati zapovijed da utrka počne. Naglasio je da su se u tom trenutku spojile slavna bitka i junačka obrana Sinja od napadača iz Osmanlijskog carstva u čiju čast alkari već 301 godinu trče alku, kao i herojska obrana Vukovara 'koja je postala sinonim hrvatske nepokolebljivosti i nesalomljivosti'.

Nije bilo ugodno stanarima u vukovarskim neboderima kraj Dunava čuti pucnje iz mačkula koji su bili nedaleko od njihovih zgrada, a kojima se označava početak alke. Podsjetilo ih je to na tri mjeseca opsada i granatiranja. No, značaj održavanja povijesne svečane alke dao im je da podnesu i tu žrtvu.

Kako to obično biva u svečanim prigodama, uz lokalne političke dužnosnike predvođene gradonačelnikom Ivanom Penavom u Vukovar je došao kompletan državni vrh – pokroviteljica alke predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, novi predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković u pratnji HDZ-ovih ministara. No, ovaj put u Vukovar iz Zagreba nisu ništa donijeli. Gledatelji su, pak, bili oduševljeni i gromoglasnim pljeskom pozdravljali su svakog alkara. Jednako one koji su pogađali u sridu, kao i one koji su gađali u ništa. Na kraju je slavio alkar Ante Zorica.

Predsjednica: Hrvatska želi sa Srbijom graditi suradnju u duhu dobrosusjedskih odnosa, želimo pomoći Srbiji da što prije uđe u EU

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u svom je govoru naglasila kako je 'Sinjska alka izraz našeg domoljublja i časne vojničke tradicije i ako je igdje treba trčati onda je to u Vukovaru. Dva su grada, dvije su bitke, ali jedno je junaštvo, domoljublje i Hrvatska.'

- Kao što je obrana Sinja zaustavila posljednji pokušaj osmanlija da prodru u Dalmaciju, tako je obrana Vukovara zaustavila pohod četnika i tzv. JNA dublje u Hrvatsku u namjeri da se stvori Velika Srbija. Hrvatski branitelji časno su branili, obranili i oslobodili Hrvatsku na čemu smo im zahvalni i zbog čega smo na njih ponosni, kazala je predsjednica, koja je iz Vukovara poslala i poruku u Srbiju.

- Prošlost nismo i nećemo zaboraviti, ali ne smijemo ostati zarobljeni u njoj. Isto očekujemo i od Srbije. Moramo se prestati stalno vraćati u 2. svjetski rat i sijati klice novih zala. Želimo ići naprijed. Zato odavde iz Vukovara jasno poručujem da Hrvatska želi sa Srbijom graditi suradnju u duhu dobrosusjedskih odnosa, želimo pomoći Srbiji da što prije uđe u EU, štiteći pri tome naše nacionalne interese. Pri tome ne trebamo glumiti prijateljstvo, jer da bi do toga došlo još će mnogo vode proteći Dunavom. Ali, radi interesa i dobrobiti hrvatskog i srpskog naroda, obiju država, imamo obvezu činiti sve da izgrađujemo što bolje odnose. Vrijeme je da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i krenu graditi odnose međusobnog uvažavanja. Kao hrvatska predsjednica, ali i kao majka ne želim da više ijedna majka tuguje za djetetom poginulim u ratu. Učinit ću sve da sačuvamo mir i stabilnost, a zato je ključan novi iskorak u hrvatsko-srpskim odnosima. Pri tome mislim na rješenja pitanja nestalih, tzv. univerzalne jurisdikcije, pitanje granica i prava nacionalnih manjina, posebice Hrvata u Srbiji, istaknula je Grabar-Kitarović, koja se osvrnula i na 'napetosti na nacionalnoj političkoj sceni.'

- Moramo učiniti sve da Hrvatska bude politički stabilna država u kojoj će se problemi rješavati odgovorno i konstruktivno uz najveći mogući konsenzus. Izgradnja domovinskog zajedništva i odgovornosti prema državi od najveće je važnosti. Temeljni problemi i zadaće su demografska obnova, reforma obrazovanja, zapošljavanje, pravo na pravednu plaću, deblokada građana, sustav domovinske sigurnosti i promjena nepravednog ovršnoga zakona. Iz Irske bi se mnogi vratili da su veće plaće, a radno mjesto sigurnije. Ako nam raste BDP i smanjuje se deficit, onda se to mora osjetiti na plaćama, na sniženju kamata i standardu naših ljudi, poručila je predsjednica Republike.

Bandić: Messi je Messi, a Ronaldo je Ronaldo samo kad dobiju pravu loptu

Iako se činilo da je gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću, koji kao jedan od pokrovitelja Svečane sinjske alke u Vukovaru, došao u Grad heroj u jednom trenutku pozlilo, on je ipak ostao u Vukovaru i dočekao početak svečane utrke, a o zdravstvenom stanju progovorio je na svoj, osebujan, način.

- Bolje da vi prenesete i pišete da mi je loše, a da to nije istina, nego da je meni loše, a da vi ništa ne pišete, kratko je o svome zdravlju kazao Bandić, a onda nastavio odgovarati na set aktualnih političkih tema, među kojima je svakako i stanje na državnoj razini te pitanje kako će se ono odraziti na izbore u Zagrebu.

- Sve se odražava na izbore u Zagrebu. I u ovih 17 godina bilo je događaja koji su se odražavali na izbore u Zagrebu, pa će ih biti i sada, ali Zagrepčani će na koncu odlučiti, kazao je Bandić, koji nije želio komentirati Zlatka Hasanbegovića na listi Brune Esih.

- Ja nikad nikoga ne komentiram. Želim svima sve dobro. Ja sam medo. Maca mala. Ne mogu medo i maca željeti nešto loše, odgovorio je Bandić, na što ga je jedan novinar upitao je li medo iz bolničkog kreveta dobio ime: - Miki. Pa, jel to lijepo ime?, kazao je Bandić, dodavši da mu nije on dao ime.

- Me ne. To tako ide. Imam najboljeg zlatnog retrivera na svijetu. Najdobroćudnijeg. To je karakter i gradonačelnika. Još kada mu dodate medu onda je to savršenstvo dobrote i topline. Medo je prekrasna životinja. On je medo dok ga ne počnete pikati i dirati. Kada ga dirnete onda se promiče u zvijer. Zato ga ne treba dirati. Neka živi, kazao je Bandić pohvalivši se kako je Grad Zagreb pomogao u održavanju alke u Vukovaru, na što smo ga upitali kako ocjenjuje odnos centralne vlasti prema Vukovaru. Osobito, nakon što je prije šest mjeseci u Vukovaru održana sjednica Vlade, kada je puno toga obećano, a gotovo ništa nije realizirano i na kraju se sve svodi na staru izreku: „Dajte narodu kruha i igara!“?

- Čim se formira stabilna i odgovorna Vlada, nadam se da će krenuti projekti i da će i Vukovaru krenuti bolje. Držim fige da se formira stabilna i odgovorna Vlada, da počnemo raditi u interesu i Zagreba i Republike Hrvatske. Zadaća je vlasti na državnoj razini da promiče interese svih njenih građana. Imali smo prošlu vlast koja nije htjela surađivati sa Zagrebom i ne bih želio da i sa ovom bude tako. Zato držim fige, a nešto smo i sami učinili da ide ka stabilnoj i odgovornoj vlasti, rekao je Bandić, pa smo ga upitali misli li da može biti stabilna i odgovorna Vlada iza koje stoji 20-30 stranaka?

- Može sve. Samo je riječ o šefu orkestra. Ja sam u Zagrebu prošao sve. Messi je Messi, a Ronaldo je Ronaldo samo kad ima dobru loptu. Kada vam nabace dobru loptu morate zabiti gol, ali to se ne rađa svaki dan, zaključio je gradonačelnik Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 10:54