POVRAT IMOVINE

FOTO: TEŠKI PREGOVORI DRŽAVE I NASLJEDNICE VILE NA TUŠKANCU ‘Dajte nam 16.000 eura za najam’

Gabriela Kamnatnik živi u Kanadi i u zamjenu za vilu tražila je 10 lokala na Trgu bana Jelačića
 Davor Pongračić / Cropix

Ministarstvo obrane plaćat će najmanje 10 godina najam Gabrieli Kamnatnik za korištenje dvorca Tuškanac koji se nalazi u sklopu vojarne Tuškanac koju koriste pripadnici Počasno-zaštitne bojne.

Sead Tabaković, odvjetnik Gabriele Kamnatnik, nasljednice koja živi u Kanadi, potvrdio je da je u tijeku proces nagodbe s Državnim odvjetništvom, koje zastupa Ministarstvo obrane, o visini mjesečnog najma.

- Za najam smo tražili 16.000 eura mjesečno, no MORH na to nije pristao i sada smo s Državnim odvjetništvom u procesu nagodbe - kaže odvjetnik.

U MORH-u su potvrdili da je u tijeku dogovor o visini najma. Pravomoćnom Odlukom zagrebačkog Gradskog ureda za imovinskopravne poslove i imovinu, dvorac je u lipnju 2010. s pripadajućim zemljištem vraćen Gabrieli Kamnatnik.

FOTOGALERIJA: Vila na Tuškancu

Budući da nekretninu koriste Oružane snage, prema članku 56 Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, Gabriela Kamnatnik je s Ministarstvom obrane trebala sklopiti ugovor o najmu nekretnine na rok od najmanje 10 godina. No, u rujnu 2010. general Josip Lucić, tadašnji načelnik Glavnog stožera, pisanim je putem iznio stav da je u interesu MORH-a i Oružanih snaga da se ljetnikovac zadrži u sklopu vojarne Tuškanac te ugovor o najmu nikad nije sklopljen. Tako će država nakon sklapanja nagodbe Gabrieli Kamnatnik morati platiti sve zaostatke najamnine od 2010. do danas. Ugovor o najmu isteći će najranije 2020. Odvjetnik Tabaković tvrdi kako bi se do tada trebao s državom sklopiti ugovor o zamjenskim nekretninama kojima bi Gabriela Kamnatnik bila obeštećena, a dvorac bi trajno ostao u vlasništvu države.

Dvorac Tuškanac sastoji se od podruma, prizemlja i kata i u dobrom je stanju. Ima 530 kvadrata i nalazi se na zemljištu od 2051 četvornog metra. Osim dvorca i zemljišta, Gabriela Kamnatnik traži i povrat susjedne parcele od 16.000 kvadrata te vojarnu u kojoj je smještena Počasno-zaštitna bojna. Odvjetnik napominje kako su u tijeku razgovori o modelu obeštećenja njegove klijentice za taj prostor. Kako povrat nekretnine ne dolazi u obzir, realno je očekivati da će Gabrielu Kamnatnik država obeštetiti u novcu ili kroz zamjenske nekretnine. Povrat dvorca i cjelokupnog zemljišta od 18.000 kvadrata na kojem se nalazi vojarna prije više od 10 godina zatražio je Mario Marić, sin dr. Milana Marića koji je u posjed ljetnikovca došao 1929. Mario Marić je nekoliko godina nakon podnošenja zahtjeva preminuo, a koju godinu kasnije umrla je i njegova supruga.

Nakon smrti Marićeve supruge ljetnikovac je naslijedila Gabriela Kamnatnik, nećakinja Marija Marića. Nakon što je 2010. donesena odluka o povratu nekretnina i odbijanju vojske da napusti prostor, krenuli su pregovori. Objekt je ponuđen na prodaju za 2,5 milijuna eura, no tadašnjem Središnjem državnom uredu za upravljanje državnom imovinom to je bilo previše te se krenulo u razgovore o zamjeni nekretnina. U međuvremenu, vrijednost dvorca i zemljišta na kojem se nalazi procijenjena je na 3,050.000 eura. Gabriela Kamnatnik prvo je u zamjenu za dvorac zatražila prostor kavane Corso u centru Zagreba.

Načelni dogovor postignut je u rujnu 2012., ali nije realiziran. Kako država i dalje nije imala novca za otkup, odvjetnici su u DUUDI poslali novi prijedlog. Gabriela Kamnatnik zatražila je 10 državnih poslovnih prostora na Trgu bana Jelačića koji su u višegodišnjem zakupu pa su u DUUDI-ju zaključili da bi raskidom ugovora i davanjem prostora u zamjenu za dvorac bila počinjena veća šteta nego da se nekretnina vrati vlasnici.

U dvorcu Tuškanac je 1991. formirana Hrvatska vojska i osnovan Glavni stožer, a danas se koristi za susrete visokih domaćih i inozemnih civilnih i vojnih dužnosnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:16