FRANJEVCI U AKCIJI

FOTO U crkvama osvanuli plakati: Simboli slona i djeteline kršćane mogu pretvoriti u zvijeri!

Pogledajte FOTOGALERIJU s objašnjenjima simbola popularnih među mladima

ZAGREB - U crkvama diljem Hrvatske od travnja su uz stoliće s tiskom i obavijestima o bogoslužju izloženi i zanimljivi plakati “Znaš li što nosiš”. Na plakatu je 19 simbola koje autori označavaju (neo)poganskima, a posebnu pozornost vjernika izazvali su simboli koje često nose na privjescima ili isprintane na majicama, poput slona, djeteline s četiri lista, znaka za anarhiju i potkovice za sreću.

Idejni začetnik i dizajner plakata je dr. sc. fra Josip Blažević, ravnatelj Centra “Hrvatski Areopag” za međureligijski dijalog Hrvatske provincije Sv. Jeronima franjevaca konventualaca. On je napravio plakat koji se svidio fra Ivanu Bradariću, uredniku Veritasa - Glasnika sv. Antuna Padovanskog, pa se tako plakat pojavio kao zajednički projekt Veritasa i Hrvatskog Areopaga. S autorima smo razgovarali o svrsi i porukama plakata.

- Nadahnuće za plakat, tek prvi u nizu, dobili smo vidjevši neke slične u Poljskoj i Americi. U crkvi Sv. Antuna na Svetom Duhu u Zagrebu nailazili smo na medaljice s likom Isusa Krista s jedne strane te Sai Babe s druge te još češće na privjeske Bracina sunca. To su bili poticaji da poučimo kršćane o pravom značenju simbola koje nose. Tako je došlo do izrade ovog plakata.

Odabrali adolescenti

Tko je odabrao simbole, po kojim kriterijima i jesu li ti simboli i inače u Crkvi klasificirani kao (neo)poganski?

- U sklopu Centra “Hrvatski Areopag” fra Josip Blažević zamolio je grupu adolescenata da sami proberu simbole koje njihovi vršnjaci najčešće nose, a neke je i sam izabrao, prema njihovoj prisutnosti u Hrvatskoj. Pojam poganstva i novog poganstva, u kontekstu ovog plakata, treba shvatiti fleksibilno. Naime, dok su neki simboli iz pretkršćanskih kultova i stvarno pripadaju kategoriji poganstva, neke simbole iznjedrio je New Age ili ih je preuzeo iz istočnjačkih religija, ponekad čak i iz židovstva i kršćanstva, ali im je pridao novo značenje. Naravno da ovako opširna objašnjenja nisu mogla stati na uski prostor, zato smo u skoroj budućnosti predvidjeli jednu knjigu u kojoj bi bili opširnije objašnjeni.

Simboli kao ključ

Ima li još sličnih simbola koji nisu istaknuti na plakatu?

- Zapravo je riječ o nepreglednom mnoštvu simbola. Mi smo se ograničili samo na najprisutnije u kršćanskom miljeu. No, kao što rekosmo, planiramo objaviti knjigu s barem 100 najpopularnijih simbola rasprostranjenih u Hrvatskoj.

Kako se koriste ti simboli ili amajlije u djelima magije i čaranja?

- Svaki simbol ima svoju povijest i primjenu. Neki se koriste u magijskim obredima, kao pentagram ili heksagram, drugi su obilježje pojedinih iscjelitelja i vidovnjaka, kao Bracino sunce, dok su neki dio pučkog praznovjerja, srećonošci, kao konjska potkovica ili djetelina s četiri lista. Svaki magijski obred, prema svjedočanstvu pogana, počinje crtanjem pentagrama, odnosno heksagrama, u svrhu invokacija, stvaranja svetog prostora i zaštite od nepoželjnih duhovnih entiteta. Ostali služe kako bi pojačali učinak “energija” koje se prizivaju.

Koji su simboli najopasniji i preporučuje se da ih se vjernici posebno čuvaju?

- Jezik simbola je jezik koji treba znati čitati. Živimo u kulturi bremenitoj simboličkim govorom. Simbol sam po sebi nije stvarnost, nego ključ kojim se ona otvara, shvaća ili se u nju stupa. Zlo ne treba tražiti u samim simbolima, nego u duhovnoj stvarnosti na koju upućuju. Ključ će ostati obični metal ako ga netko ne stavi u ključanicu i otključa vrata te oslobodi zvijer koja se iza njih skriva. Tada situacija postaje opasna. (...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 05:15