NASTAVLJENO SUĐENJE

FOTO, VIDEO Bivši menadžer Hypo banke: Kulterer mi je rekao da će proviziju od 8% dobiti Sanader

 Damjan Tadić / Cropix

NOVO >>>> 11:35 - Ročište je završeno, a rasprava se nastavlja 11. siječnja kada svjedoči direktor HYPO banke Joerg Schuester. Dan poslije svjedočit će Vedran Duvnjak i Dražen Bošnjaković.

11:33 - Sanader je upitao svjedoka o ustrojstvu banke. - Prema statutu, Nadzorni odbor iz svojih redova određuje članove kreditnog odbora. Ukoliko je iznos jako velik, članove čine svi iz Nadzornog odbora - rekao je Hasslinger.

11:29 - Sanader je upitao Hasslingera je li čuo da je jedan od inicijatora kredita bio Alois Mock.

- Nije mi to poznato - odgovara Hasslinger.

11:25 - Pitanja svjedoku sada postavlja Ivo Sanader kojeg je zanimalo tko je organizirao sastanak u Zagrebu.

- Ne znam tko je dogovorio sastanak, vjerojatno tajništvo gospodina Kulterera. Mene su poveli na sastanak, ali ne znam tko ga je organizirao - rekao je Hasslinger.

Sudac Turudić je postavio potpitanje zanimavši se zna li svjedok to je dogovorio sastanak.

Hasslinger je prepričavajući sastanak u detalje istaknuo kako je Sanader u jednom trenutku došao i donio Graniću mapu s nekim dokumentima na potpis, nakon čega su svi zajedno otišli na ručak tijekom kojeg se nije spominjao kredit.

Sanaderovu je obranu zanimalo je li Hasslinger cijelo vrijeme bio prisutan na sastanku u Zagrebu, na što je ovaj rekao da nije.

11:19 - Ročište se nastavlja.

11:00 - Sanaderova odvjetnika Prodanovića zanima je li Hasslinger znao da je postojao posrednik u dodjeli kredita te kako se zvao. Hasslinger je odgovorio kako mu nije bilo poznato da je postojao posrednik u dodjeli kredita.

Sudac Turudić je na zahtjev Prodanovića odredio pet minuta stanke.

10:55 - Suca Turudića zanimalo je koja od navedenih tvrdnji što se tiče plaćana provizije je istinita. Naime, Hasslinger je na ranijem ispitivanju, 4. studenog ove godine, rekao kako bi proviziju vjerojatno snosila Hypo banka, pogotovo uzevši u obzir da je taj iznos praktički služio za osiguravanje ulaska na hrvatsko tržište. Međutim, danas je rekao da je banka platila dvije petine, a ostatak provizije je snosio klijent.

- Istina je da ja bez materijala ne mogu točno izračunati, ali činjenica je da bankna zbog visine provizije mora platiti jedan udio tako da nije cijela provizija na teret onoga tko dobiva kredit - pokušao je pojasniti Hasslinger te kasnije dodao da 'misli da je banka snosila veći udio troška za proviziju'.

- To je sad treća verzija koju iznosi - zaključio je Turudić.

Hasslinger se pokušao obraniti navodeći kako ga buni činjenica da se provizija inače knjiži kao 'trošak obrade kredita'. No, u slučaju ovako visokog kredita, nije moguće proviziju uknjižiti kao trošak obrate, navodi.

10:47 - Hasslinger ističe kako se Striedingerove bilješke sjetio tek devet dana nakon prvog ispitivanja. Kada je prvi put vidio dokument rekao je da mu nije poznat. Prodanovića je zanimalo postoji li još neki razlog zbog kojeg se bilješke tek naknadno sjetio, no Hasslinger napominje kako 'nije bilo drugih razloga te da su sjećanja sama došla'.

10:35 - Prodanović je pitao Hasslinger je li na sjednicama NO-a Hypo banke inače sudjelovao ili samo u izuzetnim slučajevima.

- Kod nas je pravilo u banci da referent koji je izrađivao dokumentaciju za kredit prati postupak do sjednice Nadzornog odbora - odgovara Hasslinger.

10:29 - Hasslinger navodi kako mu je Striedinger dao nalog da pripremi kreditni zahtjev te tvrdi a nije bio ni na kojem drugom sastanku u Zagrebu.

Na Prodanovićevo pitanje zna li da su njegovi nadređeni nakon prvog sastanka išli na još koji sastanak u Zagreb, Hasslinger odgovara kako mu nije poznato.

- Kod nas je situacija u banci u to doba bila takva da su nam klijenti uglavnom stizali preko posrednika. Ti posrednici su imali pravo na proviziju od banke. Pravio se ugovor o provizijama s posrednicima, u kojem je točno navedeno koliki je iznos provizije, a koja se isplaćivala kada bi se isplaćivao i kredit. Posebno strogo smo na to pazili zbog ugleda banke, da ne bi zbog bilo kakve neurednosti došli na loš glas - pojašnjava Hasslinger.

Na Prodanovićevo pitanje je li se provizija, s obzirom na strogo propisanu formu, mogla dogovoriti i usmeno, Hasslinger kaže da mu to nije poznato.

Međutim, Hasslinger na Prodanovićevo pitanje nadodaje kako se u ovom konkretnom slučaju nije poštovala forma.

- Uobičajena forma se nije poštovala. Kulterer je tražio da osobno i usmeno pregovaa - kaže Hasslinger.

10:25 - Sanaderova obrana preuzima ispitivanje svjedoka. Odvjetnik Čedo Prodanović upitao je Hasslingera kada je bio na sastanku s Granićem, na što ovaj odgovara 'proljeće 1994.'

Prodanović je upitao svjedoka je li imao dojam da je to prvi sastanak ili je ranije bilo susreta.

- Imao sam dojam da je to prvi sastanak - odgovara Hasslinger.

Međutim, Prodanovića ga potom pita na temelju čega je zaključio da su uvjeti kredita već bili ispregovarani te nakon ponovnog inzistiranja na pitanje dobiva odgovor.

- Uvjeti kredita su već bili utvrđeni. Nije bilo pregovora na sastanku. Ne znam kojim putem je to išlo, ali pretpostavljam da su se uvjeti dogovarali pismenim putem - objašnjava Hasslinger.

10:13 - Tu proviziju plaća banka - istaknuo je Hasslinger. Međutim, na traženje Laptoš Hasslinger pojašnjava: - Banka plaća tu proviziju, ali se taj iznos uračunava u uvjete kredita. Problem kod te provizije je bio što je tako velika pa se nije čitav iznos mogao uračunati u ono što će platiti klijent, tako da je jedan mali dio na kraju morala platiti i banka. Rekao bih da je od tih pet posto, na kraju oko dvije petine platila banka. Primatelj je platio tri petine provizije.

10:15 - Svjedok je potvrdio što je rekao na ispitivanju u Klagenfurtu - provizija je bila uvjet za zaključenje kredita.

- Provizija je bila namjenjena razvoju tržišta i sklapanju tog kredita - ističe Hasslinger.

Na pitanje suca Turudića zašto na to nije spomenuo kada je upitan o proviziji Hasslinger ističe da je 'to bio nesporazum jer je provizija direktno povezana s kreditom'.

- Kulterer je na sastanku Nadzornog odbora doslovno rekao da je za sklapanje kredita direktan uvjet plaćanje provizije - navodi Hasslinger.

10:10 - Na pitanje tužiteljstva, Hasslinger ističe kako nikada nije čuo ime Eugen Laxa.

10:08 - Pred Haslingera su iznesei dokumenti iz dokaznog spisa za koje je potvrdio da se radi o Striedingerovom izvještaju u kojem stoji da je Sanader dobio pet posto provizije.

Objasnio je kako nikada nije čuo da je bilo tko dobio osam posto provizije te navodi kako je i pet posto gornji limit.

10:05 - Manji iznos provizije morao je dogovoriti Kulterer, ističe Hasslinger dodajući kako je posve uobičajeno da posrednici proviziju naplate od klijenata te da banka plaća manji iznos.

Na pitanje Laptoš zna li je li Kulterer uspio dogovoriti manju proviziju Hasslinger odgovara: - Ne znam kako je to išlo, ali znam da je postojao jedan Striedingerov izvještaj u kojem je stajalo da je provizija pet posto.

10:00 - Na pitanje tužiteljice USKOK-a Tamare Laptoš je li zahtjev za kredit sadržavao odredbe o proviziji, Hasslinger navodi kako nije bilo takvih napomena.

- U tom trenutku meni ništa oko provizije nije bilo poznato. Kada sam Striedingeru odnio zahtjev na odobrenje, on me pitao zašto u zahtjevu nema ništa vezano za proviziju. Striedinger je zvao Kulterera i na kraju je taj zahtjev otišao dalje jer je Kulterer rekao da ce on to riješiti s kreditnim odborom - priča Hasslinger.

Kulterer je tada bio rekao kako treba platiti proviziju za razvoj tržišta u Hrvatskoj.

- Rekao je da provizija iznosi osam posto. Na pitanje tko će dobiti proviziju, Kulterer je najprije rekao da Nadzorni odbor to zna, a zatim je, nakon malo krzmanja, odgovorio da će proviziju dobiti Sanader - objašnjava Hasslinger.

Dodaje i kako je Nadzorni odbor zaključio da je osam posto prevelika provizija te je dogovoreno da se dogovori manji iznos provizije, prema uvriježenim zakonitostima tržišta.

09:45 - Hasslinger ističe da je sudjelovalo na sastanku koji su dogovorili Kulterer i Granić.

- S austrijske strane smo bili samo Kulterer i ja, s hrvatske strane je bio najprije samo Granić, a zatim se pridružio i Sanader koji je Graniću donio neki dokument na potpis - objašnjava Hasslinger.

Dodaje kako su se na sastanku raspravljali tehnički detalji vezani za kredit, no ističe kako su Uvjeti kredita su i prije tog sastanka bili uglavnom razjašnjeni. Rekao je kako se pričalo o situaciji u Hrvatskoj jer je Hypo banku zanimalo gdje u Hrvatskoj može sigurno izdavati kredite.

Na upit tužiteljstva je li se na tome sastanku razgovaralo i o proviziji Hasslinger odgovara da se 'nikada nije raspravljalo o proviziji'. Međutim, sudac Ivan Turudić inzistira da je svjedok upitan samo o čemu se razgovaralo na tom sastanku.

- Na tom sastanku se nije razgovaralo o proviziji - odgovara Hasslinger.

09:30 - Suđenje Ivi Sanaderu nastavljeno je svjedočenjem Franza Hasslingera, bivšeg menadžera Hypo banke. Iako se očekivalo kako će svjedočiti i Kurt Makula, on nije došao na sud. Pismom sudu zatražio je da ga se ispita putem video linka.

Franz Hasslinger je istaknuo kako je njegova nadležnost u Hypo banci bila razvoj tržišta u Sloveniji i Hrvatskoj. To je obavljao 1994. godine. Nakon siječnja 1995. njegova je nadležnost obuhvaćala samo Sloveniju. Vodio je odjel i bio podređen Striedingeru koji je na klupu za svjedoke sjeo u četvrtak.

Naglasio je kako mu je poznat kredit kojeg je Hypo banka dala Hrvatskoj pošto se on bavio tehničkom pripremom kredita. Iako ne zna kada su točno počeli pregovori javljeno mu je da treba pripremiti kreditni zahtjev. Napominje i kako je znao da se u to doba u Zagrebu održavao sastanak na kojem je bio i tadašnji hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić.

_______________________

ZAGREB - Na Županijskom sudu u Zagrebu danas će se svjedočenjem dvojice novih svjedoka nastaviti suđenje Ivi Sanaderu za za ratno profiterstvo i uzimanje 3,6 milijuna kuna provizije za kredit koji je Hrvatska dobila od Hypa te za primanje 10 milijuna eura mita od čelnika MOL-a kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava Ine.

Postoji velika mogućnost da je ovo posljednji put da Sanader na suđenje dolazi iz zatvora u Remetincu jer bi uskoro mogao biti pušten iz pritvora nakon što je i Vrhovni sud odbio žalbe USKOK-a i Sanaderove obrane te potvrdio odluku Optužnog vijeća Županijskog suda .

Svoj će izlazak na slobodu Sanader platiti jamčevinom od 12,4 milijuna kuna te će svaki ponedjeljak morati javljati na sud. Osim toga, oduzeta će mu biti putovnica. Remetinec će napustiti čim sud dobije dokaz o položenom jamstvu.

Na ročištu u četvrtak svjedočio je bivši čelnik Günther Striedinger koji je potvrdio vjerodostojnost bilješke po kojoj je Sanader u četiri oka obećao bivšem predsjedniku Uprave Hypo banke Wolfgangu Kultereru da će ta banka u Hrvatskoj imati povlašteni položaj i da će za to biti isplaćena provizija. Kulterer se nije pojavio na sudu. Svoj izostanak opravdao je nemogućnošću dolaska u tako kratkom roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 12:29