STIGLA CIKLONA DUJOMIR

FOTO, VIDEO NEVRIJEME U HRVATSKOJ: U Rijeci palo čak 220 litara po m2, bujica okretala aute! Na Zavižanu pao prvi snijeg!

Gotovo cijelu zemlju zahvatilo je najavljeno pogoršanje vremena prećeno kišom i vjetrom. Temperature su ponegdje i oko 15 stupnjeva niže nego jučer. U 7 sati u Zagrebu, Karlovcu i Virovitici bilo je 10 stupnjeva, a u Crikvenici, Osijeku i Pagu 15, javlja HRT
 Luka Gerlanc / CROPIX

NOVO 13:55 - Kako javlja meteorološki portal Crometeo.hr, na Zavižanu je u 11 sati izmjeren samo 1°C uz kišu, a u 12 sati temperatura se spustila na zimskih 0°C, te je kiša okrenula na umjeren snijeg.

Da je oko podneva na Zavižanu pao je prvi ovojesenski snijeg, potvrdili su za Jutarnji.hr i iz Planinarskog doma. Nakon kiše koja je padala cijelu noć i jutro gotovo polovicu Zavižana prekrio je bijeli pokrivač.

Iz Planinarskog doma Zavižan kažu da su snijeg očekivali, te da ga ima posvuda.

--------------------------------------------

RIJEKA - Tijekom proteklih 24 sata do jutros u 8 sati u Rijeci je palo 220 litara kiše po četvornom metru, doznaje se u meteorološkoj postaji u Rijeci. Od te količine, od sinoć u 20 sati do jutros u 8 sati, palo je 200 litara kiše, čime je u samo jednoj noći nadmašen višegodišnji prosjek padalina za rujan, koji za Rijeku iznosi 166 litara po četvornom metru, izvijestili su meteorolozi.

Iako se radi o neuobičajeno velikoj količini, ipak nije oboren rekord iz 21. kolovoza 1981. godine, kada je u Rijeci tijekom 14 sati padalina zabilježeno 325 litara po četvornom metru.

Zbog izuzetno obilne kiše bila su poplavljena niža područja grada, i to između Mlake i Fiumare u središtu grada, rekao je zapovjednik profesionalne vatrogasne postrojbe Rijeka Hinko Mance. Vatrogasci su tijekom čitave noći imali pune ruke posla, s preko 100 poziva i tridesetak ozbiljnih intervencija. Najveći problemi bili su u pothodnicima gdje su neka vozila ostala zaglavljena u vodi pa je blokiran promet, a zabilježena su i dva udara groma u objekte u Rijeci. Na jednom je izgorio krov u površini od 30 četvornih metara, kazao je Mance.

Brojni prizemni prostori i podrumi u gradu su poplavili, a bujice vode na ulicama ometale su promet i zaustavljale automobile, a dijelovi grada povremeno su ostajali bez struje. Vodena stihija bila je toliko moćna da je neka vozila natjerala na predaju, zapravo okrenula ih je voda i krenuli su - nizvodno, navodi Novi list .

Poplavljen je, među ostalim, dio odjela fizikalne terapije i rehabilitacije u KBC-u Rijeka, preko puta Pošte 2, zbog čega su jutros otkazani svi naručeni pacijenti. Voda je izbacivala i oborinske šahtove pa su mjestimično nastajali "pravi gejziri i jezerca vode" na prometnicama i u drugim dijelovima grada što je otežavalo promet.

Na kvarnerskom području jutros puše bura, a na riječkom kiša je prestala. Temperatura u gradu u 9 sati je pala na 13 stupnjeva Celzijevih.

Slobodna Dalmacija javlja kako je riječ o cikloni Dujomir koja je uz jaku grmljavinu i obilne količine kiše uzrokovala probleme u prometu na području Splita i okolice. Zbog veće količine kiše koja je jutros pala na zadarskom području, Državna intervencijska postrojba Zadar - sa 6 vatrogasaca i 2 vozila, priključila se lokalnim vatrogasnim snagama u intervenciji ispumpavanja vode na više lokacija. Udarci groma su, pak, uzrokovali nekoliko požara. DUZS je zaprimilo u 05:36 sati zahtjev za gašenje požara na otvorenom prostoru na otoku Šolta kod mjesta Gornje Selo - predio Gaj.

Zahvaćena je veća površina trave i niskog raslinja. U gašenju sudjeluju DVD Šolta i Sezonska privremena vatrogasna postrojba Šolta. Požar je pod kontrolom. Doznaje se da je bilo požara i na području Trogira. Dujomir bi mogao u višim planinskim predjelima donijeti čak i poneku pahulju snijega.

Kako upozorava DHMZ , mjestimice se danas u Hrvatskoj očekuje obilna kiša, ponegdje više od 50 mm u 24 sata. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jaka i olujna, poslijepodne na udare i orkanska bura. Na južnom Jadranu jako na udare olujno jugo.

Meteorolozi najavljuju da će danas u cijeloj zemlji biti oblačno, kišovito, vrlo vjetrovito te svježe. Najveće količine padalina očekuju se osobito ujutro i prijepodne u Središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj te na srednjem i južnom Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije. U 7 sati u Zagrebu, Karlovcu i Virovitici bilo je 10 stupnjeva, a u Crikvenici, Osijeku i Pagu 15.

Puhat će umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zapuhat će jaka do olujna, na udare i orkanska bura. Na srednjem i južnom još će u početku puhati jako i olujno jugo.

Temperatura zraka je u padu. Poslijepodnevne vrijednosti u unutrašnjosti će biti između 8 i 13, a na Jadranu od 12 do 15 na sjevernom te od 15 do 20 °C na južnom dijelu.

HAK javlja kako je zbog bure na Krčkom mostu zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle ( I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (D8) od Bakra do Senja dodatno i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom( I. i II. skupina).

Jak vjetar usporava promet na dionici autoceste A6 Rijeka- Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić. Preporuča se rizičnim kategorijama vozila (motocikli, autobusi na kat, kamp prikolice, hladnjače i furgoni sa metalnim sanducima) da koriste obilazni smjer preko D3 Delnice - Kikovica zbog udara vjetra.

Zbog vode na kolniku zatvorena je državna cesta D3 u Čakovcu (južna obilaznica), a vozi se obilazno kroz grad.

Opreznije treba voziti u većem dijelu zemlje po mokrim i skliskim kolnicima, mogući su i odroni posebice na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (D8).

I u Zadru obilna kiša

ZADAR - U Zadru je tijekom noći do jutros u 8 sati palo 75 litara kiše po metru četvornom, doznaje se u Meteorološkoj postaji DHMZ-a na Puntamici. Obilna kiša poplavila je gradske prometnice, a vatrogasci su u proteklih 12 sati intervenirali više puta. U tijeku su ispumpavanja poplavljenih prostora. Do 9 sati desetak građana prijavilo je prodor vode u podrumske prostorije, doznaje se iz zadarske Javne vatrogasne postrojbe.

U prometu zasada nema poteškoća, ali se vozačima preporuča izbjegavanje dionica na kojima se voda najduže zadržava, a kritične su i prometnice ispod nadvožnjaka. Obilna kiša pala je u Zadru i 1. rujna kada je samo u dva sata u gradu palo više od 90 litara po metru četvornom , što je izazvalo prometni kolaps, potapanje 100-njak podruma obiteljskih kuća, zgrada i gospodarskih objekata. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 15:31