GRAD KAKAV JOŠ NISTE VIDJELI

FOTO, VIDEO: SPEKTAKULARNI PRIZORI DUBROVNIKA IZ ZRAKA Snijeg građane ulovio nespremne: 15 ljudi završilo u bolnici, otklizalo čak 11 vozila

 HANZA MEDIA

Nakon šestodnevnih ekstremnih hladnoća, dubrovačko je područje rano jutros zahvatilo i snježno nevrijeme. Snijeg su nespremni dočekali brojni vozači koji su na cestu krenuli bez zimske opreme i nepažnju platili oštećenjima vozila, proklizavanjem i s više sudara u centru grada.

Zbog zaleđene nizbrdice u dubrovačkom naselju Montovjerna niz padinu je otklizalo čak 11 vozila. Na predjelu Batale zbog proklizavanja se dogodio lančani sudar, a prometna nezgoda dogodila se i na istočnom ulazu u Grad na Ilijinoj glavici.

Rano ujutro na Jadranskoj magistrali autobus Croatia Busa koji je išao prema Dubrovniku sletio je s ceste, pri čemu je ozlijeđen vozač autobusa, a putnici su izvučeni iz vozila.

Većina građana zbog vijavice nije se uspjela probiti do radnih mjesta, a oni hrabriji i domišljatiji pošli su u đir sanjkama i na skijama.

Zbog ozljeda vezanih uz vremenske neprilike od jutarnjih je sati u Općoj bolnici Dubrovnik hospitalizirano 15 ljudi. Opskrba strujom jučer je bila redovita, no niske su temperature izazvale poremećaje u vodoopskrbi, a građani su tijekom dana Vodovodu prijavili više od 300 slučajeva zaleđenih cijevi i puknutih vodomjera.

Andro Vlahušić, tehnički gradonačelnik Dubrovnika, preporučio je nakon sastanka proširenog Stožera civilne zaštite kako je zajednički stav svih hitnih službi da građani zbog obilnog snijega ne bi trebali izlaziti iz svojih kuća ako ne moraju. Savjetovao je i izbjegavanje korištenja osobnih vozila čak i ako imaju zimsku opremu, s obzirom na očekivano noćno zaleđenje prometnica.

Ante Vuletić, predstavnik dubrovačke prometne policije, potvrdio je da je tijekom jučerašnjeg jutra bilo više prometnih nesreća koje su se mogle izbjeći korištenjem zimske opreme.

Stjepko Krilanović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe, istaknuo je da vatrogasci tijekom dana nisu imali većih intervencija, no da se problemi očekuju ako bude daljnjeg zahlađenja.

Pero Mišković, član Uprave Vodovoda, izvijestio je o brojnim prijavama smrzavanja vodomjera ili puknuća i zaleđivanja cijevi, a ponovio je da bi svi trebali zaštititi vodovodne instalacije od hladnoće.

Đuro Deranja, direktor prometnog društva Libertas, govorio je o brojnim poremećajima u javnom prometu. Dodao je da su u Gradu tijekom srijede prometovali samo s pet vozila, prema Mokošici, skraćenom linijom broj 6 prema Pošti Lapad te prema Općoj bolnici Dubrovnik. Ovisno o vremenskim prilikama, otvarat će se više linija, najavili su jučer iz Libertasa.

Željko Raguž, zamjenik tehničkog gradonačelnika, rekao je da su ralice od ranog jutra bile na cestama te da su prioriteti bili glavni prometni pravci - kucavice grada.

- Ulica Iva Vojnovića, Ulica branitelja Dubrovnika, Ante Starčevića, Vladimira Nazora, Put od Mihajla prema Općoj bolnici Dubrovnik, to su ulice koje se stalno čiste, ralice rade neprestano - poručio je Raguž.

Na sastanku su komunalci zamolili sugrađane da do normalizacije vremena iz kuća ne iznose otpad. Elektrojug, osim jednog manjeg kvara, nije imao prijava problema s elektroopskrbom.

Osim u središtu Dubrovnika, zabijelilo je i u susjednim općinama. U Konavlima je pao novi sloj snijega na stari koji se još nije ni otopio, a zasniježilo je i u Župi dubrovačkoj, Mokošici, Dubrovačkom primorju sve do poluotoka Pelješca. Snježne oborine zahvatile su i obližnje Elafitske otoke, kao i otočni rezervat prirode Lokrum pred povijesnom jezgrom.

Od 5.45 sati jučer proglašeni su zimski uvjeti na cestama za većinu Dubrovačko-neretvanske županije. Na terenu su bile sve nadležne službe, uklanjale su snijeg i led s prometnica te ih posipali prema utvrđenima prioritetima i važnosti.

Na teren su od jutra izašle tri ralice, od kojih su dvije čistile prometnice na području Grada, a jedna ralica prometnice u naselju Mokošica. Na terenu su bili i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci te djelatnici Čistoće koji čiste pješačke koridore od Straduna do Gruža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:40