VELIKI ULOV

FOTO: ZAPLJENA DESETLJEĆA Inspektori kod švercera našli tigra, polarnog medvjeda, risove, sove...

Iako se vrijednost prepariranog arsenala kreće oko milijun kuna, šverceru prijeti tek 30.000 kn kazne
 Davor Pongračić / CROPIX

Tri vuka, dva risa, osam sova, tigar, polarni medvjed, vidra i 18 ptica pjevica. To je samo dio arsenala prepariranih životinja čiji je lov zabranjen, pronađenih u domu hrvatskog državljanina u zajedničkoj akciji policije i Inspekcije zaštite prirode, piše Slobodna Dalmacija.

- Osoba u čijem domu su pronađeni preparati i trofeji nije imala nikakve dokumente o porijeklu životinja čije je preparate imao, stoga su mu isti oduzeti i prekršajno je prijavljen. Prijeti mu kazna od najviše 30 tisuća kuna – referirao je načelnik Inspekcije zaštite prirode Krešimir Ilić. Vrijednost oduzete zbirke ugroženih životinjskih vrsta Ilić je procijenio na 400 tisuća kuna bez pratećeg materijala.

- Na crnom tržištu preparati mogu dostići vrijednost veću od milijun kuna – tvrdi načelnik Inspekcije zaštite prirode, ističući da je riječ o najvećoj zapljeni ove vrste u posljednjih deset godina. Preparat vuka, primjerice, vrijedi 40 tisuća kuna, a tigra 5000 dolara.

Voditeljica Službe za bioraznolikost Inspekcije zaštite prirode Zrinka Domazetović napominje kako je moguće da je dio životinja kojih su preparati pronađeni u ovoj akciji, ustrijeljen u Hrvatskoj.

FOTOGALERIJA: Inspekcija zaštite prirode izložila je zapljenjene trofeje i preparate ugroženih i zaštićenih vrsta životinja

- Lov na vuka u Hrvatskoj nije dopušten osim u vrlo ograničenim situacijama, kojih u zadnje dvije godine nije bilo. Pronašli smo neke dokaze, poput rupa na preparatima, koji ukazuju da su vukovi ustrijeljeni u krivolovu. Risova pak u Hrvatskoj još ima samo pedesetak, tako da je gubitak svake jedinke jako značajan – upozorila je Zrinka Domazetović. Dodala je kako su u ovom pohodu inspekcije pronađene sve vrste sova i ptica grabljivica poput orla štekavca, koje su zakonom zaštićene u Hrvatskoj.

Za polarnog medvjeda, američkog risa, divlju mačku i tigra inspekcija u ovom trenutku ne raspolaže podatkom odakle potiču i gdje su ustrijeljeni. Kao ni za kožu majmuna koja je također pronađena ovom prilikom.

Počinitelj ovog prekršajnog djela dosada nije evidentiran za držanje i šverc preparatima zaštićenih životinjskih vrsta. Ako se utvrdi da je neke od životinja i osobno ustrijelio bez valjanih dozvola, slijedi mu kaznena prijava.

- Za neke od ptica čiji su preparati pronađeni, imamo saznanja da su ustrijeljene relativno nedavno, odnosno krajem 2012.. Pretpostavljamo da je zbirka bila namijenjena za daljnju preprodaju – kažu u Inspekciji za zaštitu prirode. Oduzeti preparati i trofeji mogu, prema odluci suda, biti dodijeljeni muzejima i prirodoslovnim zbirkama.

Godišnja vrijednost ilegalne trgovine zaštićenim vrstama na svjetskoj razini procjenjuje se na nevjerojatnih deset milijardi dolara, piše Slobodna Dalmacija . Po vrijednosti ilegalne trgovine, ispred ovog 'biznisa' su samo šverc narkotika, oružja i ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:13