KAOS U PROMETU

FOTO: Završena blokada, avioni opet lete sa Plesa! U ponedjeljak novi štrajk koji će trajati čak 18 sati?

Zagreb, 181111.Zracna luka Zagreb.Strajk upozorenja djelatnika Zracne luke Zagreb, odrzava se danas od 11 do 16 sati. Sa zagrebackog aerodroma nece polijetati niti ce na njega slijetati putnicki avioni, u navedenom periodu. Iza zahtjeva sindikata, koji su organizirali strajk, stoji strah od koncesionara koji ce u buducnosti preuzeti zagrebacki aerodrom pa na vrijeme zele kolektivnim ugovorom osigurati svoja postojeca prava. Prema rijecima Ante Dujica, predsjednika Nezavisnog strukovnog sindikata aerodromskog osoblja Hrvatske, do strajka je doslo jer uprava Zracne luke Zagreb tri godine odbijala pregovore o kolektivnom ugovoru.Na slici: strajkasi.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

>> NOVO << 16:45 - U 16 sati završio je štrajk u Zračnoj luci Zagreb. Ponovno je uspostavljen prihvat i otprema putnika i zrakoplova u punom opsegu, priopćio je njihov Ured za odnose s javnošću.

Očekuju da će se u vrlo kratkom vremenu promet potpuno normalizirati. U međuvremenu, nastavljaju se pregovori s predstavnicima koordinacije sindikata oko predloženih izmjena Kolektivnog ugovora (KU), kaže se u priopćenju.

Zračna luka Zagreb obavještava putnike koji su planirali putovanje prema ili iz Zagreba početkom idućeg tjedna da postoji mogućnost nastavka štrajka u ponedjeljak, 21. studenog, od 6 do 24 sata, o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena.

Preporučuju putnicima da status svojeg leta provjere s prijevoznikom ili na web stranicama www.zagreb-airport.hr .

ZAGREB - Zbog štrajka upozorenja djelatnika Zračne luke danas od 11 do 16 sati sa zagrebačkog aerodroma neće polijetati niti će na njega slijetati putnički avioni. Prema redu letenja, u tom razdoblju na aerodrom bi trebalo sletjeti 15, a s njega poletjeti 14 zrakoplova.

Ante Dujić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata aerodromskog osoblja Hrvatske, tvrdi da će dio djelatnika raditi kako bi se osiguralo minimalno funkcioniranje aerodroma i spriječilo ugrožavanje sigurnosti. Ponudu Uprave zračne luke Zagreb koju su dobili jučer kasno popodne ne smatraju ponudom zbog koje bi odustali zbog štrajka. Prema posljednjim podacima ni jedna aviokompanija nije otkazala letove za Zagreb, a Croatia Airlines je iz predostrožnosti neke zrakoplove prebacila u Split i Dubrovnik.

Uprava zagrebačke Zračne luke poziva sve putnike koji danas lete iz ili prema Zračnoj luci Zagreb da se za obavijesti o statusu leta obrate izravno svojim zračnim prijevoznicima, odnosno kompanijama kod kojih su rezervirali kartu, a Zračna luka Zagreb će informacije o letovima ažurirati na web stranici www.zagreb-airport.hr.

Strah od koncesionara

Tijekom jučerašnjeg dana održana je i sjednica Nadzornog odbora Zračne luke na kojoj je zaključeno da se krene u hitne pregovore sa sindikatima kako bi se pronašlo rješenje bez štrajka. Dujić naglašava da su o štrajku obavijestili aviokompanije i kontrolu leta. Stoga kompanije rade planove kako putnike dovesti na njihova planirana odredišta. Croatia Arlines očekuje da će obaviti većinu planiranih letova, no moguća su veća kašnjenja u vrijeme štrajka i preusmjeravanje putnika na druge letove.

Dujić najavljuje da u slučaju nepostizanja dogovora u ponedjeljak slijedi cjelodnevni štrajk, a treća faza je generalni štrajk 28. studenoga.

Dujić ne skriva da iza zahtjeva sindikata stoji strah od koncesionara koji će u budućnosti preuzeti zagrebački aerodrom pa na vrijeme žele kolektivnim ugovorom osigurati svoja postojeća prava. Uostalom, sindikati se otvoreno protive davanju aerodroma u koncesiju, dok predstavnici Vlade i Uprave aerodroma strahuju da bi zbog sindikalnih akcija mogao propasti natječaj za izbor budućeg koncesionara.

Dujić Upravu Zračne luke smatra glavnim krivcem za štrajk jer je, tvrdi, tri godine odbijala razgovore o kolektivnom ugovoru.

- Željeli smo osigurati da 29 pravilnika kojima se reguliraju prava i zaštita radnika postanu dio kolektivnog ugovora, ali Uprava na čelu s direktorom Tončijem Peovićem na to ne pristaje - tvrdi Dujić.

Novo opterećenje

S druge pak strane, Uprava aerodroma tvrdi da je spremna prihvatiti sve predložene izmjene kojima bi se učvrstila sigurnost radnih mjesta. No, sindikaliste optužuju da su kroz implementaciju Pravilnika željeli dijelom preuzeti upravljačke funkcije tvrtke.

Uprava tvrdi i da bi novi zahtjevi opteretili tvrtku za dodatnih 17 milijuna kuna.

Međusobne optužbe

Tako navode sindikalne zahtjeve o 10-postotnom povećanju vrijednosti boda, 25-postotnom povećanju regresa za godišnji odmor, božićnici od 3000 kuna, povećanju regresa za 600 kuna, povećanju za 1600 kuna visine otpremnine po godini staža itd. No, predsjednik Sindikata optužuje Upravu da ne govori istinu jer se Sindikat još tijekom razgovora odrekao povećanja vrijednosti boda, a svi ostali zahtjevi, kaže, ne mogu biti vrijedni 17 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 13:20