USIJANA ATMOSFERA

FOTO: ZAVRŠILI PREGOVORI VLADE I MOL-a O INI Mađari sjeli u aute i otišli bez komentara

 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Pregovori između predstavnika Vlade i mađarske naftne kompanije MOL o međusobnim odnosima u Ini započeli su danas u 10 sati u državnoj rezidenciji u Visokoj ulici u Zagrebu.

Tri i pol sata nakon početka razgovora zgradu su napustili Mađari te su sjeli u automobile i otišli bez komentara. Nakon njih iz rezidencije je izašao i ministar Ivan Vrdoljak koji je početak pregovora kratko prokomentirao te je odbio odgovoriti na dodatna novinarska pitanja.

- Zadovoljan sam smjerom u kojem se razvijaju pregovori. Hrvatski cilj je da Ina bude snažna kompanija koja će se upješno razvijati. Po svemu sudeći, to je cilj i Mađarima, rekao je kratko Vrdoljak.

Sljedeći sastanak je za mjesec dana, a na njemu će se točku po točku razmatrati situacija oko Ine.

Na fotografiji: Mladen Pejnović

MOL TUŽI HRVATSKU ‘Tražimo dvije milijarde kuna za naknadu štete’

Podsjetimo, pregovarački tim hrvatske Vlade vodi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a u timu je i ravnatelj Ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović. U pregovorima u ime MOL-a sudjeluje potpredsjednik Uprave Sandor Csanyi i predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott.

Na fotografiji: Sandor Csany, Ivan Vrdoljak, Zoltan Aldott

Očekuje se kako će najvažnije teme u tim pregovorima biti vezane uz upravljanje Inom i investicije te plinsko poslovanje.

Vlada, koja u Ini drži 44,84 posto dionica, početkom kolovoza usvojila je okvir za pregovore, u kojem uz ostalo ističe kako očekuje usklađivanje upravljanja Inom s hrvatskim zakonima i stvaranje uvjeta za razvoj ključne hrvatske energetske kompanije.

Mađarski, pak, predstavnici u posljednjim izjavama poručuju kako se MOL, koji u Ini ima 49,08 posto dionica, ne želi odreći upravljačke kontrole nad Inom te očekuju rješenja za plinsko poslovanje zbog kojeg je MOL spreman od Hrvatske zatražiti i naknadu štete od dvije milijarde kuna jer država nije preuzela Inino plinsko poslovanje, na što se obvezala 2009. godine.

'Usuglašen tijek i način pregovora'

Pregovarački timovi hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a o Ini na današnjem su prvom sastanku razgovarali o načinu odvijanju pregovora i područjima o kojima će se pregovarati, izvijestila je Vladina Služba za odnose s javnošću.

"Obje strane u pregovorima usuglasile su tijek i način odvijanja pregovora te je načelno dogovoreno da će se nalaziti jednom mjesečno, da će se pregovarački materijali dostavljati unaprijed te će se svaki predloženi zaključak smatrati ispregovaranim kada bude predan u pismenoj formi i kada ga svaka strana uskladi svojim propisima odnosno ustrojstvu. Svaka nova točka pregovora pokreće se kada je završena prethodna te za vrijeme trajanja pregovora neće biti neslužbenih sastanaka članova pregovaračkih timova", navodi se u priopćenju.

Ističe se i da je "usuglašeno da će pregovorima biti obuhvaćena budućnost korporativnog upravljanja, kontrole troškova, investicija i raspodjela dobiti, istraživanja, razvoja i proizvodnje ugljikovodika, nabave i prerada nafte i proizvodnje naftnih derivata, veleprodaje naftnih derivata, maloprodaje naftnih derivata te plinsko poslovanje".

"Usuglasili smo zajedničke ciljeve Ine - povećanje ulaganja, učinkovitosti poslovanja i veći doprinos Ine u razvoju hrvatskog gospodarstva", zaključuje se u priopćenju. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 08:11