KUĆE UGROŽENE I KOD PLANOG

FOTOGALERIJA Veliki požar bukti u Rudinama: Vatra zahvatila kuće, jedna osoba je zarobljena u plamenu!

Na požarištu su, uz zemaljske snage odmah poslana i dva kanadera te dva helikoptera, koji pokušavaju obuzdati vatrenu stihiju. Posao im otežava bura koja od sinoć puše na splitskom području.
 Nikolina Vuković Stipaničev / SI

NOVO 15:06 - Dvije vikendice i dva automobila izgorjela su u požaru u Rudinama. Požar među kućama je ugašen, dok se s ostatkom buktinje vatrogasci još bore.

Hrabri spasioci iz plamteće kuće izbavili su 70-godišnju ženu koja je zbog požara ostala zarobljena, javlja Dalmacija News.

------------------------------------------------------

14:49 - Vatrogasno-operativno središte Divulje zaprimilo je u 12,58 sati zahtjev za pomoć u gašenju požara trave, niskog raslinja i borove šume kod mjesta Sveta Marta kod Planog, a vatra ugrožava stambene objekte.

Požar gase zemaljske i zračne snage, izvijestio je DUZS.

-------------------------------------------------------

13:55 - Vatra u Rudinama zahvatila je nekoliko kuća, a u jednoj od njih je ostala zatočena jedna osoba. U cijelom mjestu isključena je struja.

Požar koji je rano poslijepodne buknuo u blizini Rudina, naselja iznad Kaštela, gasi više od 120 vatrogasaca.

- Stanje je ozbiljno. Više od 120 vatrogasaca nadljudskim se naporima bori da zaštiti kuće. U gašenju sudjeluju i dva kanadera te helikopter - izjavio je poslijepodne za Hinu zapovjednik kaštelanskih vatrogasaca Milivoj Taslak.

Po njegovim riječima, gašenje otežava jak vjetar koji raspiruje vatru. Zbog dima, vatrogasci se osobito muče te daju sve od sebe, istaknuo je Taslak.

13:26 - Veliki požar buknuo je danas nešto prije 13 sati u Rudinama kod Splita. Prema prvim informacijama iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje, stanje je alarmantno jer požar bjesni između samih kuća.

Na požarištu su, uz zemaljske snage odmah poslana i dva kanadera te dva helikoptera, koji pokušavaju obuzdati vatrenu stihiju. Posao im otežava bura koja od sinoć puše na splitskom području.

-------------------------------------------------------

12:18 - U 11,53 sati zaprimljen je zahtjev za pomoć u gašenju požara trave, makije i raslinja na području Satrića kod Peručkog jezera. Požar gase zračne i zemaljske snage.

Na području Splitsko-dalmatinske županije u tijeku je gašenje požara trave i visokog raslinja pokraj brane Peruča koji uz vatrogasce gase i tri kanadera.

Na području Šibensko-kninske županije i dalje se gasi požar na području Svilaje kod mjesta Donji Baljci. Osim zemaljskih vatrogasnih snaga iz Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije požar su gasile i zračne snage.

Požar je buknuo na području općine Ervenik-Mokro Polje (Knin), a gore trava i nisko raslinje. Požar gase 14 gasitelja s četiri vozila i zračne snage.

11:07 - Zadarski su policajci uhitili muškarca kojega je jučer, dok je potpaljivao požar na više mjesta kod Radovina, uočio pilot kanadera koji je bio angažiran na požarištu , javlja Slobodna Dalmacija.

Kako doznajemo, radi se o 51 godišnjem muškarcu, mještanu Radovina, koji je od sinoć na obradi u policijskoj postaji.

Njega su policajci zatekli dok je planirao nove akcije.

Policiji je poznat od ranije po istim nedjelima.

------------------------------------------------------------

09:30 - Šibensko područje i dalje u plamenu. Vatrogasno operativno središte Divulje DUZS-a u 9:15 sati zaprimilo je zahtjev za pomoć u gašenju požara borove šume kod Ražine prema Brodarici. Požar gase zemaljske vatrogasne snage i 2 kanadera. Gašenje je u tijeku.

Tijekom današnjeg dana nastavljeno je gašenje požara koji je dojavljen 24. kolovoza na Svilaji, kraj mjesta Donji Baljci. Osim zemaljskih vatrogasnih snaga iz Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije požar su jučer gasili i jedan kanader te dva Air Tractora.

----------------------------------------------------------

08:08 - Olujno nevrijeme jučer popodne poharalo je Veli Lošinj. Jak vjetar praćen tučom i kišom srušio je brojna stabla

21:30 - Ugašeni su požari otvorenoga prostora kod Perjasice u Karlovačkoj županiji i na području Pučišća-Povlja na otoku Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji, izvijestila je večeras Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Požar kod mjesta Perjasica ugašen je u 19 sati, a gasile su ga županijske vatrogasne snage i vatrogasci koji su upućeni na izvanrednu dislokaciju s područja grada Zagreba. Požarište je napustio helikopter koji je gasio požar, opožarena površina još nije procijenjena, a u tijeku je sanacija požarišta.

U 18 sati ugašen je požar na području Pučišća-Povlja koji su gasili lokalne vatrogasne snage i Sezonska privremena vatrogasna postrojba Brač, a u kojemu su izgorjela tri hektara makije i niskog raslinja.

Vatrogasne snage s područja Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije i dalje gase požar otvorenoga prostora na području Svilaje (Ružić-Donji Baljci-Vrlika) u kojemu su opožareni trava, makija i nisko raslinje, a gasile su ga i zračne snage.

Na području Šibensko-kninske županije u tijeku je gašenje požara kod Jasenova u blizini autokampa koji sada gase zemaljske snage, a tijekom dana gasile su ga i zračne snage.

Zbog gašenja borove šume na područje Bilice-Lugovići (Šibenik) tijekom dana upućene su zračne snage. Zatvorene su autocesta A1 između čvorova Skradin i Vrpolje u oba smjera te državna autocesta Drniš - Šibenik, a na teren upućena je i Državna vatrogasna intervencijska postrojba.

U tijeku je i gašenje požara otvorenoga prostora u Ličko-senjskoj županiji kod mjesta Kosinj. Požar je pod kontrolom, a u njegovu gašenju sudjeluju 126 vatrogasaca i 26 vozila Državne intervencijske postrojbe iz Splita, Šibenika i Zadra, javnih vatrogasnih postrojba Gospić i Plitivička jezera, dobrovoljnih vatrogasnih društva Pazarište i Perušić, Hrvatskih šuma - Šumarije Perušić, Crvenoga križa, Lovačkoga društva "Tetrijeb" i Parka prirode Velebit.

Opožareno je oko 500 hektara, a požar su danas gasile i zračne snage.

20:15 Zbog požara zatvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Pirovac i Vrpolje u oba smjera, izvijestio je HAK u 20 sati.

Vozačima koji se kreću u smjeru Zagreba HAK savjetuje da koriste i čvor Prgomet, zbog gužve na čvoru Vrpolje.

------------------------------------

ZAGREB - Vatrogasno operativno središte Divulje zaprimilo je zahtjev za pomoć u gašenju požara kod Jasenova u blizini autokampa, pa su na požarište upućena dva Canadaira, izvijestio je DUZS.

Gašenje tog požara u Šibensko-kninskoj županiji je u tijeku.

Na područje Bilice-Lugovići kod Šibenika upućen je Canadair zbog gašenja borove šume. Gašenje je u tijeku.

Zatvorena je autocesta A1 između čvorova Skradin i Vrpolje u oba smjera. Državna autocesta Drniš - Šibenik, također je zatvorena.

Fotografije požara kod Skradina poslao je vjerni čitatelj

Požar kod Kneževića iznad Radovina na području Zadra, nakon dva Canadaira, gase dva Air Tractora i županijske vatrogasne snage.

Gašenje je i dalje u tijeku, dok su požari kod Privlake i Selina lokalizirani.

Pilot kanadera, koji je gasio požar iznad Radovine, prijavio je kako je uočio muškarca koji je potpaljivao vatru, dok su vatrogasci s druge strane krajnjim naporima spašavali kuće u tom mjestu, piše Dnevnik.hr .

Požar otvorenog prostora na području Svilaje i dalje se gasi. Požar gase vatrogasne snage s područja Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Opožarena je trava, makija i nisko raslinje. Požar iz zraka na području obje županije gase zračne snage.

VIDEO Vatrogasci se bore s 11 požara u 6 županija: Dva nova buknula na Braču

Požar otvorenog prostora na području Milna-Lučica na otoku Braču je pod kontrolom. Požar gase lokalne vatrogasne snage i Sezonska privremena vatrogasna postrojba Brač. Požarom je zahvaćeno oko šest hektara borove šume. Zračne snage koje su gasile požar, napustile su požarište.

U tijeku je dežurstvo.

Požar otvorenog prostora kod mjesta Kosinj i dalje se gasi te je pod kontrolom. U gašenju sudjeluju Državne intervencijske postrojbe Split, Šibenik, Zadar, JVP Gospić, JVP Plitivička jezera, DVD Pazarište, DVD Perušić, Hrvatske šume – Šumarija Perušić, Crveni križ, Lovačko društvo Tetrijeb i Park prirode Velebit s 126 vatrogasaca i 26 vozila.

Požar je iz zraka gasio je i Air Tractor. Opožarena je površina od oko 500 ha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 07:36