BRINE IH HOMOFOBIJA

Francuzi i Britanci: Dolazimo u Split štititi Gay pride

Na Gay pride u Splitu doći će ministri Ostojić, Bauk, Matić te ministrica Vesna Pusić
 Vojko Bašić/CROPIX

ZAGREB - Europska Unija na čelu s Velikom Britanijom i Francuskom najoštrije je osudila pozivanje na prosvjed zbog Gay pridea u Splitu, izjave nekih pripadnika splitskih građanskih inicijativa koji se protive “teroru manjine nad većinom” i pokušaj gradskih vlasti da promijene rutu povorke s Rive na Prokurative.

Podrška za LGBT

Predstavnici europskih zemalja u Hrvatskoj izražavaju veliku zabrinutost i smatraju da će parada 9. lipnja biti veliki test za Hrvatsku, koja će i na tom slučaju morati dokazati da je u stanju provoditi vlastite zakone i poštovati ljudska prava.

I od britanskog i od francuskog veleposlanstva dobili smo potvrdu da će se njihovi predstavnici uključiti u splitsku povorku ponosa i na taj način pružiti podršku LGBT osobama.

Jeremy Browne, ministar za ljudska prava u britanskom Foreign Officeu, nedavno je “osudio diskriminaciju gay osoba”.

Test za demokraciju

- Jako sam zabrinut zbog nedavnih događaja vezanih uz povorku ponosa, uključujući diskriminaciju protiv organizatora, ali i otkazivanje događaja od strane lokalnih vlasti. Ujedinjeno Kraljevstvo osuđuje svako nasilje i diskriminaciju.

Svi pojedinci trebali bi uživati pravo na slobodu izražavanja, slobodu udruživanja i mirnog okupljanja i uvijek ćemo podupirati one koji pozivaju na okončanje diskriminacije LGBT osoba - kaže Browne.

U francuskom veleposlanstvu dijele mišljenje predsjednika RH Ive Josipovića koji je naglasio da će ovaj Pride biti test za demokraciju, a očekuju mirno odvijanje Gay pridea za razliku od prošlogodišnjeg.

Povorka ponosa

- Nadamo se da će ovaj Pride posvjedočiti da su stanovnici Splita, Dalmacije i cijele Hrvatske gostoljubivo i tolerantno stanovništvo, koje dijeli europske vrijednosti nediskriminacije i u potpunosti poštuje ljudska prava. Ključan je angažman hrvatskih vlasti, no Veleposlanstvo su na Pride pozvali organizatori i imat ćemo tamo svog predstavnika - ističu u Veleposlanstvu.

Dodaju da Francuska diljem svijeta podupire borbu protiv svih oblika diskriminacije, posebice one na osnovi seksualne orijentacije.

- U Hrvatskoj već godinama surađujemo s Queer Zagreb festivalom. Najavljena prisutnost više ministara svjedoči o Vladinu angažmanu, što mi podržavamo - kažu u francuskom veleposlanstvu. U povorci ponosa u Splitu prošetat će ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i ministar uprave Arsen Bauk.

Ostojić ‘bez kacige’

Doći će i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar branitelja Predrag Fred Matić, šef njegova kabineta Bojan Glavašević, glasnogovornica Vlade Ivana Grljak i savjetnica premijera Zinka Bardić. Ministrica zaštite okoliša Mirela Holy rekla je da će ići na zagrebački Gay pride.

Ostojić, koji je opovrgnuo najavu lokalnih vlasti da bi se ruta mogla mijenjati s Rive na Prokurative, već je na svom Facebook profilu najavio da će u Split “bez kacige”, Bauk smatra da u Hrvatskoj oko pitanja ljudskih prava manjina više nema mjesta za kompromise, dok Pusić napominje da će ove godine doći u Split.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:22