BIJESNI ČLANOVI HSS-A

Friščić i Pankretić su nas pretvorili u filijalu HDZ-a

Friščić i dalje šuti i čeka sastanak s Jadrankom Kosor oko smanjenja poticaja za seljake
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Prije točno 8 mjeseci i 18 dana predsjednik HSS-a Josip Friščić prijetio je: ako Vlada ne ispuni što je obećala, sjedit ću na prvom trakoru u prosvjedu, a HSS više neće biti dio vladajuće koalicije. Danas kad su traktori opet na cestama jer se poticaji smanjuju za 40 posto, Friščića ne samo da nema na traktoru nego se uopće javno ne oglašava oko sve težeg položaja poljoprivrednika.

Diferencirano smanjenje

No, dok prvi čovjek HSS-a šuti i čeka sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor, koji bi se najvjerojatnije trebao održati sutra i na kojem će predložiti da se poticaji smanjuju diferencirano, odnosno da se onima koji najviše dobivaju i uzme najviše i obrnuto, među njegovim članstvom vrije. Mnoge organizacije, ponajprije iz Slavonije, traže da poticaju budu isplaćeni u cijelosti.

Članstvo s terena ogorčeno je jer se, kaže nam član vodstva stranke, Friščić i Pankretić ponašaju kao da ih se problemi seljaka uopće ne tiču.

- Friščić i Pankretić su očito s HDZ-om dogovorili mjesta na listi za iduće izbore. Tu su vjerojatno ušićarili pet-šest mjesta na listi, pa ih sada uopće nije briga što će biti sa seljacima - kaže jedan od članova Predsjedništva s kojima smo razgovarali. Neki članovi Glavnog odbora stranke otkivaju nam pak da se Pankretić pred članstvom pokušava oprati od odgovornosti. Naš izvor tvrdi da je Pankretić na sjednici Glavnog odbora na mnoga pitanja HSS-ovaca što će biti s poticajima lopticu prebacio na HDZ.

Obećavao kontrolu

- Rekao je da je HDZ glavni krivac za sve što se događa, ali onda su ga neki članovi podsjetili da je upravo on potpredsjednik Vlade zadužen za poljoprivredu i da nam je kad smo ostali bez resora poljoprivrede objašnjavao da se HSS ničega ne odriče jer će kao potpredsjednik Vlade kontrolirati taj resor - kaže jedan član Glavnog odbora.

Istovremeno, slavonski HSS-ovci poslali su, kako neslužbeno doznajemo, predsjedniku stranke Friščiću vrlo oštro pismo u kojem ga pitaju što je s njihovim programom “Preporod hrvatskog sela”.

To je navodno naljutilo šefa HSS-a kojeg su Slavonci podsjetili kako u njihovu programu piše da će poticaji biti 4 milijarde kuna, a od toga već lani nije bilo ništa, dok će u ovoj godini taj iznos biti prepolovljen. Dio članova Predsjedništva HSS-a smatra da se stranka prekasno sjetila birača.

- Od HSS-a su stvorili filijalu HDZ-a i sada su se sjetili da bi mogli izgubiti birače - kaže jedan dugogodišnji HSS-ovac.

Udruge traže ostavke Friščića i Željka Mavrovića

Gotovo cijeli tjedan vrh HSS-a šutio je u vezi s situacijom u kojoj su se našla obiteljska gospodarstva, a tek krajem tjedna Friščić je najavio da će se uskoro sastati vodstva HDZ-a i HSS-a. Seljačke udruga istovremeno nastavljaju s prosvjedom i više ne traže samo ostavku Čobankovića nego i Friščića, te Željka Mavrovića, šefa Seljačkog saveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 13:41