17 PRIVEDENIH >> POGLEDAJTE FOTOGALERIJE I VIDEO

Gay Pride u Zagrebu obranio boje demokratske Hrvatske: Uspjeli smo! Ovo je naš grad i naša zemlja

Organizatori su pozvali sve građane i građanke neka se pridruže povorci. Policija najavila kako će sve biti mirno
Zagreb, 180611.Na Trgu zrtava fasizma poceo je "Zagreb Pride 2011". Tema ovogodisnje Povorke ponosa Zagreb Pridea je "Nasih prvih deset", kojom se zeli zatvoriti prvo desetljece borbe za LGBT prava u Hrvatskoj. Povorka sa Trga zrtava fasizma krece prema centru grada a zavrsava u parku Zrinjevac gdje ce se odrzati prigodan program. Na slici: poljubac dviju djevojaka u parku Zrinjevac.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

>>>>NOVO<<<< 17:55 - Službeni dio desetog Zagreb Gay Pridea, najmasovnijeg dosad, završio je i svi zainteresirani se mogu nastaviti bezbrižno zabavljati u Mediki pod budnim okom policije.

17:45 - Policija je objavila kako je privedeno 17 osoba zbog vrijeđanja, transparenata, a neki su privedeni preventivno.

17:15 - Počeo je zabavni program, sviraju bendovi Anthony The Crazy Horse from Jotassassin i Stilness, svi su pozvani i u Mediku gdje će biti after party, također osiguran. Potom je organizator Marko Jurčić iskoristio priliku kako bi se obratio medijima.

- Ponosan sam na sve sudionike, bilo je sjajno, sve je prošlo dostojanstveno i bez većih izgreda. Stigli su ljudi iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Hvala policiji na odlično obavljenom poslu - rekao je Jurčić i dodao kako su za svaki slučaj unajmili i privatne zaštitare, koje su platili 12 tisuća kuna.

16:49 - Marijana Petir iz Hrvatske seljačke stranke proglašena je za homofoba desetljeća, a Vesna Pusić je homofrend desetljeća.

16:25 - Dolaskom na Zrinjevac, okupljenima se obratila jedna od sudionica i uzviknula kako je ovo pobjeda svih njih, dokaz da je Hrvatska njihova zemlja kao i zemlja sviju ostalih. Obratio se i Borovec, ali novinarima.

- Osiguranje u Splitu je koštalo oko 750 tisuća kuna, a u Zagrebu oko milijun kuna - rekao je Borovec i odbio otkriti koliko policije angažirano u Zagrebu.

PROČITAJTE PORUKE SA TRANSPARENATA NA GAY PRIDEU ( klikni na fotografiju za uvećanje!)

16:17 - Okupljeni su stigli na Zrinjevac, gdje slijedi nastavak programa. Njih više tisuća su cijelim putem građani pozdravljali, osmjehivali im se i sudjelovali time u jednoj iznimno mirnoj, vedroj i dostojanstvenoj atmosferi najmasovnijeg Gay Pridea u povijesti Hrvatske.

16:03 - Varšavska je bila preuska za sve sudionike pa je zato promijenjena ruta. Organizator Franko Dota rekao je kako će zatrpati garažu i ponovno doći na Cvjetni trg, ali i iznio je još zanimljivih poruka.

- Ljubite se pederi gdje želite, dosta je ponižavanja.

15:56 - Povorka je ipak promijenila rutu i ne ide Varšavskom ulicom prema Zrinjevcu. Cijelim putem građani ih pozdravljaju, nema nikakvih povika, provokacija ili ikakvog oblika nasilja ili mržnje.

15:42 - Glasnogovornik policije Krunoslav Borovec rekao je da su pripadnici policije priveli devet osoba i da obrada protiv njih još uvijek traje. No težih incidenata nema i sve se odvija u najboljem redu. Povorka se upravo približava Zrinjevcu.

15:31 - Okupljeni su stigli na Trg bana Jelačića, gdje ih je pozdravilo stotinjak promatrača. Nikakvih izgreda nema i atmosfera je i više nego dobra. Trenutno su okupljeni oko kipa bana Jelačića.

15:20 - Jedan od organizatora, Marko Jurčić, rekao je kako je cilj okupljenih borba protiv svakog oblika fašizma, te da bez obzira na teror ta borba neće prestati.

- Cilj je konačna pobjeda - uzviknuo je.

15:12 - Povorka se kreće prema Trgu bana Josipa Jelačića uz pjesmu Davida Bowieja "Heroes". Na njenom početku se nalazi transparent "Zagrlimo se pred svima neka vide nas ima", što je dio iz Thompsonove pjesme. Od ostalih zanimljivih poruka treba izdvojiti one poput "Uništimo fašizam, podržimo gay aktivizam", "Ljubav je u tisuću boja", "I pape i dida bili su LGBTIQ Torcida 1950.", "Ovo nije sve, ormari su puni".

15:05 - Privedene su dvije osobe, potvrdila je zagrebačka policija. Jedna zbog vrijeđanja okupljenih, a jedna zbog neprimjerenog transparenta. Sve ostalo prolazi u miru, a povorka korača uz buku bubnjeva, zviždaljki i povika mase od preko tisuću ljudi.

14:57 - Povorka je krenula prema gradu prema konačnom odredištu - parku Zrinjevac. Problema nikakvih nema, okupljeni su iznimno dobro raspoloženi i trenutno ih ima više od tisuću. Skupu su se pridružili Radimir Čačić i Vesna Pusić.

14:05 - Okupilo se oko pet stotina ljudi, a novi i dalje pristižu. Pretežno je riječ o mladima i raznim aktivistima, ali okupio se i nemali broj osoba iz javnog života. Policija pak strogo kontrolira skup i zbog sumnjiva je ponašanja otjerala deset osoba koja su bile izvan ograđenog dijela.

13:55 - Okupilo se oko 200 ljudi, a od poznatih osoba na skupu su književnik Predrag Matvejević, redatelj Nenad Puhovski i voditeljica Daniela Trbović, saborska zastupnica SDP-a Mirela Holy, književnik Edo Popović, savjetnica u Uredu predsjednika Maja Razović, glumica Urša Raukar, redatelj Rajko Grlić i odvjetnik Čedo Prodanović.

- Nisam više željela biti dio šutljive većine pa sam se pridružila povorci ponosa - rekla je Daniela Trbović, a Nenad Puhovski je spomenuo kako je ovaj skup iznimno važan posebno zbog događaja u Splitu, te da je već bio na nekoliko Gay Prideova.

13:00 - Interventna policija se okupila u velikom broju i spremna je za povorku ponosa. Organizatori pripremaju sve za skup koji počinje u 14 sati, ali trenutno ih je mali broj. Svi prilazi skupu su ograđeni.

ZAGREB - Sve je spremno za jubilarni deseti Zagreb Gay Pride, koji će prema najavama organizatora biti najmasovniji dosad. Očekuje se najmanje tisuću sudionika.

Organizatori pozivaju sve građane, nevezano uz njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rodno izražavanje ili bilo koju drugu osnovu, da se pridruže povorci i dignu svoj glas protiv fašizma, rasizma, nacionalizma, šovinizma, ksenofobije, homofobije i transfobije.

- Iskažite podršku i solidarnost LGBTIQ pokretu u Hrvatskoj u zagovaranju jednakosti, dostojanstva, ravnopravnosti i vidljivosti svih lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba dolaskom na Povorku ponosa - stoji u priopćenju organizatora.

Policija je također spremna za Zagreb Gay Pride, a od jutra se mogu po gradu vidjet pripadnici interventne policije. Prema riječima glasnogovornika policije Krunoslava Borovca na ulici će se za sigurnost brinuti tisuću policajaca.

- Ruta povorke nije se mijenjala, a svaki oblik nasilja i govora mržnje kažnjavat ćemo bez iznimaka. No vjerujemo kako će sve proći u najboljem redu - poručili su iz policije.

Raspored održavanja povorke:

Okupljanje počinje na Trgu žrtava fašizma u 14 sati, a povorka kreće u 15 sati, i to ulicama: Račkoga - Trg hrvatskih velikana - Jurišićeva - Trg bana Jelačića - Ilica - Gundulićeva - Varšavska - Ulica Petra Preradovića - Teslina - Trg Nikole Šubića Zrinsko (park Zrinjevac).

Javni skup "I budućnost je naša" u Parku Zrinjevac počinje u 16 sati, gdje će proglasiti Homofoba i Homofrenda desetljeća te LGBTIQ osobe desetljeća.

U 17 sati započinje zabavni program Gay Pridea na kojem će nastupati bendovi Anthony The Crazy Horse from Jotassassin i Stilness.

Kraj skupa planira se za 18 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:45