SUDSKA TRAKAVICA

GDJE JE MITO MOL-a ZA SANADERA Sud u Švicarskoj mora Robertu Ježiću narediti povrat 5 milijuna eura

Presuda Vrhovnog suda za Sanadera još nije prevedena niti poslana u Švicarsku
 Damjan Tadić/CROPIX / CROPIX

S naplatom 5 milijuna eura mita koji su, prema presudi, Sanaderu trebali biti isplaćeni posredovanjem riječkoga poduzetnika Roberta Ježića, točnije preko računa Ježićeve švicarske tvrtke, stvari neće ići glatko.

Spomenuti iznos, međutim, nije uplatio u državni proračun niti u obećanom roku, niti nakon prvostupanjske presude suca Ivana Turudić, a ni sad nakon što je presuda Sanaderu postala pravomoćna. Ježićev odvjetnik Marijan Hanžeković, izjavio nam je da Robert Ježić iznos od pet milijuna eura u hrvatski proračun ne može uplatiti kao fizička osoba, već taj iznos mora biti skinut s računa njegove Švicarske tvrtke na koju je iznos prema presudi 200 i uplaćen.

"Međutim, da bi se naplata od 5 milijuna eura provela nad Ježićevom švicarskom tvrtkom, hrvatska presuda", tvrdi Hanžeković, "mora biti potvrđena pred švicarskim sudom. Identičan postupak morao bi se provesti i u slučaju da je presuda donesena u Švicarskoj, a da se naplata mora provesti nad hrvatskom tvrtkom. U tome bi slučaju švicarsku presudu prije naplate morao potvrditi hrvatski sud".

Zbog čega Ježić ne može poštedjeti Hrvatsku ove procedure i kao fizička osoba uplatiti u državni proračun pet milijuna eura koji su ostali na računu njegove švicarske tvrtke, upitali smo, "Nesporno je da on taj novac nije primio kao fizička osoba , već je uplaćen na račun njegove švicarske tvrtke. U sudskom se postupku utvrđivao trag toga novca i pravno gledano nije svejedno tko ga vraća u državni proračun. Ni jedna tvrtka ne može isplatiti iznos od pet milijuna eura bez pravnog osnova, a pravni osnov je presuda koju švicarski sud mora potvrditi", objašnjava Hanžeković.

Robert Ježić je u studenom 2012. javno izjavio da je u kod svog odvjetnika deponirao vrijednosne papire, tj dionice svojih tvrtki vrijedne 5 milijuna eura kao jamstvo da će taj iznos uplatiti u državni proračun kad presuda Sanaderu postane pravomoćna.

Kad smo Hanžekovića podsjetili na tu izjavu i upitali zbog čega se na taj način ne riješi problem uplate pet milijuna eura, odgovorio je:"Da, deponirao je vrijednosne papire, i mislio je da se tako može obaviti plaćanje, sve dok mu švicarski odvjetnici nisu objasnili kako se s tim mora postupati".

Hanžeković se nije želio upuštati u spekulacije o tome koliko bi mogla potrajati procedura potvrde hrvatske presude Sanaderu pred švicarskim sudom. "Tražili smo od hrvatskog pravosuđa da presudu prevede i što prije dostavi u Švicarsku, ali to još uvijek nije učinjeno", ustvrdio je.

DORH mora pokrenuti postupak?

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić kazao nam je da je nakon istekao roka od 15 dana koji je presudom određen za dragovoljnu uplatu protupravno stečene imovinske koristi, DORH dužan inicirati postupak prisilne naplate od Ježićeve tvrtke. U DORH-u, međutim, nismo uspjeli doznati pripremaju li se za postupak prisilne naplate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 09:38