ČOVJEK KOJI JE OSLOBAĐAO BANOVINU

GENERAL PETAR STIPETIĆ 'Ne idem u Knin jer me vrijeđa Thompsonov koncert'

 CROPIX

Okupljanje koje je 5. kolovoza povodom Dana pobjede u Čavoglavama dugo organizirao Marko Perković Thompson prošle je godine premješteno u Knin, a taj skup kao i Perkovićev nastup kao kulminacija cjelodnevnog događanja uznemirili su umirovljenog generala Petra Stipetića koji je rekao da neće doći u Knin na proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnost.

– Koncert Thompsona i ove medijske rasprave hoće li govoriti gospođa Josipa Rimac – ma to me vrijeđa. Ne idem. Ranije je Thompson svirao u Čavoglavama, sad su sve preselili u Knin. Pa eto im, neka slave – gotovo ljutito kazao je inače staloženi časnik za Novi list, dodajući pomirljivije:

- Predvidjeli su svečanost na dva dana. Prvi dan neko ministarsko okupljanje, drugi dan proslava. Ali star sam ja čovjek, nije mi više baš da hodam po brdima i dolinama - kazao je.

No, da se Oluja ne slavi samo u Kninu, nego i na drugim važnim mjestima pobjede, nema sumnje da bi Stipetić rado došao – na Banovini, primjerice, čije je oslobađanje osobno vodio.

– Oluja nije samo Knin. Točno, bilo je to sjedište pobune, i poštujem činjenicu da je osvajanje Knina velika simbolička pobjeda. Ali, vojnički, ondje nije bilo bitke. Naše su postrojbe 5. kolovoza ušle u prazan grad. Teške su se bitke vodile drugdje. Zar treba podsjećati da je Oluja bila strateška operacija regionalnog značaja, u kojoj je oslobođeno mnogo veće područje, i koja je omogućila oslobađanje velikih dijelova BiH? Zato mislim da bi Oluju trebalo obilježavati svaki put na drugome mjestu: u Karlovcu, Sisku, Glini, Petrinji...

Stipetić smatra i da pobjedu ne bi trebalo slaviti svake godine, jer se obljetnice svake godine koriste za politička nadmudrivanja i stranačke probitke, i time devalvira važnost oslobođenja.

Prema njegovom mišljenju, primjerenije bi bilo Oluju slaviti svakih pet godina.

– Na te okrugle obljetnice trebalo bi podsjećati na važnost oslobođenja Hrvatske i zapadne BiH za regiju, pa i za Europu, umjesto da se važna vojna pobjeda koristi kao povod za derneke po uzoru na Thompsonove Čavoglave – zaključuje Stipetić za Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:19