OBJAVA VELIKOG OBRATA

GLAS KONCILA ‘Crkva podržava desne stranke? To je klevetanje! Nekada smo i za ljevicu’

Uvodničar glavnog biltena Kaptola tvrdi da vjernici glasuju i za lijeve stranke
 Marko Todorov / CROPIX

“Stav prema kojem je Katolička Crkva u Hrvatskoj tijesno povezana s političkim strankama desnice ima osobitu težinu jer je to kleveta Crkve u Hrvatskoj. Posve je normalno da se članovi Katoličke crkve svrstavaju od ljevice do desnice”, zaključio je ove srijede u najnovijem Glasu koncila glavni urednik Ivan Miklenić.

Zaključak je tako rijedak - barem kada su u pitanju službeni katolički mediji u Hrvatskoj - da ga treba ponoviti; normalno je, dakle, da katolici budu ljevičari. Ili (što ne piše, ali proizlazi) da su članovi ili birači SDP-a, HNS-a, ORaH-a i ostalih lijevo-liberalnih političkih stranaka.

Zanimljiv obrat u pisanju Glasa koncila, posebno jer je autor Ivan Miklenić koji je godinama SDP-ove političare optuživao da Hrvatsku žele vratiti u Jugoslaviju, a aktualnu vlast napadao kao zaštitnike udbaša i nositelje komunističkog mentaliteta. Uostalom, još prošlog tjedna u komentaru, zatražen je odlazak vlade Zorana Milanovića. Toliko o nemiješanju Crkve u politiku.

Što je izazvalo takvu ljutnju u uvodniku?

To da je na jednom skupu u inozemstvu kazano da su ovdašnji crkveni krugovi povezani s desnicom! Ili još konkretnije izjava koja glasi “u Hrvatskoj Crkva je često, u najmanju ruku u javnoj percepciji, tijesno povezana s desnim stranačkim spektrom”, izrečena na konferenciji Renovabisa, službene i ugledne ustanove Njemačke biskupske konferencije.

I tako je jedna opaska, koju je izrekla Lidija Lacko Vidulić s Hrvatskog radija, izazvala zaprepaštenje i bijesnu reakciju. Koja se svodi na to da je notorna laž povezivati Katoličku crkvu s HDZ-om ili to da biskup Košić kao heroja opisuje osuđenog ratnog zločinca Kordića. Za Ivana Miklenića sve to je velika neistina: “Stav da je Katolička Crkva u Hrvatskoj ‘tijesno povezana’ s političkim strankama desnice ne samo da ne odgovara povijesnoj istini i stvarnosti, nego je i objektivno ocrnjivanje Crkve i falsificiranje stvarne slike Crkve u Hrvatskoj.”

A kao dokaz da Crkva nema veze s desnicom, plasirana je teza kako katolici mogu biti članovi lijevih stranaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:30