ZASTUPNIK HDSSB-a

GLAVAŠ ZA JUTARNJI 'Nismo se predomislili, nećemo u preslagivanje'

"Bilo je nekih poziva, ali ništa od toga. Jedini mogući rasplet situacije za nas su novi izbori"
 Tom Dubravec / EPH

Unatoč tome što je predsjednik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje Dragan Vulin obznanio kako stranka neće sudjelovati u preslagivanju nove saborske većine, te da će njihovi zastupnici, ako u Saboru dođe do glasovanja o nepovjerenju prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku, glasati za izražavanje nepovjerenja, u kolarima se tvrdi da ih HDZ lomi. Saborski zastupnik Branimir Glavaš to kategorički odbija.

Spekulira se da to nije vaša konačna odluka i da ste ipak spremni sudjelovati u preslagivanju HDZ-ove Vlade?

- Nikakvih promjena kod nas nema. Ti spinovi se šire pod utjecajem HDZ-a, ali HDSSB je čvrst kao armirani beton. Mi u preslagivanju Vlade sigurno nećemo sudjelovati. Nemojte to ni slušati. Ja nisam politički trgovac i neću pristati na takve sheme. Zašto? Zato što moramo zadržati minimum obraza u ovom političkom glibu i pokazati da nisu svi isti iako nas takvima prikazuju.

Jesu li Vas zvali da promijenite mišljenje?

Bilo je nekih, uvjetno rečeno, poziva s boka. Išli su tako daleko da rade pritisak na nas preko privatnih kontakata, preko ljudi za koje znaju da su sa mnom u bliskim prijateljskim odnosima. Ali ništa od toga.

Kuloari tvrde da ste u zamjenu za podršku za župana, gradonačelnika i resor poljoprivrede spremni promijeniti mišljenje?

Tim upornim ponavljanjem tog spina HDZ vjerojatno pokušava utjecati i na druge sudionike, ali što se nas tiče - uzalud. Budite sigurni, s nama nema trgovine, pa i po cijenu toga da nestanemo s političke scene.

Kad se, po svemu sudeći u četvrtak, bude u Saboru izglasavalo povjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, kako će se HDSSB postaviti?

Evo vam informacija iz prve ruke. Mi u tome uopće nećemo sudjelovati. Kad bismo ga rušili, onda bismo direktno podržali Karamarka i indirektno učinili uslugu SDP-u, a mi ne želimo ni jedno ni drugo i ne pada nam na pamet da ostavimo i najmanji prostor za kalkulaciju da smo s nekim u istom košu. Dakle, mi ćemo ili biti suzdržani ili nas uopće neće biti na toj sjednici. Neka HDZ sam riješi problem izglasavanja povjerenja premijeru. Neće imati našu ruku. Jer to nije naš rat, nego rat HDZ-a i unutarstranačkih sukoba koji su se prelili i na ljevicu. Razumijem premijera Oreškovića, bez obzira na to što nema političkih autoritet odlučan je braniti se u Saboru a ne odstupiti. Kad već mora politički poginuti, zašto bi dopustio da Karamarko njime briše pod? Uostalom, Orešković će u Saboru vjerojatno otkriti i stvari koje dosad nismo imali priliku čuti.

Hoćete li potpisati zahtjev za raspuštanje Sabora što su ga pokrenuli Laburisti, a SDP-ovci najavili da žele skupiti 64 potpisa i potom prepustiti Mostu da odluči?

To sa zahtjevom Laburista je smiješno, narod bi rekao vidjela žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu - o strateškim stvarima trebaju odlučivati dvije velike stranke, a ne Laburisti. Ni u tome nećemo sudjelovati.

Kako vidite rasplet ove političke krize?

Druge mogućnosti osim izbora nema. Izbori se moraju održati što prije. Nemamo što čekati rujan. Ako se ostvari pretpostavka za raspuštanje Sabora, računica pokazuje da bi se izbori trebali održati do 17. srpnja. I to je jedino ispravno. Pokušaj sastavljanja neke nove većine bilo bi još gore od onog što smo imali do sada. U svakom smislu, i stručnom i moralnom. Nema te nove većine i kombinacije koja bi omogućila da Vlada i parlamentarna većina budu bez izbora stabilnije nego sada. Sastavljanje nove Vlade samo bi produžilo agoniju i gurnulo zemlju u propast. S izborima u srpnju još imamo malu šansu spasiti barem kvartal, a s jesenskim rokom imat ćemo propalu godinu. Nema druge: novi izbori, što prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:24