TURISTIČKA OFENZIVA

'GLAVNI CILJ ULAZAK MEĐU 20 VODEĆIH SVJETSKIH TURISTIČKIH DESTINACIJA' Ostojić predstavio strategiju razvoja turizma Hrvatske do 2020.

 Robert Fajt/CROPIX

Hrvatska bi do 2020. trebala postati globalno prepoznatljiva turistička destinacija, privlačna za ulaganja, i trebala bi ući u rang 20 najkonkurentnijih turističkih destinacija svijeta. Cilj je to predviđen novom Strategijom razvoja turizma do kraja ovog desetljeća, koju je Vlada danas usvojila i uputila u Sabor.

‘DO 2020. U NAŠ ĆEMO TURIZAM ULOŽITI SEDAM MILIJARDI EURA’ Ostojićev plan za ulazak u TOP 20

Strategijom se predviđa čak sedam milijardi novih investicija u turističkom sektoru do 2020. godine, te turistički promet od čak 14,3 milijarde eura, ili šest milijardi više nego sada. Ti bi se ciljevi trebali ostvariti većim ulaganjima u hotelski smještaj, čiji bi udio u ukupnim smještajnim kapacitetima trebao porasti sa sadašnjih 13 na 18 posto, i povećanjem kvalitete obiteljskog smještaja i smještaja u kampovima. U raznim oblicima smještaja Hrvatska bi 2020. trebala imati 955.000 ležajeva, ili 102.000 više nego 2011. Broj noćenja trebao bi porasti za 43 posto i doseći 86 milijuna.

Posljedica svega bit će daljnji rast zaposlenosti u turizmu i ugostiteljstvu, u kojima sada radi preko 95.000 ljudi. Sukladno Strategiji, u turističkom bi se sektoru otvorilo preko 20.000 novih radnih mjesta, čemu još valja pridodati i 10.000 novih radnih mjesta u pratećim djelatnostima.

Strategija je, objasnio je ministar turizma Veljko Ostojić , važna i radi povlačenja novca iz fondova EU-a. Hrvatskoj su tu posebno važni novci za infrastrukturu, malo i srednje poduzetništvo, te edukaciju kadrova.

- Hrvatska je dosad napravila dvije strategije razvoja turizma – jednu 1993., a drugu 2003., ali ni jednu nisu usvojili ni Vlada, ni Sabor. Očito nije bilo volje da se ti dokumenti realiziraju, a nije bilo ni mehanizma za to. Nova startegija je puno egzaktnija i mjerljivija - objasnio je zašto vjeruje da će njegova strategija biti primijenjena ministar turizma Veljko Ostojić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

- U međunarodnom pozicioniranju Hrvatske, turizam ima veliku ulogu i u velikoj nas mjeri predstavlja - ocijenila je na sjednici Vlade ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 07:48