NOVO LICE ROVINJA

Glavni gradski trg postao veliko gradlište, trebao bi biti gotov do početka srpnja

Trg na mostu konačno više neće biti pokriven asfaltom, čeka se kameno opločenje
 Goran Šebelić/Cropix

Rovinj će do kraja lipnja dobiti novi gradski trg u centru grada čija je vrijednost tri milijuna eura. Veliki je to infrastrukturni zahvat u koji se gradska uprava upustila nakon prošle sezone i koji će promijeniti dosadašnju sliku ovog turističkog bisera. Nekadašnji trg s fontanom Trg maršala Tita je danas veliko gradište i centar je Rovinja doslovce raskopan.

image

Obnova gradskog trga u Rovinju

Goran Šebelić/Cropix

- Do današnjeg dana izvedeni su pripremni radovi koji su uključivali zaštitu kulturnih dobara, demontažu postojeće kamene podne površine, te sortiranje demontiranih ploča koje će se zatim ponovo dostaviti na gradilište radi ponovne montaže.

image

projekcija izgleda trga nakon obnove

Uklanjanje asfaltnih slojeva se izvelo na način da se rušila postojeća asfaltbetonska kolnička konstrukcija uz prethodno strojno zasijecanje asfalta. Izvedeni su pažljivi ručni iskopi probnih rovova radi utvrđivanja stvarnog položaja postojećih podzemnih instalacija, te zatim i strojni široki iskop tla uz uklanjanje mjestimične betonske zaštite ispod podne površine.

Izvršen je i jedan dio građevinsko obrtničkih radova, te pojedini radovi na mreži javne vodoopskrbe uz bypass vodovodne instalacije na lokaciji Trg na mostu. U tijeku su radovi na preslagivanju elektrokomunikacijskih instalacija koje provodi Hrvatski telekom, navode u rovinjskoj gradskoj upravi.

Očekuju da će se svi radovi okončati do 28. lipnja, dakle prije početka špice sezone kada Rovinj opet očekuje na tisuće turista.

- Svi su materijali odobreni i naručeni, kameni materijal za popločenje je isto tako na izradi, infrastruktura je usklađena, te prema trenutnoj procjeni ne bi trebalo biti značajnih kašnjenja, ističu dalje. Inače, na pripremi ovog velikog projekta radilo se punih osam godina, a površina cjelokupnog zahvata iznosi 13,530 četvornih metara.

U prvoj fazi uredit će se potez od Trga na Mostu do Malog mola. Glavni poslovi vezani su za novo popločenje, tako da ćemo konačno na glavnom trgu u Rovinju gledati kameno opločenje, a ne stari asfalt. Isto tako, trg će dobiti i novu urbanu opremu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 18:05