PROBLEMI 'NOVOG NORMALNOG'

GLAZBENIKE NEUGODNO IZNENADILE PREPORUKE EPIDEMIOLOGA 'Ne znamo kako će to izgledati, pa trebat će nam cijeli Lisinski da odradimo nastup!?'

 Damjan Tadic / CROPIX

U Hrvatskoj su u subotu zabilježena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, jedan u Zagrebu i jedan u Karlovačkoj županiji, čime se ukupan broj oboljelih popeo na 2224, stoji u priopćenju Nacionalnog stožera civilne zaštite. Naime, ovoga vikenda neće biti održane konferencije za novinare Nacionalnog stožera nego će se javnost o broju zaraženih izvijestiti priopćenjem.

Negativne reakcije

No dobra vijest o malom broju novooboljelih ostala je u sjeni problema koje sa sobom nosi “novi normalni” život. Prvi problem tiče se upisa u srednje škole. Naime, Ministarstvo obrazovanja pustilo je u petak u javnu raspravu Odluku o upisu u srednje škole kojom se predlaže pomicanje upisnih rokova za srednje škole. Prema tom prijedlogu, osmaši će se u sustav moći početi prijavljivati od 1. lipnja (lani je to bilo od 27. svibnja), dok će konačne ljestvice poretka pojedinih škola biti objavljene tek 25. srpnja, umjesto 13. srpnja, kao što je to bilo lani. Sukladno takvim rokovima, upisnice će učenici u upisane srednje škole donositi tek između 27. i 31. srpnja, ovisno o odluci pojedine škole, dok je prošle godine taj rok, kojim zapravo završavaju upisi u ljetnom roku te učenici i roditelji mogu odahnuti, bio između 15. i 19. srpnja.

Ova odluka se nije nimalo svidjela roditeljima i profesorima te je izazvala lavinu negativnih reakcija na društvenim mrežama. Naime, za roditelje to znači veću neizvjesnost oko upisa njihove djece, a profesorima će smanjiti vrijeme namijenjeno za godišnji odmor. Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, ističe da ne vidi zašto se upisi ne bi održali što prije nakon završetka nastave kako bi se smanjila neizvjesnost kod djece i roditelja oko upisa u željenu školu. Isto tako napominje da je ovaj novi datum upisa veliki napor i za profesore koji su ove godine radili u nenormalnim uvjetima.

Kasne prijave ne odgovaraju nimalo ni roditeljima. Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja “Korak po korak”, kaže da je ova školska godina zahtijevala iznimnu fleksibilnost djece i roditelja, počevši od štrajka učitelja lani do online nastave, stoga vjeruje da se moglo pronaći bolje rješenje koje bi učenicima omogućilo da se upišu ranije, da imaju praznike i da roditelji mogu planirati godišnje odmore.

Umorni roditelji

- Ovo je situacija u kojoj je svima teško i koja se prelomila preko leđa učenika i roditelja. Mi se svakodnevno čujemo s roditeljima koji imaju teškoća oko usklađivanja online škole i posla i čini mi se da smo svi već jako umorni i iscrpljeni. Ova odluka će biti samo produžetak te neizvjesnosti i smanjenje vremena za odmor - kaže Stanić.

Drugi problem vezan je uz mjere HZJZ-a za pjevače i svirače koji od idućeg tjedna mogu krenuti s nastupima u kazalištima. Naime, epidemiolozi su napomenuli da razmak među koncertnim izvođačima nije propisan, osim za pjevače i glazbenike koji sviraju puhačke instrumente, a koji međusobno i od svih ostalih moraju biti udaljeni najmanje 2 metra. To predstavlja veliki problem za zborove i simfonijske orkestre koji moraju osmisliti novi način organizacije svojih članova. Tomislav Kosovec, tajnik Studentsko kulturno-umjetničkog društva “Ivan Goran Kovačić”, kaže da u takvim uvjetima oni mogu nastupati i vježbati samo u minijaturnim grupama od 10 ljudi.

- Idući tjedan nećemo početi s radom jer je naš prostor stradao u potresu pa ne planiramo još krenuti s probama. Kada pak krenemo, ne znam kako će to izgledati. Naš zbor na nastupima inače broji između 70 i 100 ljudi, tako da bismo morali zauzeti cijelu pozornicu i sva sjedeća mjesta u Lisinskom da bismo mogli nastupiti - kaže Kosovec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:45