DAO PRVI INTERVJU

GORAN MARIĆ O SVOM RESORU 'Ako je išta bilo potrebno svih ovih 2 i pol desetljeća Hrvatskoj, to je osnivanje Ministarstva državne imovine!'

 Nova TV

Goran Marić za Novu TV dao je svoj prvi intervju kao ministar u kojem je objasnio zašto je on toliko važan da mu je premijer naknadno dao čitav resor i koji će mu biti prvi potezi u brizi o državnoj imovini.

Na početku je Marić zamoljen da objasni zašto se u javnosti stekao dojam da je ministarstvo dobio svojevrsnom ucjenom i ruši li time Andrej Plenković svoju vjerodostojnost. Marić je to odlučno zanijekao:

- Nimalo. Ministarstvo državne imovine je toliko nužno i to je toliko dobra informacija da je konačno RH dobila Ministarstvo državne imovine, jer će ono zasigurno osigurati toliko pozitivnih učinaka u upravljanju državnom imovinom, u gospodarenju, jer dosad se nije uopće gospodarilo imovinom. Nego se ona promatrala sasvim s jednog statičkog aspekta. Hrvatska raspolaže s velikim fondom vrijednosti imovine, koja je ili nedovoljno iskorištena ili zapuštena. Tako da je sve veći nesrazmjer između ostvarenog dohotka i vrijednosti fonda imovine. Aktiviranjem te imovine, a najviše na pasivnost u upravljanju tom imovinom, ukazuje i nalaz Državne revizije. Sigurno će se pozitivno utjecati i na ekonomsku aktivnost veću, na gospodarski rast, na zaposlenost i u konačnici na veće prihode Državnog proračuna. Ako je išta bilo potrebno svih ovih 2 i pol desetljeća Hrvatskoj, to je bilo potrebno Ministarstvo državne imovine. I bolje ikad nego nikad. Splet okolnosti je išao, vidjeli ste što je sve hrvatska politička scena doživjela u posljednja dva mjeseca - rekao je Marić za Novu TV.

Na pitanje zašto se odmah u startu nije reklo da će se osnovati Ministarstvo državne imovine, ako je to toliko potrebno, Marić je odgovorio:

- Pa je, bilo je rečeno i u startu da je. Za početak je bilo koordiniranje državnom imovinom. Pa i sam sam predsjednik koordinacije u Vladi za upravljanje državnom imovinom, a u međuvremenu, evo sad se i formiralo, ustrojilo ministarstvo. Upućen je prijedlog zakona u Hrvatski sabor i sljedeći tjedan to će biti izglasano.

Nakon što je novinarka precizirala da govori o vremenu dok se još sastavljala Vlada, Marić je objasnio:

- Objektivno, vi znate da je HDZ promijenio predsjednika stranke u posljednja 2 i pol mjeseca. To je toliko bila dinamična politička scena da je jednostavno to... kad se spoznalo da je potrebno da se i učinilo po hitnom postupku. Ali, naglašavam, ovo je propust svih dosadašnjih vlada. Dovoljno bi bilo samo pročitati zadnji nalaz Državne revizije koji je nepovoljan, a Državna revizija vrlo teško daje nepovoljno mišljenje. Vrlo, vrlo teško. Utvrdila je da ne postoji siguran registar državne imovine, da knjigovodstvena vrijednost u poslovnim knjigama za samo dionice i vlasničke udjele u trgovačkim društvima odudara 16 mlrd. i 600 mil. kuna u odnosu na iskazanu vrijednost u registru. Da nisu identificirane nekretnine, da se ne znaju korisnici nekretnina. Toliko neuređen sustav i ako negdje treba politika upravljanja, onda treba u državnoj imovini. A jedino mjesto gdje se može provoditi politika je ministarstvo.

Koji će konkretno biti vaš prvi potez, bilo je sljedeće pitanje.

- Pa, već prvi potezi su uslijedili. Moramo rješavati akutne situacije, probleme kao što su Orljava, Imunološki zavod, Vjesnik, Narodne novine, Badel i već se na tome konkretno radi i vrlo brzo će Ministarstvo pokazati učinkovitost svog rada i riješit ćemo neke od ovih slučajeva po hitnom postupku, koje se godinama ne rješavaju. Isto tako, nužno je hitno pristupiti izmjenama zakona o upravljanju državnom imovinom.

Na pitanje hoće li ulaziti u ovlasti drugih resora kao onaj Mostovog ministra Dobrovića, gdje su energetske tvrtke, Marić je odgovorio da neće:

- Nema ulaska u ovlasti nitko nikomu. Ovo je Vlada koja je jedinstvena, koja će zajednički raditi i ustroj ministarstava jasno definira da sva ministarstva sudjeluju zajednički u tom odlučivanju, a nositelj toga je Ministarstvo državne imovine - rekao je Marić.

Novi ministar objasnio je i tko će imati zadnju riječ kada na dnevni red dođe prodaja nekog državnog poduzeća.

- To će biti rezultat strateškog promišljanja i odluka Vlade u konačnici. I o svim takvim rješenjima će biti konačna odluka Vlade, a ne pojedinog ministra. Vrijeme je da se primjeni druga metodologija, drugi način i drugo vrijeme za eventualnu i prodaju određenih dijelova, kojima država ne bi trebala ni upravljati ni raspolagati, ali, to treba činiti na sasvim drugi način nego što se to dosada činilo i prijedlozi će ići iz Ministarstva, a Vlada je ta koja će donositi odluke. Mislim da će se u konačnici, da će to rezultirati puno povoljnijim pozitivnijim učincima, ekonomskim učincima na Državni proračun - kazao je Marić.

Na pitanje kako će funkcionirati s ministricom Dalić (gospodarstvo) i ministrom Zdravkom Marićem (financije), Marić je rekao:

- Vidjet ćete, skladno.

Zadnje pitanje ministru bilo je što se od državne imovine neće prodavati.

- Pa najprije da demistificiram tezu da sam ja osobno protiv privatizacije što nije točno. Nema većeg promicatelja tržišnih odnosa i privatnog vlasništva od mene. Ali, postoje neka dobra javna dobra i opće dobro, koje nije ekonomsko dobro i koje neće nikada biti na prodaju. Ali, isto tako ima, ne na stotine, na tisuće vlasničkih udjela koje Hrvatska ne bi trebala zadržati, ali to treba izanalizirati sustavno i donijeti strategiju u svezi toga - završio je Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:52