BITKA ZA VLAST

Nakon Grmojine objave oglasila se Vučemilović: ‘U moje ime nitko neće pregovarati! S SDP-om i Možemo? Nikad!‘

Sve događaje o pregovorima o sastavljanju nove Vlade pratimo iz minute u minutu

Vučemilović, Grbin i Grmoja

 /Cropix

NOVO 22:32 - Članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista (HS), Vesna Vučemilović, poručila je večeras na svom Facebook profilu kako nikakav savez sa SDP-om i Možemo njoj ne dolazi u obzir.

- Ne dopuštam nikome da u moje ime pregovara s onima koji su napustili sabornicu kad se donosila odluka o hrvatskoj neovisnosti. Ne dopuštam nikome da izborne gubitnike pokuša pretvoriti u izborne pobjednike. Ne dopuštam nikome da u moje ime sklapa protuprirodne saveze koji predstavljaju izdaju birača. Ne dopuštam nikome da me zbog takvog stava proglašava žetonom ili izdajnikom. Nikad, ali baš nikad neću dati svoj glas za bilo kakav savez sa SDP-om i Možemo. Laku noć! - poručila je Vučemilović.

Podsjetimo, Marijan Pavliček kazao je danas kako obraz Suverenista nije na prodaju i kako ne mogu podržati većinu s HDZ-om jer bi time izdali birače.


21:38 - Mostovac Nikola Grmoja pozdravio je odluku Hrvatskih suverenista, Mostovih koalicijskih partnera, da odbiju koaliciju s HDZ-om i da to nazovu izdajom birača.

"Ovom odlukom su potvrdili da ja naša koalicija jedina autentična i vjerodostojna snaga od centra na desno kao i da nakon izbora radimo i provodimo ono što smo govorili u kampanji. Bravo, Suverenisti! Pokazali ste da nisu svi na prodaju", poručio je Grmoja u objavi na Facebooku.


21:37 - Pregovore za sastavljanje nove Vlade i planove njegove stranke, u RTL-u Danas komentirao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Potvrdio je da se u ponedjeljak ponovno sastaje s Domovinskim pokretom.

Opširnije pročitajte OVDJE.


21:05 - RTL doznaje kako Domovinski pokret vidi svoje kandidate u "identitetskim" ministarstvima. To su Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti. Na pitanje, bi li Hasanbegović bio dobar ministar kulture, Josip Jurčević iz Domovinskog pokreta za RTL kaže:

"Uopće se ne razgovara o gospodinu Hasanbegoviću, on nije član DP-a. - Vidite li sebe na čelu tog resora možda? - Pa sigurno, kao mogućega."

Neslužbeno u Domovinskom pokretu, tvrde, razgovori nisu daleko odmaknuli. Spremni su, kažu, na sve opcije, pa i nove izbore.


20:25 - U pozadini razlaza bračnog para Nina Raspudića i Marije Selak Raspudić s Mostom, koji je kulminirao u ponedjeljak 22. travnja kada se odlučivalo o listi kandidata za Europski parlament, odvijala se prava obiteljska drama, o kojoj nam je pričala osoba vrlo bliska paru.

Opširnije pročitajte OVDJE.


20:05 - HDZ-ovi koalicijski partneri i ranije su naglašavali da manjine trebaju ostati skupa, a koliko su ozbiljni u svojim porukama, za Dnevnik Nove TV govorio je HNS-ov Predrag Štromar.

Za DP, tako barem tvrde, SDSS ne dolazi nikako u obzir.

"Mislim da to nije baš u redu. Mislim da se tu još treba razgovarati, a HNS i HSLS zagovaramo to da i manjine budu sastavni dio Vlade, a ako ne baš u Vladi, da budu barem podupirajući u Saboru."

Kazao je da su uz HDZ i Andreja Plenkovića, a nadaju se da će se u ponedjeljak na pregovorima gotovo sve izdogovarati i da će vrlo brzo imati predsjednika Sabora, a onda i vrlo brzo izglasati i nove ministre.

"SDSS se treba priznati kao manjinu koja je bitna za Hrvate, manjine su naše bogatstvo", naglasio je Štromar.


17:02 - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku", prenosi N1.

“Grbin, Benčić i Petrov umjesto da priznaju poraz od uvjerljive pobjede HDZ-a, oni su prema zadnjim izjavama odustali od formiranja vlade, ali su krenuli u formiranje većine s ciljem mijenjanja određenih zakona i donošenja određenih imenovanja koja su donesena na zakonit način”, rekao je Damir Habijan i dodao:

“Poseban fokus kod toga odnosi se na DORH i legitimno je pitati navedenu ekipu koji je razlog – zaštita sebe ili politički obračun s neistomišljenicima? Čuli smo retoriku oporbe u kampanji gdje su pozivali na uhićenja pripadnika političkih stranaka koji nisu istomišljenici. Umjesto da predlažu reformske zakone, kako koristiti sredstva EU fondova i slično, njihov fokus je isključivo samo DORH. Legitimno pitanje, očekujem u narednim danima odgovor, no gubitnici u tom naumu sigurno neće uspjeti. Uvjeren sam da će HDZ s partnerima formirati vladu i osigurati ono do čega je građanima stalo, a to je sigurnost i stabilnost RH, pogotovo u odnosu na geopolitičke događaje zadnjih godina. Nastavljamo s razgovorima, a brzo ćemo, siguran sam, imati stabilnu vladu.”

Istaknuo je da s Domovinskim pokretom razgovore nastavljaju idući tjedan. Na pitanje tko im je bliži budući da DP i dalje ističe kako ne žele surađivati sa SDSS-om, Habijan je rekao:

“Drugi tjedan je nastavak pregovora, pregovori su u tijeku. Ključno je da se nastavi politika zaštite manjina. Treba imati u vidu da je HDZ uvjerljivo pobijedio oporbu. Što se tiče konačnog dogovora i formiranja većine, najvažnija je stabilnost i sigurnost, da građani imaju jasne mjere zaštite standarda.”

Opovrgnuo je navode da je na sastancima s DP-om bilo razgovora o podjeli ministarstava.


15:44 - Hrvatskih suverenisti održali su sjednicu Predsjedništva stranke na temu formiranja saborske većine nakon parlamentarnih izbora. Medijima se obratio saborski zastupnik i predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček.

Vesna Vučemilović i on su preko liste Mosta ušli u Sabor pa bi sa svoja dva mandata mogli podržati HDZ i Domovinski pokret te im na taj način osigurati potrebnu većinu čak i bez manjinaca. No, Suverenisti ustraju na svojem stavu.

- Naš obraz nije na prodaju. U Sabor smo ušli s kolegama iz Mosta i svaka druga odluka bila bi suluda. Zadnje četiri godine kritizirali smo vladajuće, govorili što su poriješili, tražili smo vojsku na granice, kvotu za strane radnike, predlagali smo konkretne demografske mjere, sve je bilo odbijeno.

- Jedini smo bili protiv ulaska u Eurozonu, građani žive lošije. Vladajući ništa nisu ispunili i sad bi bilo suludo ići s njima u bilo kakve kombinacije. Naš stav je jasan.

- Ne možemo podržati većinu s HDZ-om jer bismo izdali birače - dodao je.

- HDZ očito može sastaviti većinu s manjinama i DP-om, dalje je na njima - istaknuo je i dodao kako opcija novih izbora nije isključena.

Istaknuo je da o lijevoj opciji nisu razgovarali na Predsjedništvu, kao i da ih nitko nije zvao.

- Telefonski smo razgovarali sa svima. Mislim da treba prepustiti HDZ-u i DP-u hoće li stvoriti većinu, to više nije naše. Odluku smo donijeli samostalno, no imamo na umu kolege iz Mosta, ali moramo polagati račune našem članstvu - rekao je Pavliček.


15:21 - Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u subotu da pri formiranju vlade i parlamentarne većine neće dopustiti poniženje SDSS-a kao predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj, te će se suprotstaviti svim oblicima segregacije, bilo po etničkoj ili političkoj osnovi.

- Nećemo dopustiti ponižavanje SDSS-a koja je predstavnik srpskog naroda u RH. To znači da nećemo dopustiti ponižavanje onih koji za nas glasaju i koji su nam dali povjerenje da s njihovim glasom odlučujemo što je u njihovom interesu i interesu RH - rekao je Pupovac na komemoraciji žrtvama ustaškog režima u Gudovcu pokraj Bjelovara.

Dodao je i kako će se suprotstaviti političkoj segregaciji, bilo po etničkoj ili užoj političkoj osnovi.

- Jednako ćemo se suprotstaviti poticanju na nacionalnu i vjersku mržnju, poticanju na političku mržnju koje je u Hrvatskoj nažalost ima mnogo. To smatramo ovog trenutka svojom prvom i osnovnom zadaćom, u suradnji sa svima onima koji će dijeliti tu vrstu brige, ne samo za manjinska prava nego i za dostignute demokratske vrijednosti - izjavio je predsjednik SDSS-a.


12:45 - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u subotu da, umjesto o razlikama između oporbenih stranaka, želi govoriti o temama koje ih povezuju, poput promjene izbornog zakona, ukidanja ‘lexa AP‘, razrješenja Ivana Turudića, a spomenuo je i Mostov prijedlog univerzalnog dječjeg doplatka.

‘‘Zadnjih nekoliko dana sam puno slušao o tom što netko neće. Ja to želim promijeniti, želim govoriti o tome što hoćemo i što možemo napravit i što je dobro za Hrvatsku‘‘, rekao je Grbin u izjavi medijima nakon predstavljanja LGBTIQ+ kampanje europskih socijaldemokrata uoči izbora za Europski parlament.

Idemo govoriti o izbornom zakonu, o tome da taj zakon učinimo pravednijim tako da Hrvatski sabor što je moguće više održava sliku stvarne volje građana i građanki Hrvatske, kazao je predsjednik SDP-a.

Grbin naglašava da nikakvi dogovori nikada neće biti mogući ako su u prvom planu međusobne razlike, kako u obitelj ili među prijateljima, tako i u politici.

‘‘Idemo vidjeti postoje li druge stvari oko kojih možemo razgovarati. Most je govorio o univerzalnom dječjem doplatku, zašto to ne bi stavili na stol ako se oko takvih stvari možemo naći‘‘, izjavio je Grbin te ponovio da je Most podržao antikorupcijsku inicijativu.

Kada je riječ o prioritetima, to su i dalje poništenje imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, kao i izmjena Zakona o kaznenom postupku prema kojima se kažnjava neovlašteno otkivanje sadržaja iz dokaznih radnji.

‘‘Premijer Plenković se predstavlja kao europejac, a donio je zakon koji je protivan temeljima Europske unije. Sloboda govora i medija temelj su i Hrvatske i EU‘‘, izjavio je.


12:44 - Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček je u programu N1 televizije komentirao pregovore o sastavljanju vlade.

Odgovorio je na pitanje postoji li šansa da on i Vesna Vučemilović podrže HDZ i Domovinski pokret te se tako složi vlada bez manjinaca.

- O tome će odlučivati stranačka tijela. Mi ćemo imati Predsjedništvo danas i u sljedećih nekoliko sati će se odlučiti u kojem smjeru će stranka ići. U Sabor smo ušli kroz politiku koja je anti-HDZ i antikorupcijska. U ovoj priči je bitno sačuvati obraz. Moj nikad nije bio na prodaju i nisam ga našao na ulici, kaže Pavliček i dodaje da Suverenisti ne bi odstupili od svojih ciljeva, a to su vojska na granici, efektivnija borba protiv inflacije, ukidanje subvencija onima koji gule kožu hrvatskim građanima, provođenje bolje demografske politike, posebno u manje razvijenim dijelovima Hrvatske.

Voditeljica je Pavličeka upitala gdje je rubna granica gdje bi Suverenisti ostali bez obraza.

- Ne možete ući u neprincipijelnu koaliciju bez ijednog uvjeta i dozvoliti si da vas netko proglasi preletačem ili žetonom. To je moje mišljenje, ali tijela stranke će odlučiti. Prvenstveno ćemo donijeti neke bitne odluke oko smjera stranke u narednih nekoliko dana i tjedana. Pozive primamo sa svih strana, što je normalno. Neka sadržaj ostane za nas, nije za javnost.

Pavliček ističe da se ne vidi u Vladi sa SDSS-om i Možemo. Osvrnuo se i na podršku manjinaca Gordanu Jandrokoviću kao predsjedniku Sabora.

- Malo mi je neozbiljno da su to napravili prije nego se formirala parlamentarna većina. Ili je to taktički potez na nečiji mig. Lako moguće da on dolazi iz HDZ-a. Čudno da se već javno svrstavaju i to u demokratskim okolnostima nije slučaj, kaže Pavliček i zaključuje:

- Sve su opcije realne, ali ne bih isključio ni ponovljene izbore. To je uobičajena praksa i u zapadnim zemljama. Ako se ne može sastaviti vlada, bolje je ići na nove izbore. To je cijena demokracije. Bolje ići još jednom i imati stabilnu vladu, zaključio je Marijan Pavliček.


11:51 - Predsjednik krapinsko-zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić poručio je da je pozicija SDP-ove platforme u pregovorima za sastavljanje Vlade ‘3+3‘, promjena triju ključnih zakona - ‘lex AP-a‘, povlačenje imenovanja Ivana Turudića i izmjena izbornog zakona, što je moguće u mjesec dana.

Što se programa tiče, dodao je Hajdaš Dončić odgovarajući na novinarska pitanja, to je stan za sve, stanogradnja te prosječne mirovine 750 eura, odnosno ‘više novaca u džepu građana drugačijom redistribucijom poreza na dobit‘.

„Svi oni koji prihvaćaju SDP-ovu platformu, jer je SDP oporbena stranka koja ima najviše mandata, su dobrodošli da se makne koruptivni HDZ. Dakle to je sve čisto. Vidljivo je da su trenutno još svi daleko od sastavljanja parlamentarne većine. Znamo što su političke stranke pričale u predizborno vrijeme, mene samo zanima hoće li se te sve političke stranke držati svog načela”, rekao je Hajdaš Dončić.

Na pitanje može li se izborni zakon promijeniti u svega mjesec dana, odgovorio je potvrdno.

„Kako se ne bi mogao promijeniti? Sve se može promijeniti ako idemo na platformu A, a to je konstituiranje Sabora, pa idemo jedan korak više na konstituiranje Vlade, dakle sve je moguće”, kazao je.

Novinare je zanimalo i kolike su šanse za uspješne pregovore s Domovinskim pokretom. „To sve ovisi o ljudima koji su se kleli tijekom kampanje da s HDZ-om neće ići. Naša pozicija je čvrsta, mi smo lijevi centar i imamo taj 3+3”, ponovio je Hajdaš Dončić.

Istaknuo je i kako je SDP u kampanji ‘sto posto bio na preporukama Ustavnog suda‘‘ te da su sve ispoštivali, a odgovorio je i na pitanje treba li Peđa Grbin otići s pozicije čelnog čovjeka stranke.

„Izbori u SDP-u su uvijek nakon parlamentarnih izbora, to je moj odgovor, o tome se ne raspravlja iz jednog razloga, jer su 9. lipnja europski izbori. Dakle, nije nitko u SDP-u lud da sad radi bilo kakve kampanje ili nešto. Nama je cilj da na europskim izborima prođemo što bolje. Nakon toga jesmo li mi dobili 20 mandata više ili manje, mi raspisujemo unutarstranačke izbore”, zaključio je Hajdaš Dončić.

Na novinarska je pitanja odgovarao uoči svečane sjednice zlatarskog Gradskog vijeća koja se u subotu održava povodom Dana grada Zlatara, na kojoj je jedan od uzvanika i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.


08:09 - Nakon najave da napuštaju Most i prelaze u nezavisne zastupnike, bračni par Raspudić, Marija Selak i Nino, morat će naći drugi način za financiranje svog političkog rada, više, naime, ne mogu računati na sredstva koja država za taj rad daje strankama i nezavisnim zastupnicima.

Više pročitajte OVDJE.


06:45 - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin obratit će se javnosti danas uoči predstavljanja europske socijaldemokratske LGBTIQ+ kampanje za izbore za Europski parlament "Come Out and Vote!".


06:37 - Hrvatski suverenisti će u 15 sati održati konferenciju za medije na temu izvješća s Predsjedništva Hrvatskih suverenista, a na kojoj će se obratiti saborski zastupnik i predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček.


06:35 - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovat će danas u 11 sati na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu proslave Dana grada Zlatara, nakon čega je predviđen prigodni govor.


20:51 U siječnju godine 2016., nakon višetjednih pregovora - pomalo nalik sadašnjima - konstituirana je 13. Vlada Republike Hrvatske. Za njezina mandatara izabran je dotad nepoznati američki farmaceutski menadžer Tihomir Orešković. Ipak, stvarni mastermind te Vlade bio je tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. On je sebi bliske ljude postavio i u dva ideološki najzapaljivija ministarstva. Ministar kulture postao je zagrebački povjesničar Zlatko Hasanbegović, a ministar obrazovanja zaboravljeni riječki profesor Predrag Šostar....

Novu kolumnu Jurice Pavičića pročitajte OVDJE.


20:45 Dok Domovinski pokret sastavljanje parlamentarne većine uvjetuje isključivanjem predstavnika srpske nacionalne manjine, manjinci su obznanili da ne odustaju od svoje odluke da se neće dati razbiti ni po koju cijenu.

Veljko Kajtazi, predstavnik romske zajednice, potvrdio nam je: "Svi smo suglasni da ostajemo jedinstveni. Jandroković ima našu jedinstvenu podršku".

Više pročitajte OVDJE.


20:44 Novosti nema, ali sastanci se odvijaju svakodnevno i najkasnije u ponedjeljak trebali bismo dobiti prve konkretne odgovore na pitanje hoće li Domovinski pokret biti dio nove parlamentarne većine, a onda i nove Vlade RH u koaliciji s HDZ-om.

Prema našim informacijama čelni ljudi DP-a u četvrtak i petak sastali su se na više lokacija sa stranačkim dužnosnicima iz Predsjedništva te iz Domovinskog odbora.

VIŠE čitajte u reportaži Nikole Patkovića i Višnje Gotal.


18:14 - Šef SDP-a Peđa Grbin obratio se medijima nakon završene sjednice Predsjedništva SDP-a, prenosi N1.

- Uputili smo svoj prijedlog izbornog zakona koji bi bio pravedniji. HDZ bi dobio manje mandata pa oni to zato ne prihvaćaju. Oko toga možemo razgovarati. Antikorupcijska platforma treba riješiti osnovne hrvatske probleme”, rekao je Peđa Grbin i dodao:

“Ako se oko toga možemo dogovoriti, onda možemo razgovarati i o drugim stvarima. Da budem jasan, nikakva imena, ni predsjednika ni potpredsjednika Sabora nisu bila na stolu. Ali logično bi bilo da opcija s triput više mandata od prve sljedeće bude ta koja bi u toj platformi dala i predsjednika Sabora. No, o imenima nismo razgovarali. Znate da oni koji su govorili o imenima nismo mi u SDP-u, nego Most, točnije Božo Petrov na svojoj pressici”, poručio je.

“Drugo o čemu smo razgovarali je provođenje našeg redovnog unutarstranačkog izbornog postupka. Predsjedništvo je jednoglasno odlučilo da dok se ne konstituira vlada i dok ne završe EU izbori, nećemo provoditi te radnje, nego nakon što sve završi sukladno rokovima prema Statutu SDP-a”, istaknuo je.

Na pitanje koliko mu se čini ima li zbilja volje za ovaj plan, rekao je: “Treba napraviti ono što je za Hrvatsku ključno – osloboditi je okova korupcije i nasrtaja na medije koji se događa. Nasrtaj na medije je činjenica, i danas smo slušali Plenkovića kako vrijeđa medije, i da za lopovluk nije kriv lopov, nego onaj koji govori o tome. Sad se pokazalo da bi izbori trebali biti srijedom. Pokazalo se da je izlaznost veća. Hrvatsku treba osloboditi od lopovluka, od čovjeka kojem je potrebna pomoć nekog poput Bože Petrova, Ivane Kekin ili njegovog stranačkog kolege Čelića. Hrvatska neće moći funkcionirati s Turudićem i lex AP-om. Ne dopuštam da netko misli da se Hrvatska može pretvoriti u totalitarnu državu.”

Na pitanje o dogovorima s drugim strankama rekao je:

“Javno su se očitovali Fokus, Možemo i Most koji su podržali ovu inicijativu. Odluku će morati donijeti oni u Domovinskom pokretu. S njima ćemo se vjerojatno sastati u idućih nekoliko dana. Vidjet ćemo kakav interes za ovu antikorupcijsku platformu u Saboru postoji.”

"HDZ je pravomoćno proglašen kriminalnom organizacijom. Podsjetit ću Plenkovića na Tolušića, Žalac, na Viroviticu, Požegu, na ekipu iz Otoka, na Seget, Lovru Kuščevića. Jesam li mu ja doveo te ljude? Ili ih je Plenković predlagao za ministre? Ja mislim da su krivi oni što su krali, a ne oni koji su pisali. Njegovo današnje ponašanje govori o njemu, ni o kome drugome. Građani to dobro vide", rekao je.

Na pitanje zašto je nervozan kaže: “Moj osjećaj je da stvari ne idu kako si je zacrtao. Ni u Hrvatskoj ni s planovima za napredak u EU-u. Frajer si je osigurao zlatni padobran ako u Hrvatskoj ne uspije. Reći će pa-pa Hrvatskoj i otići u Bruxelles. Sad pokazuje koje su mu stvarne namjere. Ostavlja kaos i bježi u Bruxelles.”


Sve događaje o pregovorima za sastavljanje Vlade pratili smo iz minute u minutu i jučer. Više pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:16