ANTIKORUPCIJSKO VIJEĆE

Grmoja: Mayerovo svjedočenje je pogubno po Plenkovićevu Vladu, članovi Uprave INA-e su sumnjivi

Osim toga, dodao je, Mayer je izrekao da su se u Upravi MOL-a "morale upaliti sve crvene lampice" oko nestanka milijarde kuna

Nikola Grmoja

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja (Most) ustvrdio je u srijedu da je svjedočenje Davora Mayera pogubno po Vladu Andreja Plenkovića jer snažno inkriminira i premijera i bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića da su radili u korist mađarskih interesa u Ini.

„Jučerašnje svjedočenje Davora Mayera bilo je pogubno po Plenkovićevu Vladu jer je srušilo tezu vladajućih da se radi o nekakvom komplotu oporbe i Uskočkog optuženika Dragana Kovačevića kako bi se srušila Vlada", izjavio je Grmoja na konferenciji za novinare.

Grmoja kaže da je Davor Mayer potvrdio sve ono što je Kovačević govorio - i otišao korak dalje, iznijevši neke informacije koje dodatno rasvjetljavaju odnos hrvatske Vlade prema sisačke rafinerije.

"Izrekao je informaciju koja snažno inkriminira bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića i premijera Andreja Plenkovića, da je njima kao članovima Uprave Ine sugerirano da se mora ići u potpisivanje Memoranduma, gradnju prespoja da nafta može ići prema Mađarskoj i zatvaranje sisačke rafinerije jer Hrvatska mora dobiti zeleno svjetlo od Mađarske za ulazak u Schengen i OECD”, ocijenio je i naglasio: "Ako to nije veleizdaja, ja ne znam što jest".

Osim toga, dodao je, Mayer je izrekao da su se u Upravi MOL-a "morale upaliti sve crvene lampice" oko nestanka milijarde kuna i da to nije moglo biti neprimijećeno, što nam sugerira da Mađari dopuštaju korupciju kako bi mogli provoditi odluke koje idu na štetu hrvatskih nacionalnih interesa i građana, a u korist MOL-a.

Iznio je i informacije jako štetne za ovu Vladu, a to je da su sadašnji članovi Uprave Ine Darko Markotić i Niko Dalić, u najmanju ruku, suspektni - Markotić jer je 2009. godine bio MOL-ov čovjek u Upravi Ine, a Dalić jedini od članova Uprave Ine jedini koji nije svjedočio u hrvatski korist na arbitraži.

„Čak i notorni Ivan Vrdoljak nije želio potpisati Memorandum i prespoj prema Mađarskoj jer je bio svjestan što bi to značilo. To je napravio Ćorić, koji je za to nagrađen mjestom viceguvernera HNB-a, i Andrej Plenković. Ivo Sanader je napravio jedan akt veleizdaje, a Plenković cijeli niz manjih poteza koji su više pogodovali MOL-u od onoga što je napravio Sanader”, poručio je Grmoja.

Komentirajući izjavu Branka Bačića (HDZ) da je Mayer pokazao naknadnu pamet i kupovao bolju prošlost, Grmoja je kazao da je Mayer svjedočio u hrvatsku korist i na arbitražama i u postupku protiv Sanadera. Čovjek koji nema hrabrosti i koji ima naknadnu pamet to ne bi radio jer se time riskira i osobna i sigurnost obitelji. Kada netko angažira obavještajne službe da prate Mayera i tko je upregnuo cijelu državu da se zaštite mađarski interesi, i onda Mayera nazvati kukavicom s naknadnom pameti, ako je i od Bačića, previše je, ocijenio je.

Grmoja je najavio da nastavljaju sa saslušanjima, možda već idući tjedan, u četvrtak, i to s članovima Nadzornog odbora.

Ako i oni potvrde ove informacije, onda je svima jasno da ova Vlada mora otići, ali to onda više neće biti zahtjev samo oporbe nego cjelokupne hrvatske javnosti, smatra čelnik Antikorupcijskog vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:03