KOMPROMITIRAJUĆI IZVJEŠTAJ

GRMOJA OBJAVIO DOKAZE KOJI ĆE 'OZBILJNO UZDRMATI VLADAJUĆE' 'Šeks je vidio izvješće iz 90-ih koje dokazuje nepravilnosti u Agrokoru'

 
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Mostov Nikola Grmoja koji je prije tjedan dana najavio kako će otkriti dokumente koji dokazuju upletenost vrha vlasti u slučaj Agrokor, na konferenciji u Saboru pokazao je Izvješće dostavljeno Vladimiru Šeksu, tadašnjem potpredsjedniku Vlade.

Riječ je o nalazu kontrole koju je Financijska policija provela u Agrokoru 1993. godine, a najzanimljivije je da je 'kontrola utvrdila da je Agrokor d.d. temeljem odluke kreditnog odjela Zagrebačke banke sklopio s bankom ugovore o tri kredita, 240 milijuna dinara 1991. Godine, 644 milijuna dinara, i 380 milijuna, ukupno 1,264 milijarde. Iznos kredita od 240 milijuna prema ugovoru od 10.10. 1991. Zagrebačka banka doznačila je na račun Agrokora. Četiri dana prije nego li je kreditni odbor odobrio ta sredstva. HNB je to znao', kazao je Grmoja.

'Utvrđene su nepravilnosti, o njima je bio obaviješten potpredsjednik Vlade. Imamo jedan dopis iz 2015. gdje se išlo prema HNB-u', otkrio je Grmoja i najavio da će odmah zvati Šeksa pred Povjerenstvo za Agrokor.

'Zakazalo je pravosuđe, ne samo pravosuđe, već i ključni ljudi u izvršnoj vlasti. Nakon što je Šeks vodio istražno povjerenstvo o Agrokoru o robnim zalihama i nakon toga nije došlo do epiloga o bilo kakvom okružnom prijedlogu', kaže Grmoja.

Grmoja je problematizirao i ulogu Vladimira Šeksa u stvaranju koalicije HDZ-a i HNS-a.

''Sjetimo se da je kod stvaranja ove vladajuće većine, da nas je sve s galerije gledao upravo taj gospodin Vladimir Šeks. Nedavno je u intervjuu rekao da je upravo on savjetovao Plenkovića da se ne odriče ministra Marića, isključivo kako bi Plenković zadržao svoju poziciju. Rekao je da je preko određenih punktova ohrabrio Vrdoljaka da uđe u koaliciju. Zašto preko određenih punktova tada nije ohrabrio hrvatsko pravosuđe? Taj čovjek je glavni savjetnik Andreja Plenkovića, premijera koji je imao obraza poručiti nama da smo glasnogovornici Ivice Todorića. To je previše i za Plenkovića, predsjednika stranke koja je stvorila Ivicu Todorića, koja za glavnog savjetnika ima čovjeka koji je sve znao. To je jedna klasična zamjena teza, klasičan spin, kao što je i ova priča o uvođenju eura. To mi nećemo dopustiti."

Vladimir Šeks nije želio komentirati optužbe koje je protiv njega iznio Grmoja jer pressicu Mosta, kako kaže, nije pratio, kako prenosi Dnevnik.hr.

Grmoja je kazao kako je Slavko Linić možda najviše pogodovao Agrokoru. "Za mene bi bilo sramotno komentirati Grmojine izjave. Nemam što komentirati. Grmoja je čovjek koji sam o sebi govori", poručio je Linić, prenosi Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:57