MUZEJ ZA TURISTE

Guggenheim u Puli: projekti od milijardu dolara

Muzej u Španjolskoj posjeti više od milijun turista, zapošljava 4500 ljudi i 1,8 milijardi eura kontribuira u BDP, no onaj u Las Vegasu je propao, a planirani u Rio de Janeiru nije nikad realiziran

PULA, ZAGREB - Mislim da su šanse za ulaganje tvrtke G2 Investment Group u Hrvatsku, odnosno Istru, a nakon njihova obilaska lokacija u Istri i susreta s premijerkom Jadrankom Kosor, kao i županijskim i lokalnim vlastima, vrlo velike - rekao je istarski župan Ivan Jakovčić koji je u nedjelju s predstavnicima američke tvrtke G2 Investment Group obilazio Istru.

Naime, Amerikanci su zainteresirani za gradnju muzeja Guggenheim u Puli, ali i za ulaganja koja bi objedinila kulturne, turističke, sportske, stambene, trgovačke i druge poslove. Bude li ideja realizirana, bit će to najveća američka investicija u Hrvatskoj, i to od milijardu dolara. Istodobno, Pula bi se, zajedno s New Yorkom, Venecijom, Berlinom i Bilbaom, našla na prestižnoj mapi Guggenheim muzeja.

Dodatna ulaganja

- Američki partneri iz tvrtke G2 do rujna bi trebali predložiti svoje ideje i koncept ulaganja, a mi bismo do kraja ljeta trebali zgotoviti prostorno-plansku dokumentaciju. Nakon toga očekujemo da bismo u rujnu mogli potpisati ugovor o početku realizacije projekta - rekao je Jakovčić i naglasio kako bi američki investitori financirali gradnju objekata na području bivših vojarni ili lučkih područja, koja su danas zapuštena.

- Uvjeren sam da Istra u velikoj svjetskoj konkurenciji, u kojoju su i Rio de Janerio i Šangaj, ima realne šanse pobijediti te dobiti Guggenheimov muzej - zaključio je istarski župan koji je nedavno u New Yorku s predstavnicima tvrtke G2 Investment Group potpisao Memorandum o razumijevanju, što je bio prvi korak za njihov dolazak u Hrvatsku.

Ekonomski preporod

Pulski gradonačelnik Boris Miletić izrazio je veliko zadovoljstvo što je predsjednica Vlade Jadranka Kosor pružila podršku i nedvosmisleno podržala realizaciju projekta. - Iako je konkurencija velika, nadamo se da će se Puli dogoditi muzej te da će Pula, Istra i Hrvatska dobiti svoje mjesto na mapi Guggenheimovih muzeja u svijetu. Ako u Pulu zbog muzeja godišnje dođe i pola milijuna turista, to će biti više nego izvanredno. Značilo bi to i preporod kompletne ekonomije, a ne samo turističku ekspanziju - istaknuo je Miletić te naglasio da je Guggenheimov muzej u Španjolskoj velik magnet za turiste.

Otvaranje muzeja Guggenheim u propaloj i osiromašenoj baskijskoj luci Bilbao 1997. preko noći je preokrenulo život i ekonomiju cijele Španjolske. Guggenheim su u Bilbao dovele baskijske vlasti, usred teške ekonomske krize u Španjolskoj, slične ovoj današnjoj u Hrvatskoj. Guggenheim je Bilbao stavio na kulturnu kartu svijeta, godišnje dovodi više od milijun turista, donosi 1,8 milijardi eura u španjolski BDP i 312 milijuna eura u proračun Baskije.





Turistička meka

Svake godine Guggenheim u Baskiji jamči 4500 radnih mjesta. Bilbao je sada turistička meka i arhitektonski show: Santiago Calatrava napravio je gradski most, Norman Foster postaju metroa, a Zaha Hadid projektira sjedište regionalne agencije za transport. Otkako je slavni arhitekt Frank Gehry u Bilbau podigao svoje dekonstruktivističko čudo, formula je pronađena i svi žele Guggenheim efekt. Čak su i Simpsoni u jednoj epizodi htjeli zvati Gehryja da im napravi Guggenheim u Springfieldu i spasi grad. U trend je uskočio i Louvre, a odnedavno i pariški Centre Pompidou otvaranjem muzeja u Metzu.

No, Guggenheim efekt nije svugdje zajamčen. Sve ovisi o spremnosti zemlje na ulaganje - muzej u Bilbau je na kraju stajao 600 milijuna dolara - infrastukturi i rasporedu umjetničkih kolekcija na lokalnom i okolnim tržištima. Ispostave Guggenheima u Veneciji i Berlinu dobro se drže, ali Guggenheim u Las Vegasu je propao, a muzej u Rio de Janeiru nikad nije ni dogovoren zbog političkog otpora koji se stvorio u Brazilu. Jedina trenutno izvjesna ispostava Guggenheima nakon Bilbaa bit će dovršena 2012. u bogatom Abu Dhabiju, u kojem se Guggenheim žestoko bori s Louvreom.

BILBAO

Otvoren 1997. godine u luci Bilbao. Smješten je u zgradi koju je projektirao slavni arhitekt Frank Gehry. Guggenheim je Bilbao stavio na kulturnu kartu svijeta. Godišnje dovodi više od milijun turista, donosi 1,8 milijardi eura u španjolski BDP i 312 miliju-na eura u proračun Baskije.

NEW YORK

Otvoren 1959. godine na Manhattanu, a sadrži više od 2500 djela suvremenih slikara i kipara iz zbirke Solomona R. Guggenheima. Muzej se nalazi u zgradi od armiranog betona spiralnoga oblika koju je 1943. projektirao Frank Lloyd Wright i ta se zgrada smatra jednom od ikona pop-kulture. Muzej je od 2005. do 2008. bio renoviran, a prošle ga je godine posjetilo više od milijun i sto tisuća ljudi.

VENECIJA

Muzej Peggy Guggenheim smješten je u malenoj palači Venier dei Leoni na kanalu Grande. U njemu se uglavnom nalazi osobna kolekcija Peggy Guggenheim, nećakinje Solomona R. Guggen-heima, koji je utemeljio Zakladu Guggenheim. Zbirka sadrži djela Picassa, Dalija, Ernsta, Polloka, Giacomettija i mnogih drugih umjetnika. Muzej, u čijem se vrtu nalazi grob Peggy Guggenheim, godišnje posjeti oko milijun ljudi.

U poslove vojvotkinje od Yorka uložio 5 milijuna dolara

G2 Investtment Partners, spin out kompanija poznate tvrtke Guggenheim Partners koja se bavi investicijskim bankarstvom, te investicijskim savjetovanjem i menadžmentom.

Tvrtka G2 fokusirana je na širok spektar poslova stjecanja vlasništva i otkupa dugova diljem svijeta. G2 utemeljili su Todd Morley i David Conrod, dvojica bivših manadžera Guggenheim Partnersa, te odvjetnik Antonio de la Rua, sin bivšeg argentinskog predsjednika Fernanda de la Rue.

Nedavno je tvrtka G2 dogovorila suradnju s obitelji Forbes i stvaranje kompanije privatnog kapitala Forbes Private Capital Group.

O milijunašu Toddu Morleyju (49), predsjedniku uprave G2 Investtment Partnersa, prije nekoliko godina britanski su mediji svojedobno dosta pisali zbog njegova prijateljstva sa Sarah Ferguson, vojvotkinjom od Yorka, u čije je poslove navodno bio uložio pet milijuna dolara. (T. R.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:46