MJERE SE PRODULJUJU

Habijan obznanio važnu odluku, Vlada nastavlja ograničavati cijene struje i plina

Neće biti poskupljenja struje i plina ni za građane, ni za male i srednje poduzetnike, kaže Habijan

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan najavio nastavak energetskog paketa pomoći Vlade građanima i dijelu gospodarstva

 Damir Krajac/Cropix

I novi Vladin paket pomoći obuhvati će zadržavanje cijena energenata, iste cijene za 30 osnovnih prehrambenih proizvoda, nastavak pomoći i potpora gospodarstvu, najavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u intervjuu Novom listu.

- Prosječna cijena struje iz više različitih izvora, uključujući i obnovljive izvore, iznosi 130 eura za megavatsat, dok zahvaljujući mjerama Vlade građani prosječno plaćaju 59 eura za megavatsat, a obrtnici i mali poduzetnici u prosjeku 62 eura za megavatsat. Cijena struje ostat će nepromijenjena za naše građane, a također i za male i srednje poduzetnike - poručio je Habijan. Na pitanje novinara Novog lista Dražena Katalinića hoće li novi Vladin energetski paket pomoći biti usuglašen s preporukama Europske komisije, ministar gospodarstva kaže kako je cilj Komisije postupan prekid mjera, ali ne, ističe, na način koji bi poništio učinak dosadašnjih.

- Nužno je voditi računa o kretanjima na tržištu. U vrijeme pandemije COVID-19 2000. prosječna cijena plina u veleprodaji iznosila je 9,3 eura za megavatsat. Ta cijena se već u 2021. popela na prosječnih 46 eura za megavatsat, dok se 2022. prosječno za plin plaćalo 126 eura za megavatsat. Prošla godina donijela je smirivanje cijena, ali ne dovoljno da se izbjegnu udari na građanstvo koje plaća 27,7 eura za megavatsat. Ako se utvrdi da se cijene smiruju na tu razinu, uz smanjenje PDV-a na pet posto, za građane neće biti potrebe subvencije u ovome dijelu. Više ćemo znati krajem ožujka - naveo je Habijan. Drugim riječima, Vlada zadržava opciju daljnje intervencije i u cijene plina, ako za to bude potrebe.

Niz uspjeha

Habijan je upozorio kako su mjere Vlade za cijene električne energije ‘potrebne želi li se zadržati današnju razinu cijena i mogućnost građana da paralelno ulažu u vlastitu proizvodnju za što su osigurana potporna sredstva‘. Na pitanje u kakvoj je vezi nastavak primjene paketa energetske pomoći kućanstvima i dijelu gospodarstva s predstojećim parlamentarnim izborima, ministar gospodarstva uzvraća podsjećanjem kako je ‘Vlada konzistentnim politikama u proteklom razdoblju donijela pet paketa mjera vrijednih 7,2 milijarde eura‘. Da nije tih politika, dodao je, mogli bi govoriti o predizbornom triku, međutim, zaključio je Habijan, radi se o nastavku uspješnih politika koje rezultiraju jednim od najviših gospodarskih stopa rasta u EU-u, najnižom stopom nezaposlenosti u proteklih pet godina i direktnim stranim investicijama u Hrvatsku većim od 13 milijardi eura što je, ističe, više nego ikada.

- Znači, ne radi se ni o kakvom poklonu, nego politici ove Vlade i to je uspješna politika za državu i njene građane - napomenuo je ministar gospodarstva. Najavio je kako će se uz nastavak ograničavanja cijena 30 odabranih prehrambenih proizvoda nastaviti i s praćenjem cijena u trgovačkim lancima na specijaliziranoj web stranici Ministarstva.

Poruka Tomaševiću

I ovom prilikom Habijan nije želio komentirati izjave predsjednika Republika o njegovoj privatnosti, poručivši kako mu Milanovićeve izjave samo daju dodatan vjetar u leđa za bolje obavljanje povjerene mu dužnosti. Otkrio je kako se u Ministarstvu vode razgovori s dijelom dioničara kutinske Petrokemije o budućoj vlasničkoj strukturi te kompanije.

- Imamo interes sudjelovati u dokapitalizaciji i imati tzv. kontrolni paket da se osiguraju ulaganja u modernizaciju postrojenja Petrokemije - poručio je Habijan, upitan za poziciju države kao dioničara Petrokemije. Poslao je i poruku gradskoj upravi Zagreba vezano za zbrinjavanje otpada na Jakuševcu i javne pozive gradonačelnika Tomaševića da se država uključi u rješavanje tog problema.

- Kada govorimo o situaciji s otpadom u Gradu Zagrebu, sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom, jedinica lokalne samouprave i Grad Zagreb su dužni na svom području osigurati gospodarenje komunalnim otpadom putem javne usluge koja uključuje odvojeno sakupljanje miješanog komunalnog otpada, biootpada, reciklabilnog otpada i glomaznog otpada kao i rad reciklažnog dvorišta - upozorio je Habijan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:02