NOVI PROBLEMI

HAC zbog USKOK-a troši rekordne količine papira za kopiranje

 Milivoj Keber/CROPIX

ZAGREB - Iz HAC-a je nedavno naručena veća količina papira za kopiranje zbog zahtjeva USKOK-a za fotokopiranjem sve veće količine dokumenata. Naime, u sklopu istraga koje se provode u slučaju Fimi-Medije i više građevinskih ugovora djelatnici USKOK-a i policije i nadalje traže razne vrste dokumenata. Zbog obima zahtjeva u HAC-u je drastično povećana potrošnja papira za kopiranje te je hitno naručena nova pošiljka.

Brojne prijave

U HAC-u se afere množe “iz dana u dan”. Tako je USKOK-u podnesena kaznena prijava protiv Zlatka Turčića, direktora Sektora za financijske i ekonomske poslove Hrvatskih autocesta, zbog isplata plaća 23 djelatnika HAC-a na osnovi lažnog prijavljenog boravišta i prebivališta, saznaje Jutarnji list.

Prema prijavi oni žive i rade u Zagrebu, a boravište i prebivalište prijavili su širom Hrvatske i time platili manji prirez i porez te tako stekli nezakonitu dobit.

Turčić je, kako saznajemo, prijavljen jer je, iako je znao za lažno prijavljeno boravište i prebivalište, uredno odobravao nezakonite isplate. Time su se o zakon ogriješili djelatnici koji su prijavili lažno boravište i prebivalište, ali i odgovorni u tvrtki koji su te prijave dužni provjeriti. Takvo ponašanje djelatnika HAC-a otkriveno je još prije godinu dana kada su Poreznoj upravi i Upravi za financije grada Zagreba prijavljeni Svemir Vrsaljko, savjetnik Uprave za sigurnost koji je prijavljen u Benkovcu, Ivica Mlinarević, tadašnji član Uprave, a danas direktor Sektora građenja prijavljen u Osijeku, Stjepan Klarić, direktor Sektora održavanja prijavljen u Županji, Mladen Sjauš, direktor Sektora naplate cestarine prijavljen u Posedarju.

Prirez 18 posto

Za sve njih se tvrdilo da prebivaju i rade u Zagrebu, a prijavom u drugim mjestima izbjegli su plaćanje zagrebačkog prireza od 18 posto.

Šteta od više desetaka tisuća kuna

Kako zagrebački prirez nisu plaćali nekoliko godina, procjenjuje se da su 23 djelatnika HAC-a nezakonito stekli dobit od nekoliko destina tisuća kuna. No, bez obzira na pojedinačne prijave stvarnog boravišta i prebivališta, u Upravi HAC-a očito se nisu potrudili provjeriti stvarna mjesta boravišta svojih djelatnika te je sada podnesena i kaznena prijava USKOK-u protiv šefa financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 02:49