GDJE JE GRANICA? TKO JE PRAVU?

HAK: Lažu o prebivalištu zbog više plaće. Radnici: Uhode nas, krše naša ljudska prava!

HAK mora sve više izdvajati za dodatke na plaću zaposlenika zbog putnih troškova i odvojenog života

ZAGREB - Djelatnici interne kontrole Hrvatskog auto-kluba već nekoliko mjeseci nadziru tridesetak zaposlenika HAK-a kako bi se utvrdilo jesu li lagali o svom mjestu boravka kako bi primali naknadu za putne troškove i odvojen život.

Uprava sumnja da je dio zaposlenika lagao da žive izvan mjesta gdje rade jer to donosi dodatak na plaću.

Dio zaposlenika tvrdi da ih izvan radnog vremena uhode ljudi koji ih snimaju kamerama i fotoaparatima, te da se ti nepoznati “agenti” skrivaju po grmlju oko njihovih domova. Zaposlenici smatraju da im se time krše ljudska prava i pravo na privatnost.

HAK-ova interna kontrola navodno i kod susjeda provjerava žive li zaposlenici uistinu na tim adresama. Dio zaposlenika odlazi na bolovanje zbog izlaganja jakom stresu. Neki čak tvrde da se po HAK-u prepričavaju detalji iz intimnog života zaposlenika snimljeni kamerama, pa čak i da ih se ucjenjuje prikupljenim materijalima.

To sve nije točno, rekao je glasnogovornik HAK-a Alen Vojvodić.

- U Hrvatskom auto-klubu nitko nikoga ne uhodi i ne snima i nema kršenja ljudskih prava radnika. Ima, međutim, prijava da postoje zloupotrebe naknade za putne troškove. Provodi se postupak provjere fiktivnih prebivališta dijela radnika i mogućih prekršaja koji iz toga proizlaze - kaže Vojvodić. Prema njegovim riječima, provjera je pri kraju.

U ožujku ove godine tadašnji glavni tajnik HAK-a Tomislav Družak primio je anonimnu prijavu u kojoj se tvrdi da pojedinci zlorabe pravo na doplatak za putne troškove i odvojen život.

Družak tvrdi kako je dao nalog internoj kontroli da obavi razgovor s djelatnicima koji žive izvan mjesta gdje rade i utvrde gdje stvarno žive. Tvrdi da nije dao nalog da se ljude uhodi i snima, već je zatražio da se, ako se činjenice ne mogu utvrditi razgovorom, do podataka dođe preko MUP-a.

- Ako je točno da se zaposlenike HAK-a uhodi i snima, to je grozno i ja se toga grozim - kaže Družak koji je danas zaposlenik tvrtke ACM Zubak. Družak je samo nekoliko tjedana nakon davanja naloga iz drugih razloga smijenjen i otišao je iz HAK-a. No, glasnogovornik HAK-a demantira Družaka, tvrdeći da djelatnici interne kontrole postupaju upravo po nalogu i uputi koju je dao bivši glavni tajnik HAK-a.

Prema neslužbenim informacijama iz HAK-a, Družak je u nalogu internoj kontroli naložio da treba utvrditi gdje tko živi i ne spominju se usmeni razgovori. Tvrde nam da su usmene upute bile još detaljnije. Prema istim izvorima, broj zaposlenih koji je prijavljivao mjesto boravka izvan mjesta zaposlenja drastično je rastao, a time i visina izdvojenih sredstava. U HAK-u je stotinjak zaposlenih koji žive izvan mjesta rada i riječ je o velikim sredstvima. Može se očekivati da će Uprava od zaposlenika koji je prekršio zakon tražiti povrat novca i da će biti otpušten.

DT pratio Mudrinića, u Profilu išli na poligraf

Jedan od poznatijih slučajeva uhođenja zaposlenika je angažiranje privatnog detektiva od strane Uprave Deutsche Telekoma koji su istraživali privatne živote i poslovne navike članova Uprave Hrvatskog Telekoma, među kojima je bio i predsjednik Uprave Ivica Mudrinić. Skandal je izbio kada je u javnost izašao izvještaj detektiva koji je obilovao intimnim detaljima iz života članice Uprave HT-a. No, na sudu je završila prijava radnika koji su tužili Upravu Coca-Cole jer je postavila kamere u punionici u Zagrebu uz obrazloženje da je to učinjeno radi bolje proizvodnje, a ne kontrole. Nedavno je javnost uzbunio i potez tvrtke Profil koja je, da bi doskočila kradljivcima knjiga iz skladišta, zaposlenike poslala na polifgrafsko ispitivanje.

‘Znamo da neki lažu da dobiju veću plaću’

ZAGREB - Ovaj slučaj otvara pitanje kršenja ljudskih prava i ulaženja u intimnu sferu života zaposlenika. Dio odvjetnika smatra da je ovdje riječ o mobbingu i da ima osnove za tužbu. No, prema mišljenju drugih, fotografiranje i praćenje osoba na javnom mjestu, ako se ne krše odredbe Zakona o detektivskom poslu, nije kršenje zakona. Naravno, ne smije se zadirati u privatnost. U Sindikatu prometa i veza zgroženi su postupcima HAK-a. Njegov predsjednik Stjepan Lisičak tvrdi da su dobili prijave radnika da ih se uhodi. “Oni znaju da pojedinci lažiraju mjesto boravka i slažu se da ih se treba kazniti. No, protive se ovakvim metodama”. On naglašava da će radnicima savjetovati da tuže tvrtku zbog narušavanja ljudskih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:59