Hartmann: Znamo da je Rondot štitio Gotovinu, ali što smo mogli kad nam ga je poslao Chirac!?

ZAGREB - Gospodin Rondot redovito je kontaktirao s djelatnicima ‘tracking teama’ Tužiteljstva, a kao službenu vezu između Francuske i Haaškog suda imenovao ga je predsjednik Chirac - tvrdi za Jutarnji Florence Hartmann, bivša glasnogovornica Haškog tužiteljstva.



Nije željela otkriti detalje o suradnji Rondota s istražiteljima koji su tragali za Gotovinom, ali je izjavila da od suradnje nije bilo velike koristi.



Špijunirao i Sarkozyja



Ponovila je citat iz svoje knjige prema kojem su francuski obavještajci bili više zainteresirani za zaštitu Gotovine, nego za njegovo izručenje Haagu.

Roso kao veza



Rondot se viđao s generalom Rosom i tako prenosio poruke Gotovini 


Obavještajne bilješke generala francuske vojne obavještajne službe Phillipa Rondota objavljene u francuskom La Liberationu dio su dokumentacije koju je francusko tužiteljstvo zaplijenilo u njegovu sefu tijekom nedavne istrage o aferi Clearstream.



Rondot je tom prilikom osumnjičen za špijuniranje Chiracova konkurenta, a današnjeg premijera Sarkozyja. Bilješke o slučaju Gotovina samo su marginalni dio tog velikog spisa, a govore o naporima tajne službe DGSE i generala Rondota u zaštiti hrvatskog generala Ante Gotovine od izručenja Haaškom tribunalu.



Većina hrvatskih dužnosnika iz tog razdoblja Rondota uopće ne sjeća. Iako se spekuliralo da je Rondot  bio primljen u kabinetu bivše ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt, ona to demantira.



 - Nikad se nisam srela s tim gospodinom. Nemam saznanja o njegovoj suradnji s hrvatskim inistitucijama na slučaju Gotovina ili na nekim drugim slučajevima - tvrdi.



Boravio u Hrvatskoj



- Dok sam bio na čelu Ureda za nacionalnu sigurnost, znao sam za kontakte naših službi s francuskim obavještajnim agencijama. Međutim, u to vrijeme nisam čuo za gospodina Rondota. O njemu sam saznao kasnije iz novina - kaže Hrvoje Šarinić, jedan od najbližih Tuđmanovih suradnika i nositelj najvećeg francuskog odlikovanja - Legije časti.



Kao šef krovne obavještajne agencije od 1993. do1994., Šarinić tvrdi da mu nisu poznate “zajedničke operacije hrvatskih i francuskih obavještajaca” u Domovinskom ratu.

Krive informacije



Tužiteljstvu je obećao predaju Gotovine 2004. u Dubrovniku


Kako neslužbeno doznajemo od izvora koji su htjeli ostati anonimni, general Rondot u Hrvatskoj je boravio nekoliko puta.



Služba nije pomagala u ratu



Prvi put 1991. na samom početku rata kada se sreo s nekima od čelnika sigurnosno-obavještajne zajednice u RH.



Jedan od sugovornika Jutarnjeg lista potvrdio nam je da se osobno sreo s francuskim obavještajcem, ali da u to vrijeme služba DGSE nije aktivno pomagala Hrvatskoj u obrambenom ratu. Rondot je sredinom 90-ih često komunicirao s generalima HV-a i bivšim legionar ima Antom Gotovinom i Antom Rosom.



Navodno je jednom zamolio Gotovinu da osobno intervenira kako ne bi izbio sukob između hrvatskih postrojbi i francuskih UN-ovaca, koji su se zatekli na liniji razdvajanja s pobunjenim Srbima.



Nakon bijega Ante Gotovine 2001. Rondot se prema haaškim izvorima često susretao s generalom Antom Rosom, preko kojeg je prenosio poruke Gotovini. Haaškom tužiteljstvu je Rondot potkraj 2004. obećao predaju Ante Gotovine u Dubrovniku, ali ona se nije dogodila. 



Zašto je Antu Gotovinu štitila Francuska?



ZAGREB - Jesu li francuske tajne službe skrivale Gotovinu? Gotovo četiri godine nakon što je uhićen na Kanarskim otocima, još nije poznato kako se general Ante Gotovina i uz čiju pomoć uspijevao skrivati pred međunarodnom tjeralicom.



Zahvaljujući tome što je kao mladić pristupio Legiji stranaca, Gotovina je još 1979. dobio francusko državljanstvo. Francuska policija je odmah nakon objavljivanja haaške i hrvatske potjernice 2001. dobila nalog da provjeri je li se sklonio u Francusku, ali ga nisu pronašli, pisao je Le Monde 2004. U listopadu 2003. francuske tajne službe sumnjale su da je u Francuskoj.



Bilješke obavještajca Phillipea Rondota koje su ovaj tjedan objavljene u Parizu sugeriraju da je Gotovina bio suradnik vojne kontraobavještajne službe DGSE.  Jesu li otišli korak dalje i pomogli mu u bijegu?



U pariškim sudovima tri su presude na 9,5 godina zatvora zbog pljački i otmice pariškog draguljara. Presude su iz osamdesetih i devedesetih, ali činjenica je da devedesetih Francuska nije imala raspisanu tjeralicu za Gotovinom, niti je od Hrvatske tražila njegovo izručenje. Odvjetnici i prijatelji Gotovine tvrdili su da nikakvih pljački nije bilo, nego da je riječ o političkom obračunu.



Nakon napuštanja Legije stranaca, Gotovina se, tvrde, zaposlio u zaštitarskoj tvrtki svog suborca Philippea Eurulina. Nju je koristio tadašnji predsjednik Giscard d’ Estaing kako bi kontrolirao pristaše političkog protivnika Francoisa Mitteranda.



Oteli su pariškog draguljara,kako tvrde, da bi istražili jesu li obilne donacije koje je draguljar davao Mitterandu potekle od međunarodne trgovine oružjem. Ivo Pukanić je u Nacionalu objavio izjavu Ante Gotovine. “ Sve što sam radio bilo je pod okriljem vlasti...”.

(Snježana Pavić)





Gordan Malić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 11:25