IZA KULISA

Hasanbegović se mogao i bolje iskoristiti

 Goran Mehkek / Hanza Media

Lider hadezeovske tvrde desnice Zlatko Hasanbegović povukao je potez kojim se automatski isključio iz stranke, ali politički hrabar i korektan. Plenkovićev HDZ svakako je drukčiji od onog koji promišlja Hasanbegović, a igranje na dvije stolice dugoročno nije rješenje. Da je riječ o odgovornom čovjeku, Hasanbegović je dokazao time što je pričekao rješenje burnih događaja u Saboru, podržao svoju stranku i nakon toga dao svoj potpis Bruni Esih s kojom je svjetonazorski bliskiji nego s Plenkovićem.

Treba li Hasanbegovića izbaciti?

Stranke imaju svoja pravila, čvrsta i ponekad nelogična, a po HDZ-ovim Hasanbegović se sam isključio. Da bi se pokazao demokratskim vođom, Plenković ga ipak nije automatski isključio. Da je pameti, Hasanbegovića ne bi trebalo bacati iz stranke, već sačuvati i dozvoliti mu da bude svoj, ako ne šteti interesima stranke.

Što Hasanbegoviću preostaje?

Može sam otići iz HDZ-a i pokrenuti novi, desni blok, a može pričekati odluku vrha stranke. Ako mu se do jučer moglo prigovoriti da nije transparentan, sada to više ne stoji. Za HDZ bi svakako bilo bolje da može podnijeti desniju struju od sadašnje, ali kako Plenković postaje sve lakši na brzim potezima, sve su opcije otvorene.

Što će biti s preslagivanjem?

Krenu li Hasanbegović, Esih i Glasnović svojim putem, Plenkoviću će biti još teže prikupiti većinu. Očito desne perjanice ne bi išle s Pupovcem. A da je bilo volje, trebalo je Hasanbegovića bolje koristiti, prije svega da uvjeri HOS-ovce da skinu spornu ploču u Jasenovcu. Jer to je u interesu Hrvatske, ali HDZ-a i tvrde desnice. Jer ono što nije dobro za Hrvatsku, nije dobro ni za Hasanbegovića. Da je bilo tako, da se s njim više komuniciralo, HDZ se sigurno ne bi trebao bojati hoće li mu nakon lokalnih izbora faliti ruku. A stranka će preživjeti i s desnijim od Plenkovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 11:49