MINISTAR KULTURE

HASANBEGOVIĆ U JASENOVCU 'Hrvatska nije sljednik NDH, ali ne mora baštiniti ni totalitarno naslijeđe Jugoslavije. Jedini temelj RH je Dom. rat'

Hasanbegović je naglasio da je u posjetu Jasenovcu bio i prije nego što je postao ministar: "To je rezultat mog povijesnog interesa''
Sisak, Jasenovac, 190416.Ministar kulture Zlatan Hasanbegovic posjetio je spomen podrucje Jasenovac, kao prvi hrvatski ministar kulture u sluzbenom posjetu ovom spomen podrucju. Na fotografiji: Ministar Hasanbegovic i ravnateljica Spomen podrucja Natasa Jovicic pred spomenikom Cvijet.Foto: Mate Piskor / CROPIX
 Mate Piškor / EPH / CROPIX

JASENOVAC - Ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović službeno je posjetio u utorak, kao prvi hrvatski ministar kulture u povijesti hrvatske države, Javnu ustanovu Spomen područje Jasenovac. Prije radnog sastanka s ravnateljicom Spomen područja Jasenovac Natašom Jovičić i djelatnicima muzeja, ministar je položio vijenac i odao počast žrtvama jasenovačkog logora kod spomenika Cvijet, a potom je u pratnji ravnateljice Jovičić razgledao stalni postav Memorijalnog muzeja. Ministar je istaknuo kako nema opravdanih razloga za bojkot središnje državne komemoracije žrtvama jasenovačkog logora i za odvojene komemoracije, već je pozvao sve da dođu u petak na središnju državnu komemoraciju.

Prije obilaska spomen područja i odavanja počasti žrtvama, ministar Hasenbegović je istaknuo kako mu je žao što je došlo do odvojenih komemoracija.

- Određene udruge su iznijele primjedbe u tri točke. Prva točka su stanoviti ekscesi u društvu od kojih se Vlada jasno ogradila i iza kojih nije nikada stajala. Oni nažalost postoje i u razvijenim EU zemljama i Hrvatska tu nije iznimka. Druga točka je pitanje postava muzejskog Spomen područja Jasenovac. On postoji od 2006. godine i dobio je brojna međunarodna priznanja. Ministarstvo kulture je i za vrijeme ministrice Zlatar-Violić otklanjalo mogućnost promjene postava posebice na način da iza toga stoje politički pritisci. I tada je ocijenjen postav kao vrlo dobar i kao važna referentna točka iz perspektive muzejske struke. Svaki se postav mora protekom vremena mijenjati, ali o tome ne može odlučivati niti ministar ni lingvisti ni liječnici nego struka i povjesničari, rekao je ministar.

Naglasio je kako je izraelski predsjednik dao odlične ocjene postavci muzeja u Jasenovcu, a u Hrvatskoj se mogu čuti primjedbe kako je postav memorijalnog muzeja u Jasenovcu takav kao da ga ja radio Ante Pavelić osobno. Nije rekao tko je autor te izjave i gdje ju je pročitao.

- Treća primjedba je neimenovanje savjeta Spomen područja Jasenovac. "Taj Savjet ne postoji već 2,5 godine i nitko zbog toga nije bojkotirao službenu komemoraciju“. Na pitanje novinara poziva li on i one koji su već održali komemoraciju da dođu i na službenu, ministar Hasanbegović je odgovorio: „Naravno, i oni su pozvani'.

Ministar Hasanbegović je u Jasenovcu rekao kako „moderna Hrvatska država ni na koji način nije sljednik bilo kojeg zločinačkog režima. Svakom pametnom je jasno da moderna Hrvatska nije pravni ni nikakav sljednik NDH, ali ne mora baštiniti ni jugoslavensko totalitarno nasljeđe. Moderna Hrvatska je nastala 1990. Stvorena je i obranjena u Domovinskom ratu i to su jedini stvarni temelji moderne slobodne Hrvatske". Hasanbegović je naglasio da je u posjetu Jasenovcu bio i prije nego što je postao ministar. "To je rezultat mog povijesnog interesa“, rekao je, a upitan što misli o filmu Jakova Sedlara, te o falsifikatu koji je korišten u filmu Hasanbegović je rekao kako nije ni autor filma ni kritičar. "Jednom sam pogledao taj film, a konačni pravorijek o povijesnoj istini mogu dati samo povjesničari."

Ravnateljica Spomen područja Nataša Jovičić, prije dolaska ministra kulture izjavila je kako je jako žalosna što postoje tri, pa čak i četiri komemoracije, te priča o podjelama i sukobima ima dužu povijest. Počelo je kada se na službenoj komemoraciji zviždalo tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor.

"Lani se, što me je posebno pogodilo, zviždalo Branku Lustig, čovjeku koji je preživio put koncentracijskih logora i kojemu su zviždati prestali tek kada je zavrnuo rukav košulje i pokazao utetoviran svoj logoraški broj. Čudno da tada nitko nije reagirao od strane onih koji sada dovode do podjela i odvojenih komemoracija", rekla je Nataša Jovičić.

Upitana hoće li predsjednica Kolinda Grabar Kitarović doći na službenu komemoraciju, Jovičić je istaknula kako je predsjednica u to vrijeme na službenom putu van zemlje, ali da će doći u Jasenovac kada se vrati u zemlju. Naglasila je kako je donesena odluka da se ubuduće komemoracija uvijek održava točno na dan 22. travnja, na godišnjicu proboja logoraša, a ne nedjeljom kao do sada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:12