NEZADOVOLJSTVO I ZABRINUTOST

HAZU O PRESUDI U HAAGU: 'Ova nepravedna presuda neće pridonijeti pomirenju... Hrvatska je najzaslužnija za uspostavu i opstanak Bosne i Hercegovine'

 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obratila se javnosti izjavom povodom presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu Prlić i ostali.

"Konačnu presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prima s nezadovoljstvom i zabrinutošću.

Ova nepravedna presuda, koja nije utemeljena na povijesnim činjenicama, neće pridonijeti pomirenju i smirivanju napetosti na prostoru Bosne i Hercegovine i cijele jugoistočne Europe.

Hrvatska i Bosna i Hercegovina bile su žrtve srpske agresije sa zločinačkim ciljem stvaranja velike Srbije. U ratnim događanjima u Bosni i Hercegovini s hrvatske strane nije postojao udruženi zločinački pothvat niti ideja koja bi uključivala postupanja koja nisu u skladu s međunarodnim pravnim poretkom. Treba naglasiti da je Hrvatska najzaslužnija za uspostavu i opstanak Bosne i Hercegovine kao samostalne države", stoji u izjavi HAZU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:58