POLITIČKE IGRE

HDZ ANGAŽIRAO ISKUSNOG STRUČNJAKA PROCEDURE Šeks traži rješenje da glasanje o Petrovu bude prije Marića

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

HDZ je, inače, cijelo vrijeme razmatrao kako izbjeći da se izglasavanje povjerenja ministru Zdravku Mariću stavi na dnevni red prije slučaja Bože Petrova.

U kuloarima se nagađalo da su se upravo oko toga angažirali i Vladimir Šeks i Dražen Bošnjaković, koji su viđeni u Banskim dvorima. HDZ-ovci su se jučer često prešetavali od Vlade od Sabora. Petrov je, pak, inzistirao da se najprije raspravi slučaj Marić. Jučer je u Saboru izjavio da će u srijedu prva točka biti Marić. A kao šef Sabora Petrov je taj koji, kako podsjećaju u Mostu, diktira tempo i određuje redoslijed rasprave u Saboru. Jandroković je, pak, na pitanje kad očekuje da će rasprava o Petrovu biti na dnevnom redu, odgovorio: “Petrov više nema legitimitet za obnašanje te funkcije i prema našem mišljenju, to treba biti prva točka dnevnog reda. Vidjet ćemo kako će Petrov postupiti”, komentirao je Jandroković i potvrdio da su predali zahtjev.

Petrov je raspravu o Mariću najavio za srijedu. Teoretski, kako podsjećaju oporbeni zastupnici, Božo Petrov bi mogao odugovlačiti svoje svrgavanje. Neki, pak, strahuju od blokade Sabora i napominju kako bi se moglo dogoditi da nitko od njih više ne uživa povjerenje natpolovične većine, odnosno, da bi svi mogli pasti.

Petrov sam tvrdi da mu odugovlačenje ne pada na pamet:

- Nećemo dopustiti igre, držat ćemo se pravila i redoslijeda. Ići će sve po dnevnom redu. Raspravit ćemo točku o opozivu ministra financija. Vrlo rado ću odgovoriti na zahtjev za mojim opozivom i ta točka će na dnevnom redu biti odmah sljedeći dan. Mi nećemo čuvati svoje pozicije, ali želimo raspraviti tko i zbog čega je srušio ovu vladu i kako se odvila afera u Agrokoru - poručio je Petrov.

- Potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić i ostali ministri danas će dati ostavke. Mi više nismo dio ove Vlade i ovim potezom pokazujemo da nam nije stalo do fotelja, kao ni prošle godine, kad je HDZ rušio svoju vladu. Pa kad se već predsjednik Vlade ne drži ni Ustava ni demokratskih vrijednosti ni parlamentarne demokracije, mi ovim potezom sprečavamo ustavnu krizu koju je proizveo Andrej Plenković - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:58