ZAKON O ISTRAŽIVANJU GROBOVA

HDZ: 'Cilj novog zakona o istraživanju grobova je obustava razotkrivanja komunističkih zločina'

Zagreb, 190412.Sabor.Nastavak 4. sjednice Hrvatskog sabora.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Za mene su Jazovka i Jadovno istoznačni pojmovi jer su tu stradali ljudi i naša je dužnost pobrinuti se da budu dostojno pokopani – poručio je danas u Saboru ministar branitelja Predrag Fred Matić predstavljajući Zakon o istraživanju i obilježavanju vojnih grobova, grobova žrtava 2. svjetskog rata i poraća.

Tim zakonom Kukuriku Vlada ukida postojeći o istraživanju i obilježavanju grobova komunističkih žrtava 2. svjetskog rata odnosno poseban Ured koji je osnovan krajem mandata prošle Vlade na inicijativu Andrije Hebranga.

Vlada smatra kako nema potrebe za posebnim uredom jer Ministarstvo branitelja ionako financira njegov rad i osigurava logističku podršku za iskapanje potencijalnih grobišta. Stoga su predložili zakon kojim se propisuje istraživanje i obilježavanje grobova svih žrtava 2. svjetskog rata i poraća, a sve će voditi ured za zatočene i nestale resornog ministarstva.

- Punih 20 godina vodi se rasprava o žrtvama 2. svjetskog rata i poraća. Mi želimo da pravo na dostojan grob imaju sve žrtve. Budući da 2011. i tadašnja oporba glasala za Zakon o pronalaženju i obilježavanju grobova žrtava 2. svjetskog rata, sada ga se mijenja jedino u dijelu koji se odnosi na nadležno tijelo za provedbu tog zakona. Želimo uspostaviti sustav koji će raditi na otkrivanju i obilježavanju grobova svih žrtava. Radit ćemo u skladu sa geslom otkriti, istražiti, identificirati, pokopati. Osobno ću znati regirati na svaki mogući politički pritisak da se neka grobišta ne istražuju – najavio je ministar branitelja.

Ovom se prijedlogu oštro protivi oporbeni HDZ. Tvrde kako postoji dobra regulativa u postojećem zakonu, koji je, rekao je HDZ-ovac Tomislav Ivić, donesen na temelju dva dokumenta Vijeća Europe te Deklaracije Sabora o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarno-komunističkog poretka.

- Bojimo se da je cilj ukidanja Ureda da se zaustavi posao na otkrivanju grobova iz komunističkih zločina od 1945. do 1990. godine, baš kao što je to napravljeno 2002. godine kada je Vlada Ivice Račana ukinula Komisiju za ratne i poratne žrtve i posao otkrivanja komunističkih grobnica prebacila na Ministarstvo znanosti – rekao Tomislav Ivić te je upitao „je li cilj ovog zakona obustava istraživanja komunističkih zločina.

Tema koja se kroz godine koristila u dnevnopolitičke svrhe nije imala poseban odjek u sabornici: zastupničke su klupe bile prazne, nije bilo čak niti sada već uobičajenih beskrajnih replika.

Vladajući podržavaju zakon.

- Žrtva je žrtva, a zločin je zločin bez obzira tko ga je počinio – poručuje SDP-ovac Damir Rimac, a HNS-ov Ivica Mandić tvrdi kako novi zakon pokazuje veliku dozu humanosti i nije diskriminirajući.

- U njema nema niti poraženih niti pobjednika. Njime želimo na human i civilizacijski način odati dužno štovanje svim stradalima u 2. svjetskom ratu i poraću. Namjera je osigurati da svaka žrtva ima pravo na obilježavenje groba bez obzira na kojoj je strani ratovala – naglasio je Mandić.

- Ako postoji politizacija ove teme, onda ona dolazi samim prijedlogom zakona. A neme zanima zašto nitko ne odgovori, ni ministar sada, niti njegova zamjenica na odboru za lokalnu samoupravu nisu odgovorili na bitna pitanja, zašto se ukida ured, zašto baš seli u ministarstvo branitelja? I ako se već seli u Ministarstvo branitelja, zašto se nije našlo načina da se taj ured sa svojom djelatnošću ne ustroji unutar ministarstva, kao ured , pitao je uime HDSSB-a Dražen Đurović.

Njegov kolega Zoran Vinković ustvrdio je kako će ukidanjem Ureda za istraživanje komunističkih zločina doći do zastoja u istraživanja komunističkih zločina.

- Moja obitelj i ja, nakon više od 60 godina, želi znati gdje mi je djed završio na Bleiburgu ili je tu oko zagreba negdje jednostavno nestao. Ovaj ured treba ostati, ako to mora biti u Ministarstvu branitelja, neka bude, ali neka opstane - rekao je Zoran Vinković te upozorio i na činjenicu da se novim zakonom kompletan trošak obilježavanja i održavanja grobnica žrtava iz II. svjetskog rata pala na leđa lokalne samouprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:22