POSEBNI PIJETET

HDZ I HSP 'Mijenjamo statut grada i ukidamo ćirilicu u Vukovaru' SDP 'Ne možete protiv Ustava'

Upravo su HDZ i tadašnji HSP-ovci, a danas vijećnici HSP-a AS prije četiri godine na zahtjev SDSS-a u Statut Vukovara ugradili članak kojim se omogućava upotreba ćirilice u komunikaciji unutar Gradske uprave
Vukovar, 030913.Tristotinjak prosvjednika mirno je proslo u koloni Vukovarom na kratko se zaustavljajuci ispred zgrada na koje su postavljeni dvojezicni natpisi.Zgrade cuva interventna policija pod punom opremom.Izgreda za vrijeme mimohoda nije bilo.Na fotografiji: interventna policija cuvaa zgradu Drzavnog inspektoraka na kojoj je postavljena ploca s dvojezicnim natpisom.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix

VUKOVAR - Zahvaljujući SDP-ovom prebjegu Željku Pinjuhu HDZ i HSP dr. Ante Starčević u petak su na sjednici Gradskog vijeća Vukovara progurali odluku o pristupanju izmjenama Statuta grada Vukovara koje za prioritetni cilj imaju ukidanje dvojezičnosti u Vukovaru, odnosno u ovom slučaju ukidanje ćirilice u javnoj upotrebi u Vukovaru.

HDZ i HSP AS već su podnijeli i prijedlog izmjene i dopune Statuta gdje bi u članku 2. Stajalo da he područje grada mjesto posebnog pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata, dok bi se u članku 61. i pozivom na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina područje Vukovara u potpunosti izuzelo od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Ne želimo osporiti niti jedno pravo bilo kojoj nacionalnoj manjini, ali ćemo inzistirati da na području Vukovara u službenoj upotrebi bude hrvatski jezik i latinično pismo. Mislimo da situacija nije zrela i da ljudi u Vukovaru nisu spremni za postavljanje dvojezičnih ploča - rekao je HDZ-ov Ivan Penava, dodavši kako je to pitanje od životne važnosti za brojne Vukovarce, od kojih mnogi još uvijek žive u 1991.

HDZ i HSP AS, kojima je Pinjuh osigurao većinu u Vijeću, a oni njemu dužnost predsjednika GV-a, imaju dovoljno ruku da svoje prijedloga uvrste u Statut, no oni zapravo u praksi neće moći zaživjeti, jer Statut grada nikako ne može biti iznad Ustavnog zakona. Na to je upozorio i SDP-ov Goran Bošnjak.

- Nije problem proglašavanje Vukovara mjestom od posebnog pijeteta, ali i ta odredba ima samo deklarativni značaj. Ako se i unese u Statut, ona ne može spriječiti primjenu Ustava RH i Ustavnog zakona - rekao je Bošnjak, dok je dogradonačelnik Vukovara Srđan Milaković (SDSS) istaknuo kako je „nekorektno od predlagatelja da u zabludi drže sve građane Vukovara bez obzira na politički profit koji misle polučiti.“

- Ako Hrvatska želi poštovati zakone i ako vijećnici rade sukladno zakletvi onda će promijeniti Statut u skladu sa zakonom i vidjeti još nešto osim članka 8. Mislim da neke promjene donose samo određenu samopromociju, a Vukovaru ne treba zamrzavanje u ratu 1991 godine - istaknuo je Milaković, čiji su kolege vijećnici pri glasovanju bili suzdržani.

Inače, upravo su HDZ i tadašnji HSP-ovci, a danas vijećnici HSP-a AS prije četiri godine na zahtjev SDSS-a u Statut Vukovara ugradili članak kojim se omogućava upotreba ćirilice u komunikaciji unutar Gradske uprave, na što je gradonačelnik Željko Sabo stavio veto, pa ta odredba nikada nije konzumirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 02:59