KOALICIJA

HDZ i Most i dalje su bez dogovora o svom članu DSV-a

 Dragan Matić / CROPIX

Sabor danas završava zasjedanje, a nije izabrao dvojicu saborskih zastupnika u Državno sudbeno vijeće (DSV), tijelo koje imenuje i razrješava suce i predsjednike sudova. HDZ i Most se od konstituiranja Sabora, dakle puna dva mjeseca, nisu uspjeli dogovoriti tko će biti član DSV-a iz redova saborske većine.

Naime, od 11 članova DSV-a, dvojicu bira Sabor među saborskim zastupnicima, i to jednog iz oporbe, a drugog iz saborske većine. Oporba je odavno dogovorila da će kao svog kandidata za DSV predložiti bivšeg ministra pravosuđa Orsata Miljenića, ali nema dogovora tko će u DSV-u predstavljati vladajuću većinu.

Dnevni red

Most, kako neslužbeno doznajemo, ne želi popustiti - čvrsto inzistira na tome da član DSV-a mora biti mostovac, i to pravnik iz Osijeka Miroslav Šimić.

- To je logično jer je Most pri podjeli resora u Vladi dobio Ministarstvo pravosuđa i normalno je da i član DSV-a bude iz naših redova - rekao nam je jučer zastupnik Mosta koji je želio ostati neimenovan.

Predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe, SDP-ovac Arsen Bauk, na jučerašnjoj je sjednici toga tijela na dnevni red pokušao uvrstiti izbor članova DSV-a kako bi ih Sabor danas, posljednjega dana sjednice, izglasao, ali je vladajuća većina odbila prihvatiti dnevni red.

- Ovo je bio zadnji pokušaj da Sabor izabere barem jednog člana u DSV dok se vladajući ne dogovore oko svoga, a ujedno i poticaj vladajućima da se konačno dogovore - kazao nam je jučer Arsen Bauk.

DSV će, dok Sabor ne izabere svoja dva člana u to tijelo, raditi u krnjem sastavu, s devet umjesto 11 članova. U krnjem sazivu DSV-a je sedam sudaca koje su suci izabrali na tajnim izborima te dva sveučilišna profesora prava koje su izabrali pravni fakulteti.

Pred DSV-om su do kraja ove godine važne odluke: izbor predsjednika zagrebačkoga Županijskog suda i izbor predsjednika Trgovačkog suda u Osijeku.

Predsjednika najvećega Županijskog suda u državi, zagrebačkog, DSV pokušava izabrati drugi put. Prošlogodišnji natječaj za predsjednika toga suda DSV je poništio jer nitko od troje sudaca koji su se na njega javili - Ivan Turudić, Jasna Smiljanić i Oliver Mittermayer - nije dobio potrebnih šest glasova.

Na ponovljeni natječaj za predsjednika zagrebačkoga Županijskog suda, o kojem će DSV odlučivati 22. ovog mjeseca, javilo se sedmero kandidata: suci Turudić, Smiljanić i Mittermayer javili su se ponovo, a uz njih i suci Krešimir Devčić, Ratko Šćekić, Lana Peto Kujundžić te Tomislav Juriša.

Nesuglasnost oko izbora člana DSV-a, međutim, mogla bi biti tek uvod u puno krupnije prijepore između HDZ-a i Mosta oko kadroviranja i promjena u pravosuđu.

U Mostu, naime, pravosuđe doživljavaju kao važan poligon za gradnju vlastite prepoznatljivosti unutar vladajuće koalicije i dokazivanje da su stranka koja pravosudni sustav želi reformirati i očistiti od korupcije.

Most i HDZ nisu se u protekla dva mjeseca uspjeli dogovoriti ni oko tog kandidata vladajuće većine za Državno odvjetničko vijeće (DOV), tijelo koje odlučuje o imenovanju i napredovanju državnih odvjetnika. I u DOV-u, naime, uz državne odvjetnike trebaju biti i dva saborska zastupnika: jedan iz vladajućih i drugi iz oporbe. U to tijelo oporba predlaže SDP-ovca Peđu Grbina.

Ustavni suci

Jedna od neuralgičnih točaka u odnosima između HDZ-a i Mosta već sad je Ustavni sud, iako taj sud ne spada u pravosudnu, nego zasebnu, četvrtu granu vlasti. Iduće godine istječe mandat trojici sudaca Ustavnog suda: 14. travnja 2017. aktualnom predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću, a 21. srpnja sucima Mati Arloviću i Antunu Palariću.

Višekratne i oštre kritike koje ministar unutarnjih poslova, mostovac Vlaho Orepić, upućuje na račun Ustavnog suda, točnije na način izbora sudaca toga suda, u saborskim su kuloarima shvaćene i kao priprema terena za skori izbor trojice sudaca toga suda.

Ustavne suce, posjetimo, bira Sabor, i to dvotrećinskom većinom, a Most u predstojećem izboru tri ustavna suca vidi priliku da u taj sud progura svoga kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:56