KOMENTAR

HDZ ima dvije mogućnosti, od kojih ni jedna za njega nije dobra

Ako se o HNB-u ipak ne glasuje, Most razmišlja o blokiranju donošenja proračuna
 Foto: EPH

Monetarna politika opet je iskrsnula kao hrid na koju bi se koalicija HDZ-a i Mosta mogla nasukati, a posljedica bi mogla biti ili raskid koalicije i novi izbori ili financijska destabilizacija države.

Naime, Most je u saborskoj trakavici oko izvješća Hrvatske narodne banke za 2014. i 2015. ostao pri stavu da se o izvješću mora glasati, a HDZ je podijeljen po nekoliko linija.

Prvo, dio HDZ-a smatra da se mora glasati o izvješću HNB-a, a dio, na čelu s Ivanom Šukerom, protivi se tomu i to obrazlaže, vrlo argumentirano, jasnim zakonskim odredbama. No, postoji i dodatni razlog zbog kojeg je Šukerova struja u HDZ-u protiv glasanja o izvješću - postoji velika vjerojatnost da bi glasovi Mosta, dijela HDZ-a, SDP-a i ostatka oporbe bili dovoljni da se Sabor izjasni negativno o izvješću, a to je onda nezgodno na najmanje dvije razine.

Prva se odnosi na stanje u vladajućoj koaliciji jer bi se u toj situaciji dogodilo da saborska većina glasa suprotno stavu Vlade koja je bez primjedbe pustila ta izvješća u Sabor. Druga razina, mnogo nezgodnija od prve, jest ona koja govori da bi međunarodni financijski investitori, rejting agencije, MMF i Europska komisija jako negativno gledali na činjenicu da se naše zakonodavno tijelo negativno očituje o radu HNB-a, kojeg ti međunarodni akteri smatraju jamstvom financijske stabilnosti u državi.

Doduše, postoji mala mogućnost da Most odustane od glasovanja o izvješću, ali taj scenarij je u ovom trenutku beznačajno malen, no bilo bi i te kako dobro da u Mostu još jednom dobro razmisle o svim aspektima ove problematike. Pogotovo onima koji se tiču osobnih aspiracija njihova zastupnika Ivana Lovrinovića, pa i po cijenu kršenja zakona. No, navodno su u Mostu spremni čak i blokirati donošenje proračuna i tako srušiti Vladu ako se ne omogući glasanje o izvješću HNB-a, a to bi značilo nove izbore.

HDZ ima dvije mogućnosti, od kojih ni jedna za njega nije dobra. Prva je da pristanu na glasanje o izvješću HNB-a koje će vrlo vjerojatno završiti većinskim odbijanjem izvješća i tako u stvari pristanu na financijsku destabilizaciju zemlje.

Druga je da prekinu suradnju s Mostom i krenu u nove izbore, koji bi za njih i za Most bili vrlo neizvjesni. To je trenutna dilema HDZ-a i Mosta: izbori ili financijska nevolja i pravno nasilje. Osim u slučaju da se Most još jednom vrati starom, dobrom - razumu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:40