PRIPREME ZA IZBORE

HDZ NA IZBORE IDE SAMOSTALNO? Uloga HSP-a AS nije više što je bila sad kad imamo Hasanbegovića

'Iza odluke o priklanjanju SDP-u stoji vrlo ozbiljan broj članova HSS-a i ja takvu odluku poštujem, no radi se o izbornim kalkulacijama.'
Andrej Plenković, Ivan tepeš i Zlatko Hasanbegović
 Hanza Media

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković s mobitelom na uhu hodao je jučer oko središnjice HDZ-a dogovarajući buduće poteze: hoće li HDZ na prijevremene parlamentarne izbore izaći sam nakon što je HSS preksinoć odlučio uskočiti u koaliciju sa SDP-om?

- Žao mi je što je odluka HSS-a donesena pod svojevrsnim vremenskim pritiskom i što nije bilo malo više vremena za razgovor. To je odluka iza koje stoji vrlo ozbiljan broj članova HSS-a i ja takvu odluku poštujem. Znam kako smo tijesno surađivali i s Marijanom Petir koja u Europskom parlamentu sjedi tri metra od mene, a od Tonina Picule 70, 80 metara. Smatram da se politička partnerstva trebaju gledati dugoročno i strateški, na temelju programa. Ova odluka očito je donesena zbog neke matematike i brojeva na listama - komentirao je jučer Plenković HSS-ov potez.

ODABIR ŠEFA

U HDZ-u ističu da su im sada prioritet izbori za šefa stranke, a onda će dalje odlučiti kako i s kim na parlamentarne izbore, iako i sami priznaju da su sve bliže opciji da na izbore izađu samostalno.

- Sada smo fokusirani na nedjelju 17. srpnja. Plenković do tada planira obići sve županije i predstaviti program. Želi biti što više s ljudima na terenu - kaže jedan član stranke i dodaje da će nakon toga vrlo brzo izaći u javnost s konkretnim odlukama.

- Najvažnija stvar onda će postati sastavljanje lista iz kojih će se moći štošta iščitati - ističe drugi sugovornik iz HDZ-a, blizak Plenkovićevoj opciji. Nije želio komentirati informacije da će Plenković odmah nakon što službeno postane predsjednik HDZ-a napraviti kadrovske izmjene u Predsjedništvu. Planira, kažu u stranci, navodno smijeniti trojicu stranačkih tajnika - glavnog tajnika Domagoja Miloševića, političkog tajnika Domagoja Maroevića koji od imenovanja, kako doznajemo, nije došao niti na jedan sastanak, a mnogi ga u stranci i ne poznaju, te međunarodnog tajnika Miru Kovača. Naš izvor blizak glavnom tajniku Miloševiću kaže pak da su Plenković i Milošević izuzetno bliski jer se poznaju gotovo cijeli život.

STARO POZNANSTVO

- Išli su zajedno u srednju školu - kaže naš sugovornik. Navodno Plenković planira s tim razgovorima početi nakon izbora.

No, da je promjena stranačkih tajnika blizu, jučer je indirektno potvrdio i sam Plenković pri predstavljanju programa, kad je, upitan za izbor najbližih suradnika, kazao da će se o tome očitovati nakon 17. srpnja te dodao da se zna da predsjednik ima diskrecijske ovlasti kad je riječ o tome. Mnogi su u tome prepoznali najavu da bi se u predsjedništvu mogli naći novi ljudi. Za sada se još ne otkrivaju imena, ali su u igri, doznajemo, Davor Stier i Davor Božinović te Tomislav Čuljak, iako u njegovu krugu kažu da je on obično dosad odbijao takve ponude.

SURADNJA S HSLS-om

Neki u stranci kažu da HDZ-ov samostalni izlazak na izbore ne bi ujedno značio da neće biti suradnje s nekima od partnera.

- Vjerojatno ne bi bilo klasične koalicije, ali to ne znači da se na našim listama ne bi našli kandidati iz, primjerice, HSLS-a ili Hridi te neki nezavisni kandidati i stručnjaci - kaže izvor iz stranke, dodajući da o tome još nema nikakvih službenih odluka i da tek slijede ozbiljni razgovori o tome, ali i analize što bi moglo donijeti najbolji rezultat na izborima - samostalni izlazak ili neki drugi model s partnerima.

- Razgovaramo s partnerima i sigurno će se nastaviti neki oblik suradnje čak i ako ne bude klasične koalicije - kaže naš drugi izvor.

U HDZ-u ima i onih koji kažu da ne bi bilo dobro da HDZ ide samostalno jer slijede i lokalni izbori, a stranka u pojedinim sredinama dobro surađuje s nekima od partnera. No, zagovornici samostalnog izlaska na izbore kažu kako nema potrebe za nekim partnerima, pogotovo kad je riječ o HSP-u AS.

- Mislim da možemo ići i sami, što smo to imali od dosadašnje ekipe? Uloga HSP-a AS nije više što je bila sada kada imamo Zlatka Hasanbegovića. On može pokriti dio koji gubimo odlaskom HSP-a AS i koji Plenković ne pokriva - smatra naš sugovornik.

HASANBEGOVIĆ NA ČELU IZBORNE LISTE

Kad je riječ o sastavljanju lista, prema informacijama iz HDZ-a, na vodećim pozicijama vjerojatno će se naći Davor Stier, Damir Krstičević, Damir Jelić, Tomislav Tolušić, Ivana Maletić, Tomislav Ćorić... U HDZ-u računaju i na Zlatka Hasanbegovića, ali i na Olega Butkovića koji je donedavno slovio kao vrlo blizak bivšem šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:55