LIDER JUGOSLAVIJE

HDZ ne može Tita izbaciti čak ni iz gradova u kojima ima gradonačelnike

Primjerice, u karlovačkom Gradskom vijeću HDZ od 25 vijećnika kontrolira njih 13 pa se nisu ni upuštali u proceduru
 CROPIX

Svoju inicijativu da se iz naziva ulica i trgova ukloni ime Josipa Broza Tita, šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko ne može provesti čak niti u gradovima gdje vladaju njegovi gradonačelnici.

Premda je Karamarko još 2014. prvi put poručio da Tito ne smije imati svoje ulice i trgove, u Velikoj Gorici, Karlovcu i Zaprešiću, koje vode HDZ-ovi gradonačelnici, i dalje postoje trgovi i ulice s njegovim imenom. A tako će, po svemu sudeći, ostati i dalje. Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk priznao nam je da HDZ podržava ideju svojeg stranačkog šefa, ali da je ne mogu provesti.

- Odluke o preimenovanju ulica i trgova su u nadležnosti Gradskog vijeća. A da bismo inicijativu o promjeni naziva Ulice Maršala Tita poslali u proceduru, prije toga moramo biti sigurni da će ona proći - rekao je Turk. Budući da od 21 vijećnika u Gradskom vijeću HDZ kontrolira njih sedam, Turk je očito svjestan da nema dovoljno ruku za provođenje svoje namjere.

Tanka većina

Slično je i u Karlovcu gdje je gradonačelnik Damir Jelić, inače jedan od najbližih Karamarkovih suradnika. Vladajući predvođeni HDZ-om u Vijeću imaju tanku većinu zbog čega se ne usude staviti prijedlog o preimenovanju Trga Josipa Broza u proceduru.

Teško do potpore

Jelić nam nije htio reći zašto dosad nije pokrenuo inicijativu o promjeni naziva Trga u skladu s onim što zagovara njegov stranački šef.

- Sva pitanja o tome uputite mojoj službi za odnose s medijima - uzvratio nam je Jelić.

Od karlovačke oporbe doznajemo da tamošnji HDZ nikada nije službeno pokrenuo inicijativu promjene imena Trga Josipa Broza.

- Kada je Karamarko prije dvije godine to prvi put spomenuo, onda su HDZ-ovci u Karlovcu o tome počeli javno govoriti, ali nisu išli dalje od toga. Mislim da su svjesni da im takav prijedlog ne bi dobio potporu u Gradskom vijeću pa ga zato ne žele ni poslati u proceduru - kaže predsjednica karlovačkog SDP-a Marina Novaković Matanić. U Gradskom vijeću Karlovca HDZ-ova većina je tanka, od 25 vijećnika, uz njih je 13.

A razloge vjerojatno treba tražiti i u tome što ni karlovačka javnost nije sklona izbacivanju Titova imena s jednog od gradskih trgova.

Slab odaziv

Prije dvije godine gradske su vlasti na svojim službenim web stranicama objavile anketu kojom traže odgovor na pitanje kako bi se Trg Josipa Broza Tita trebao zvati. Sve su objasnili opetovanim inzistiranjem braniteljskih udruga, pojedinaca, mnogih institucija na promjeni naziva Trga Josipa Broza. Anketi se međutim odazvalo malo građana, od kojih je većina bilo za to da se naziv trga ne mijenja.

- Da je HDZ to zaista htio provesti, onda su prijedlog trebali poslati u proceduru jer je Gradsko vijeće u ovom mandatu donijelo dvije odluke o preimenovanjima - kaže predsjednica karlovačkog SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:37